Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt BRYZA pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 934
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mimona co do komina nie mam kogutka , ale przykryty jest daszkiem . Na moich zdjęciach to widać. Komin wymurowany jest z cegły klinkierowej pełnej , na zaprawie do klinkieru. Blacharkę robili dekarze , którzy robią tylko dachy. Niby powinno być dobrze a jak pada deszcz to komin mokry. A jak u pozostałych Bryzowiczów to wygląda. Pozdrawiam. :)

ja mam cos takiego

http://www.centrumklima.pl/katalog/produkty/_obrazki/663/01.jpg, ten kogut jest ruchomy, obrotowy, wykonany u blacharza, w zaleznosci od wiatru tak się ustawia że chroni komin przed zacinaniem deszczu. Klinkier, i blacha cie nie uchronią. Równiez tak mamy wykonany komin i był mokry. Po założeniu koguta jest lepiej, chociaz jak dobrze pozacina to troche wilgoci jest:).

Ja zdrowieje. Ale mąż chory. Chociaż dzisiaj może pójdzie już na budowe:). Salon pomalowany:) Zrobie zdjęcia w chwili czasu:)

Edytowane przez mimona

Mimona wszystko się zgadza , ale jak śnieg topnieje i zacieka to nie wina chyba kogutka. Problem jest w wykonaniu. Co sądzą inni Bryzowicze o tym problemie. Pozdrawiam.

musisz sie dobrze przyjrzec temu kominowi i nietylko. Woda to jest taka bestia ze moze przecikac kilka metrów dalej.a w którym miejscu masz mokry ten komin. masz murowany czy systemowy obłozony klinkierem

Witaj Sokrates,

Idziesz chyba dobrą drogą, tez myślę że to nieprawidłowe wykonanie. Bardzo ważna sprawa to niestosowanie do komina klinkieru „dziurawki”, ale piszesz że masz pełną cegłę więc sprawa odpada. Pomogłeś mi kiedyś więc podzielę się moimi sugestiami:

1) Niestaranne położenie zaprawy między cegłami – to jednak mało prawdopodobne jak zerkam na twoje fotki. Wszystko wygląda starannie a ta opcja oznaczałaby że miejscami są szczeliny w zaprawie i cieknąca woda wędruje sobie przez nie wyciekając gdzie popadnie. To możliwe ale mało prawdopodobne. A już na pewno nie jest to wina braku „kogutka” lub innych wynalazków.

2) Nieprawidłowo wykonana obróbka blacharska – obstawiam tą opcje. Wiem że ekipa była dobra ale obróbkę można wykonać na różne sposoby. Obecnie popularne jest stosowanie taśmy Wekaflex + blacha. System pochodzi z Niemiec ale ma podstawową wadę, nie sprawdza się w 100% na kominach z klinkieru. Ktoś powie że ja tak mam i jest dobrze. OK, zgadzam się, sam widziałem takie kominy i też nic nie ciekło. System ma jednak wadę bo doskonale nadaje się do powierzchni gładkich a nie do klinkieru. Czasem sprawę ratuje dobrze wykonana „blacharka” a to oznacza że musi być prawidłowo podcięta cegła zaś blacha wygięta, wprowadzona w wycięcie razem z poprawną izolacją. Wtedy będzie OK.

3) Źle wykonany kołnierz wokół komina, w miejscu styku komina i papy/folii – mało prawdopodobne ale możliwe. Wtedy skroplona woda cieknie po papie/folii i płynąc sobie pod dachówkami zacieka na ścianę komina. W takim przypadku wody nie ma dożo bo pochodzi ze skraplania wilgoci, ale wystarczy aby były zacieki. Tego jednak tak na oko nie sprawdzisz, musisz dobrać się do miejsca pod dachówkami.

Innych pomysłów nie mam. Czy sensowne to sam zdecyduj, najwyżej zignorujesz posta. Sam obstawiam opcję nr 2. Chyba obecnie najczęstszy przypadek, sami dekarze tak mówią. Nie pozostaje nic innego jak wejść na dach i zwyczajnie popatrzeć. Pozdro i powodzenia.

Bardzo dziękuję za szeroką odpowiedź . Ja też optuję tutaj za wariantem drugim . Skłania mnie do tego również jeszcze jedna uwaga, otóż teraz gdy topniał śnieg to również było mokro. Czyli gdzieś po prostu blacharka została źle zrobiona. Mimona co u Ciebie jak zdrówko domowników. Pozdrawiam. :)

witaj Sokrates, no to masz kłopot. Cos musi być nie tak wykonane że cieknie przy roztopach. Wiosna idzie więc bierz swoich wykonawców i niech sprawdzaja. Poproś też kierownika budowy o sprawdzenie. Póki jeszcze możesz trzeba to naprawić.

Zdrówko dziękuję dobrze. Chociaż cos mi kręgosłup doskwiera haha. No wszystko idzie dobrze, jeszcze tylko hol do położenia paneli został, a w środę montaz drzwi na górze:). Pozdrawiam

Witam,

przeczytałem caly niniejszy wątek, zakochałem się w projekcie Bryza II - a dzisiaj dostałem pierwsze wstępne wyceny na jego realizację.

No i tragedia - nawet 450 tys. do stanu deweloperskiego ! Będę dysponował maksymalnie ok. 400 tys zł ale to musi obejmować stan do zamieszkania... Czy rezygnować z tego projektu czy dalej szukać wykonawców?

Czy jest szansa zmieścić się w kwocie - powiedzmy - 420 tys.?

Pozdrawiam (zasmucony).

Nie wiem skąd te ceny. Ale po kolei. Mam Bryzę w stanie surowym otwartym. Zmiany to takie jak powiększenie garażu o 1,20 metra. Z tego co się orientuję to Bryza II ma garaż dwu stanowiskowy. Po za tym niczym się nie rożni od Bryzy. A jeszcze w moich kosztach jest brama garażowa. Wszystko razem kosztowało około 120 tyś zł. plus robocizna 40 tyś . zł. Wykończeniówka to zależy od standardu , ale myślę , że 200 tyś . wystarczy. razem to jest około 360 tyś zł . Daleko jeszcze do kwoty którą podajesz. Ta cena którą podałem jest bez działki. Mimona jako zawodowy fotograf postaraj się coś pstryknąć. Pozdrawiam. :)

Sokrates, wielkie dzięki - dodałeś mi otuchy :)

Działkę kupuję oddzielnie, będzie w pełni uzbrojona (oprócz kanalizacji). Tak więc liczyłem na zamknięcie wszystkich kosztów budowy (wraz z przyzwoitym - ale absolutnie nie jakimś nadzwyczajnym) wykończeniem wnętrz w ok. 400 tys. zł.

Mam też częściowe wyceny, np. na samą robociznę do stanu deweloperskiego na ok. 180-190 tys. brutto - czy to jest dobra cena? Bo niestety nie wiem jaki udział w calkowitych kosztach mają materiały.

Będe wdzięczny za wszelką pomoc.

Oczywiście gdyby ktoś mógł mi podać namiary do ekip, które zbudują mi dom za rozsądna cenę - będę również bardzo wdzięczny :)