Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt BRYZA pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

mimona, sokrates15 - dzięki za pomoc :) A czy przedłużenie budynku o 60 cm (likwidacja wykusza w jadalni) to również koszt, który jest do przełknięcia? Oczywiście, wszystkie zmiany zrobie z architektem (choć nie szukałem go jeszcze), po prostu probuję ułożyć sobie w głowie wszelkie koszty zanim się rzucę w ten ocean wydatków... :) Edytowane przez becker

• Odpowiedzi 934
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wydłużenie moim zdaniem to już większy koszt niż ściana kolankowa. Tu dochodzi już powiększenie bryły domu. Wszystko trzeba zwiększyć. Chociaż chyba blanca25 powiększała, ale sam ganek tylko. Wydłużyć chcesz w którą stronę i w jakim celu? Zaręczam że miejsca jest ho! ho! ho! My jestesmy trzyosobowa rodziną z psem :) docelowo może czteroosobowa i uważam że miejsca jest jeszcze za dużo. Potem to wszystko trzeba ogrzać...wykończyc.... Dobrze że masz zapas kasy, ale przypuszczam że jako zamierzający budowac nie wiesz jeszzce o wielu ukrytych wydatkach. Nie wiesz jakie wszystko drogie, same łazienki to jest koszt ok 25 tys i to przy asortymencie kupionym po bardzo dobrych cenach i nie tych najlepsiejszych:)

Powiększenie jest godne zastanowienia:)

Mimona, na wykonczenie mam odłożone osobne oszczędności (na pewno za małe, ale wystarczy żeby się wprowadzić). Czytałem ten wątek bardzo szczegółowo i spodobała mi sie koncepcja przedłużenia bryły o ok. 60 cm aby powiększyć kuchnie i salon - byc może zlikwidowac w ten sposób wykusz jeśli złagodziłoby to wzrost kosztów.

Dla mnie osobiście jednym z najważniejszych kryteriów wyboru projektu była duża przestrzeń salonu i kuchni. Mam wątpliwości czy Bryza spełnia tutaj moje oczekiwania, stąd koncepcja przedłużenia budynku. Będę wdzięczny za każdy komentarz :)

P.S. Chciałbym również powiększyć o 60 cm wiatrołap poprzez wysunięcie go bardziej do przodu. Wygląda na to, że pakuję się w straszne dodatkowe koszty, prawda?

Dla mnie osobiście jednym z najważniejszych kryteriów wyboru projektu była duża przestrzeń salonu i kuchni. Mam wątpliwości czy Bryza spełnia tutaj moje oczekiwania, stąd koncepcja przedłużenia budynku. Będę wdzięczny za każdy komentarz :)

cóż, jeśli chodzi ci o dużą przestrzeń w kuchni i salonie to z bryzą nie poszalejesz, chyba że wydłużysz rzeczywiscie. Kuchnia jest mała, mówię szczerze. My zrobilismy zamkniętą bo nie chciałam mieć otwartej na salon. I mimo dodatkowej ściany uważam że to mała kuchnia. Tzn: jest absolutnie wystarczająca ale szaleństwa nie ma. Salon to też nie szaleństwo przestrzenne, to raptem chyba z 28 m2...... może lepiej ci poszukać innego projektu niż robić tyle przeróbek?

Wiecie może, czy ktoś w okolicach Poznania buduje lub ma zbudowaną Bryzę? Chętnie byśmy z żoną pojechali zobaczyć. My też ciągle się zastanawiamy nad podniesieniem ścianki kolankowej i usunięciem pustek, ale nie jesteśmy przekonani czy potrzeba i czy to dużo da, zwłaszcza, że mamy już pozwolenie na budowę bez zmian...

Budujemy pod Czarnkowem to ok 70 km od Poznania.

Tak jak Mimona pisała o ile się nie mylę to Blanka 25 powiększyła dom o 60 cm. Powinny być również zdjęcia. Można z projektem robić co się podoba ale koszty budowy to jedno a późniejsze utrzymanie to drugie. Likwidując wykusz nie zaoszczędzisz dużo jedynie chyba na oknach. Pozdrawiam. :)

No wiec i ja sie dolacze to forum :)

Przeczytalam od deski do deski i musze przyznac ze znalazlam kilka ciekawych propozycji zmian (szczegolne podziekowania dla Sokrates15 & Mimona).

My przygode z Bryza II zaczelismy w lipcu zeszlego roku i teraz mamy juz pozwolenie na budowe. W poniedzialek zostal sciagniety humus i powoli zaczynamy. Czesc materialow jest juz zamowiona ale poki co pogoda jeszcze nie sprzyja kopaniu. Kolejny etap to doprowadzenie pradu a pozniej studnia i oczyszczalnia przydomowa.

Zmiany ktore wprowadzilismy to tylko podniesienie sciany kolankowej o ok 80 cm ale po przeczytaniu wpisow na forum zastanawiam sie nad powiekszeniem wiatrolapu i poszerzeniem schodow. Pokoj nad garazem chcemy podzielic na pol i zrobic dwa takie same pokoje dla dzieci.

Mimona z tego co przeczytalam to tez budujesz Bryze II i odradzalas podzial gornego pokoju. Moge zapytac dlaczego?

poki co pierwsze zdjecia z dzialki i pierwsze ruchy na dzialce.

http://www.fotosik.pl/u/ucy83/album/1131747

Pozdrawiam wszystkich milosnikow Bryzy:)

Edytowane przez Lucy_83

Lucy_83 również witam. Ciesze sie że nasze wpisy w czymś ci pomogły:). Ścianka na 80 zupełnie wystarczy i tak jak wspomniał Sokrates wiecej jak na 3 pustaki (i u mnie) plus wieniec nie ma co ze względu na właśnie okna dachowe a i bryłę domu. Dlaczego odradzam podział pokoju na górze? Bo wydaje mi się na nasze potrzeby zbędna taka zmiana. Powiem tak, jak wspominałam mamy jedno dziecko, docelowo może kiedyśśśśś...... dwoje. Dół jest wszystkich, miły salonik, pokój na codziennosci i góra - sypialnia, pokój dla dziecka, trzeci pokój na górze nie ma przeznaczenia tzn. w tej chwili stanie się pewnie graciarka:). Pokój nad garażem jest baaardzo spory, ale u nas mocno ścięty tak jak w projekcie . Sama podłoga ma 42 m2 chyba. Pokój ten okazuje się być bardzo fajnym i wydaje mi się że idealnym na wypoczynek bez tv, tylko z książką. Ale przeznaczenia też jeszcze nie ma. Podział dlatego odpadł że zbędna jest taka ilość pomieszczeń uwierz mi na słowo. Na początku tez myśleliśmy nad podziałem ale dobrze że go nie zrobiliśmy:). Co do likwidacji wykusza, to już sprawa indywidualna, oszczędność jak wspomniał Sokrates może na oknach, ale okien wcale takich dużych i tyle nie musisz robić. Moim zdaniem jeszcze poszerzenie schodów to konieczność, są naprawdę bardzo wąskie, a ponieważ u mnie byłuy robione drewniane a nie wylewane to z 7 "fachowców" jacy przyjechali na pomiar tylko dwóch wyceniło i rozrysowało - po prostu mało miejsca. Ganek u nas jest nieposzerzony, ale jesli poszerzysz to tez uważam że to dobry pomysł. Nasz jest wystarczający ale dość mały:). To tykle z "cennych" rad:) hehe.

U nas wczoraj zakończyła się robić łazienka górna . Dziś mąż pomaluje i można brać kąpiel:)

Edytowane przez mimona