Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt BRYZA pracownia MGPROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 934
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

agus.z - każdy robi swój domek jak mu pasuje i to jest najważniejsze :lol:

Ja też urządzę pralnię na piętrze - bo latem wynieść na ogródek kosz z praniem nie jest problemem- a garderoba i łazienka są na górze i tam domownicy będą mieli przykaz zmieniać "brudną garderobę" a nie w salonie czy toalecie na dole.

Poza tym ja na dole zamieniam łazienkę (zmniejszam ją sporo) z pomieszczeniem gospodarczym i nie robię miejsca na pralnię.A kotłownia będzie w piwnicy pod garażem.

Balkonik można swoją drogą powiększyć tak jak to powiedział wcześniej Azahar. Ja tak właśnie chcę go zrobić - nie tyle co pranie może tam stwaiać (chociaż w razie takiej potrzeby...) ale żeby swobodnie sobie na nim stanąć :wink:

• 2 weeks później...
Jak będzie ktoś zainteresowany to mogę podać ceny materiałów. Ceramika głównie. Kto startuje wiosną?

Azahar a możesz podrzucić ilości materiałów które juz zakupiłeś- byłabym zainteresowana :wink:

My też chcielibyśmy wystartować wiosną - ale czy sie uda? :roll:

Narazie poszukujemy uparcie fachowców - którzy dadzą rozsądna cenę - bo jak narazie to sami naciągacze się zgłaszają - chętni :x

Póki co czekamy na pozwolenie :wink:

Witam

Również interesuje mnie ten projekt, z tym na razie tylko interesuje gdyż przymierzam się do kupienia działki.

Natomiast zastanawia mnie jedno o jakiej kwocie kredytu muszę myśleć aby postawić ten domek w stanie surowym zamkniętym?

Pozdrawiam

Witam

Zastanawia mnie wycena tego projektu w stan surowy. Kolega stwierdził, że stan surowy zamknięty to kwota 200tyś., wg projektu 120tyś, natomiast według kosztorysu w granicach 170tyś.

Nie jeden stwierdza że wybudowanie domu 150 mkw w stan surowy nie przekroczy 200tyś.

Jak to jest czy aż tyle można zaoszczędzić wykonując metodą gospodarcza?

w kwestii wyjasnienia- ja buduje metoda gospodarcza.Wszystkie rzeczy ktore mam na budowie musialem sam sobie kupic wiec po zakonczeniu moze troche mi sie zwroci.Na budowie nieustatnnie pracuje moj tata a reszte budowlancow mam z polecenia.Robili to rzeczywiscie tanio w porownaniu z aktualnymi cenami na rynku.Cena ok.200k jest orientacyjna bo uwzglednia poniekad troche materialow ktore sa juz liczone jako wykonczeniowe ( 20 workow tynku i profile do sufitow) ale uogolniajac zamknalem sie w okolicach 200k.

Najgorsze jest to ze nie mam jeszcze wody biezacej w domu :((((.

i nie wiadomo kiedy bede mial :(((

Tak na szybko podaje ceny i ilości:

pthporotherm 30p+w - 3120 szt po 5,40 zł

pthporotherm 25p+w - 300 szt. po 7,20 zł

pthporotherm 11,5 p+w - 660 szt. po 6,71zł

bloczek m6 - 1300szt po 3,05zł

strop teriva - 7500

robocizna 30000

Dachówka ceramiczna - 20000

kominy i wentylacja Schiedel - 7000

okna velux 9szt. - 10000

więźba 12000

robocizna 15000

ceny brutto,

pamiętajcie, że powiększałem budynek aż do szerokości elewacji 16,80m, poza tym nie wiem czy te ilości są właściwe, zobaczymy jak będzie stało.

pozdrawiam