rzyraf 16.04.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Wskakiwanie moze byc objawem np. dominacji itp, częsc psów zaś obskakuje i gwalci wszystko, od wycieraczki po nogę od stołu.Oczywisćie nie nalezy od razu odrzucac możliwości cieczki, ale ten moment będzie jednak choć trochę widać. Oprócz krwawienia suki często mocno czyszczą "TE" okolice. Łatwo tez obserwowac, ponieważ srom robi się nabrzmiały i wyraźnie większy - w dotyku jakby był "napulchniony"Aha z reguły kiedy suka ma cieczkę, to pies jej nie odstępuje na krok z mordą w..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT 20.04.2007 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 No to może Agduś hodowlą świń się zajmie Dziwne, z tym co piszesz o rodowodach szczeniaków, wtedy mówiono nam, że jak szczeniak jest kiepskiej jakości to rodowodu nie będzie miał (chyba właśnie tylko metryczkę), i nie ma szans na dopuszczenie go do hodowli w przyszłości. Ale to było dość dawno temu, więc może teraz jest inaczej Pozdrawiam O ile ja sie orientuję, z tym, ze tylko jakies pieski dostawały metryke( a jak metrykę to i siłą rzeczy potem rodowód, jego wyrobienie zalezy tylko od woli właściciela, najwyżej może miec wpis że niehodowlany jest) to byl mit. z tego co mi się wydaje to nie był mit tylko przed 1992 rokiem zasady ,,metrykowana'' były chyba inne. tak przeczytałam na rasowy=rodowodowy albo gdzieś tam więc 20 lat temu Tatuś mógł tak usłyszeć Rzyrafku-hodowco. a jeśli chodzi o cieczkę to jednym z jej objawów jest powiększony srom więc jeśli ktoś przypuszcza że jego sunia ma cieczkę ale ma wątpliwości bo nie zostawia krwawych plam to niech zerknie na tę część ciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noire 13.06.2007 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Zawsze gdy się coś zaczyna, to są wątpliwości, czy aby na pewno tak, czy sobie poradzę. I zależne od tego jak bardzo jesteś przygotowana teoretycznie. Ja również chciałam, aby moja Lonica (również leonberger) miała małe. I nie wiem czy byłby to początek hodowli, czy tylko jednorazowo. Ale ku radości niektórych na tym forum, nie dojdzie do tego. Lonica miał pierwszą cieczkę w 12 miesiącu. Dwa miesiące później zaczęła znowu krwawić. Weterynarz uznał, że na kolejną cieczkę to za wcześnie i zrobiłyśmy wiele badań w efekcie okazało się, że na jednym z jajników ma zmiany nowotworowe i krwawe zapalenie macicy. Przede wszystkim chcialam sie przywitac, poniewaz to moj pierwszy post na forum Chcialam sie zwrocic o pomoc, poniewaz zaczynam sie powaznie martwic. Mam 9-miesieczna biała kuleczke, ktora pod koniec lutego dostala pierwsza cieczke. Trwala ona około miesiaca i nie mialabym zadnego problemu, gdyby nie to, ze niecaly tydzien temu pojawilo sie kolejne krwawienie. Na poczatku myslalam, ze byc moze takie odstepstwa sie zdarzaja, gdyz Laki (tak sie zwie ) ma powiekszone sutki i srom oraz zachowuje sie w typowy dla cieczki sposob. Jednak zaczyna mnie to niepokoic, boje sie o jej zdrowie, wiec jesli ktos mi moze udzielic odpowiedzi, czy to normalne, aby po 2 miesiacach pojawilo sie kolejne krawienie, bylabym bardzo wdzieczna ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.06.2007 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Nie chcę się wymądrzać, ale szukanie odpowiedzi na takie pytanie na forum wydaje mi się ... nierozsądne. Ja bym poszła do weterynarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 15.06.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Pierwsze cieczki mogą być nieregularne, to się zdarza, ale lepiej zajrzeć z sunią do weta, dla spokojności sumienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts