WMarek 16.06.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Czy ktoś rejestrował studnię wierconą do 30 m. Słyszałem o jakieś informacji od geologa, o co może chodzić i ile to może kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.06.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Może chodzić o pozwolenie wodnoprawne - czyli zezwolenie na pobór wody i wykonanie ujęcia. Jeżeli wodę masz na własne potrzeby i nie prowadzisz firmy (warsztat mechaniczny itp) to z grubsza mówiąc ciebie nie obowiązuje. Załatwienie pozwolenia wodnoprawnego jest bardzo czasochłonne i trochę kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 16.06.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 witam oststnio (w maju) pytałem geodety który robił mi pomiary powiedział że nie trzeba i że następnym razem naniesie mi studnie na mapkę jak będzie robił aktualizację i jak już studnia będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 16.06.2003 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Wg.przepisów które znam studnia do 30 metrów o poborze poniżej 5m3/h do celów prywatnych nie podlega zgłoszeniu, ani pozwoleniu. Ale ostatnio doszły mnie słuchy, że niby coś się zmieniło. Zadzwoniłem w tej sprawie do gminy i dowiedziałem się, że nie ma takiej rzeczy w sprawie której nie powinienem wystąpić do nich z podaniem o pozwolenie lub zgodę. W sumie postanowilem wiercić studnie bez pisania czegokolwieik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.06.2003 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Jasiu. Tylko że przepis mówi o wydajności 5 m3/d a nie 5m3/h. To tego nie mówi o poborze tylko o wydajności urządzenia do poboru wody. Wystarczy mieć więc dowolną pompę i już możesz (nie musisz) wziąść tych 5m3/d i powinieneśmieć pozwolenie. Pytaj raczej nie w gminie ale w urzędzie powiatowym bo to oni siętym zajmują. Pytaj w ochronie śodowiska a nie w nadzorze budowlanym. Właściwie to trzeba mieć dużo kwitów, ale naogól to wszyscy odpuszczają. I chyba słusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 17.06.2003 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Jest takie powiedzonko: "jak nie wolno to trzeba szybko" Wszyscy studniarze z którymi gadałem mówili "Panie, a po co pozwolenie !? Nikt tego nie robi". Znaleźli się tacy co to wiercą studnie w garażu ("Nikt się Panie nie dowie ;)"). Powszechna opinia jest taka, żeby do odbioru robić dokładnie i tylko to co jest w projekcie, a reszta po odbiorze. Co do wydajnościu masz racje - chodzi o 5m3 na dobę, a nie godzinę jak napisałem, a to oznacza, że w zasadzie każda studnia podlega zgłoszeniu bo chyba nie ma pomp, które miałyby mniejszą wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts