Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rejestracja studni

WMarek

Recommended Posts

Może chodzić o pozwolenie wodnoprawne - czyli zezwolenie na pobór wody i wykonanie ujęcia. Jeżeli wodę masz na własne potrzeby i nie prowadzisz firmy (warsztat mechaniczny itp) to z grubsza mówiąc ciebie nie obowiązuje. Załatwienie pozwolenia wodnoprawnego jest bardzo czasochłonne i trochę kosztuje.

Wg.przepisów które znam studnia do 30 metrów o poborze poniżej 5m3/h do celów prywatnych nie podlega zgłoszeniu, ani pozwoleniu.

Ale ostatnio doszły mnie słuchy, że niby coś się zmieniło. Zadzwoniłem w tej sprawie do gminy i dowiedziałem się, że nie ma takiej rzeczy w sprawie której nie powinienem wystąpić do nich z podaniem o pozwolenie lub zgodę. W sumie postanowilem wiercić studnie bez pisania czegokolwieik :)

Jasiu. Tylko że przepis mówi o wydajności 5 m3/d a nie 5m3/h. To tego nie mówi o poborze tylko o wydajności urządzenia do poboru wody. Wystarczy mieć więc dowolną pompę i już możesz (nie musisz) wziąść tych 5m3/d i powinieneśmieć pozwolenie. Pytaj raczej nie w gminie ale w urzędzie powiatowym bo to oni siętym zajmują. Pytaj w ochronie śodowiska a nie w nadzorze budowlanym.

Właściwie to trzeba mieć dużo kwitów, ale naogól to wszyscy odpuszczają. I chyba słusznie.

Jest takie powiedzonko: "jak nie wolno to trzeba szybko" ;)

Wszyscy studniarze z którymi gadałem mówili "Panie, a po co pozwolenie !? Nikt tego nie robi". Znaleźli się tacy co to wiercą studnie w garażu ("Nikt się Panie nie dowie ;)").

Powszechna opinia jest taka, żeby do odbioru robić dokładnie i tylko to co jest w projekcie, a reszta po odbiorze.

Co do wydajnościu masz racje - chodzi o 5m3 na dobę, a nie godzinę jak napisałem, a to oznacza, że w zasadzie każda studnia podlega zgłoszeniu bo chyba nie ma pomp, które miałyby mniejszą wydajność.