Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Na forum były już dyskusje o sensowności montowania pisuaru w domu. Jeśli ktoś chce się wypowiedzieć w tej kwestii zapraszam np. tutaj:

Pisuar - czy warto go instalować ???

lub tutaj:

a może pisuar...

W tym miejscu natomiast chciałbym, żeby zestawić najważniejsze informacje techniczne dotyczące tego urządzenia. Pomyślałem o tym w momencie, gdy dowiedziałem się (za późno, bo miałem już zrobioną instalację), że pisuary można podzielić na dwa rodzaje: zasilane z góry i zasilane z tyłu.

Pisuar zasilany z góry to taki, w którym odchodzi od niego pionowa rurka zakończona spustem do spuszczania wody. Jest to rozwiązanie tańsze, ale za to mniej estetyczne. Ponadto pisuarów tego typu jest dość mało i zazwyczaj są to modele do złudzenia przypominające te z szaletów publicznych. I jeszcze jedno - nie udało mi się znaleźć pisuaru zasilanego z góry, który byłby zamykany klapką.

Drugi rodzaj to zasilane z tyłu - tutaj nie ma żadnych widocznych rur. Jest tylko pisuar i przycisk znajdujący się powyżej - dokładnie tak, jak w przypadku podwieszanych muszli klozetowych. Wadą tego rozwiązania jest przede wszystkim cena - same pisuary tego typu są drogie (ale za to mają wygląd, który pozwala podjąć decyzję o montażu tego cuda w domu... no i często mają klapkę), a do tego dochodzi jeszcze zawór podtynkowy służący do spuszczania wody. Aha... no i o ile dobrze kojarzę, to zamiast przycisku może być np. czujnik aktywujący spuszczanie wody automatycznie.

Niestety od strony technicznej nie wiele wiem o zaworach itp., więc jeśli ktoś chciałby się podzielić jakimiś uwagami, to zachęcam.

Mnie nurtuje np. czy do tego zaworu jest dostęp od strony przycisku. Bo jeśli nie, to znaczy, że jak się zepsuje to trzeba glazurę niszczyć, żeby go wymienić... No i wiem też, że w zaworach tych ustawia się ile wody ma być zużywane do spłukiwania - jeśli by nie było dostępu, to oznaczałoby to, że raz dokonanego ustawienia po dojściu glazury zmienić się już nie da.

https://forum.murator.pl/topic/76187-pisuar-informacje-techniczne/