Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam zaniżony garaż względem terenu około 0,5 m. Będę wykonywał wylewki w nim i żeby go nie podtopić muszę zrobić odprowadzenie wody deszczowej.

Nie wiem jak to zrobić. Proszę o pomoc wszystkich tych którym ten temat nie jest obcy.

Słyszałem o jakiś syfonach i zaworach zwrotnych. Czy warto to stosować i może ktoś wie jak to zrobić

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/7619-jak-odprowadzi%C4%87-wod%C4%99-z-przed-zani%C5%BConego-gara%C5%BCu/

generalnie powinno przed garazem byc korytko ktore zbiera wode z podjazdu i odprowadza do studzienki. Studzienka powinna byc polaczona z deszczowka. jesli deszczowka jest wyzej niz studzienka to trzeba wode pompowac albo rozpropwadzic po dzialce drenazami. masz inna "koncepcje"?

W tym problem że nie mam deszczówki w ulicy i nigdy jej nie będzie.

Może po odbiorze wpuszczę rurę do kanalizacji :lol:

Ale na razie muszę zrobić tak jak książka pisze.

Tylko czy ilość wody przy obfitych deszczach nie stanie się problemem.

Oczywiście chodzi o wodę z przed garażu a nie z garażu - to zdanie kieruję do tom soyera.

Pozdrawiam

zawory zwrotne to dobra rzecz....w momencie jak juz podlaczysz sie do kanalizacji zobaczysz ze to "uratuje" ci nie raz posadzke, ja nie dalem i gdy tylko w studzience zbiorczej ..(na szczescie tzw.burzowka" istnieje) podnisi sie poziom wody w czasie opadow woda chlupocze przed garazem ...gdybym zainstalowal zawor zwrotny nie bylo by tego ..."puszcza" on wode tylko w jednym kierunku oczywiscie jesli u ujscia jest wieksze cisnienie to ani wody nie wpusci ani nie wypusci ..ale wtedy masz na pocieszenie ze topi cie "twoja" woda a nie rowniez ta od sasiadow..;-)

studzienka powinna miec z 1,5mł. to nie byle co ale burze tez bywaja "zdrowe".

Niskiego terenu bez zaworu zwrotnego radze do kanalizacji nie podlaczac. Wiele ludzi ma sprowadzona deszczowke do kanalizacji a wtedy u ciebie wszystko wyplynie. Tak bylo u mnie: syfonem w piwnicy lecialo do mnie szambo z calej ulicy.