marcek15 16.06.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Witam Mam zaniżony garaż względem terenu około 0,5 m. Będę wykonywał wylewki w nim i żeby go nie podtopić muszę zrobić odprowadzenie wody deszczowej.Nie wiem jak to zrobić. Proszę o pomoc wszystkich tych którym ten temat nie jest obcy. Słyszałem o jakiś syfonach i zaworach zwrotnych. Czy warto to stosować i może ktoś wie jak to zrobićZ góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.06.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 wszystko zalezy od tego jak wysoko/gleboko masz instalacje deszczowa w ulicy (w polsce to luksus ) i czy chcesz odprowadzac wode sprzed czy z garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.06.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 generalnie powinno przed garazem byc korytko ktore zbiera wode z podjazdu i odprowadza do studzienki. Studzienka powinna byc polaczona z deszczowka. jesli deszczowka jest wyzej niz studzienka to trzeba wode pompowac albo rozpropwadzic po dzialce drenazami. masz inna "koncepcje"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek15 17.06.2003 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 W tym problem że nie mam deszczówki w ulicy i nigdy jej nie będzie. Może po odbiorze wpuszczę rurę do kanalizacji Ale na razie muszę zrobić tak jak książka pisze. Tylko czy ilość wody przy obfitych deszczach nie stanie się problemem. Oczywiście chodzi o wodę z przed garażu a nie z garażu - to zdanie kieruję do tom soyera. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssaka 18.06.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 zawory zwrotne to dobra rzecz....w momencie jak juz podlaczysz sie do kanalizacji zobaczysz ze to "uratuje" ci nie raz posadzke, ja nie dalem i gdy tylko w studzience zbiorczej ..(na szczescie tzw.burzowka" istnieje) podnisi sie poziom wody w czasie opadow woda chlupocze przed garazem ...gdybym zainstalowal zawor zwrotny nie bylo by tego ..."puszcza" on wode tylko w jednym kierunku oczywiscie jesli u ujscia jest wieksze cisnienie to ani wody nie wpusci ani nie wypusci ..ale wtedy masz na pocieszenie ze topi cie "twoja" woda a nie rowniez ta od sasiadow.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.06.2003 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 studzienka powinna miec z 1,5mł. to nie byle co ale burze tez bywaja "zdrowe".Niskiego terenu bez zaworu zwrotnego radze do kanalizacji nie podlaczac. Wiele ludzi ma sprowadzona deszczowke do kanalizacji a wtedy u ciebie wszystko wyplynie. Tak bylo u mnie: syfonem w piwnicy lecialo do mnie szambo z calej ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts