Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czeka mnie w najbliższym czasie zrobienie podjazdu. Nie byłoby problemu, gdyby nie to, że jest tego trochę - do domu jest 30 mb, a do planowanego garażu - ok. 40 mb. W przypadku podjazdu z kostki betonowej, o szerokości 3 m, z ułożeniem wychodzi ponad 10 tys. zł :o To niestety nie dla mnie. Dlatego zastanawiam się nad rozwiązaniami alternatywnymi:

- kostka w dwóch pasach o szerokości ok. 70 cm, a między nimi trawa (wada - dodatkowy koszt krawężników, byłoby ich 2 razy więcej)

- płyty ażurowe EKO, też w dwóch pasach, wtedy można ułożyć samodzielnie, bo kładzie się to na pewno łatwiej niż kostkę

- kratki z tworzywa sztucznego, wypełnione trawą, hmm

Macie jakieś inne pomysły?

No i możecie wstawiać tu zdjęcia swoich podjazdów, najlepiej z opisem - czy robione własnoręcznie, czy przez specjalistów i ile kosztowało.

Dziękuję z góry :D

Aha, zapomniałem - podjazd jest raczej bez spadku, a sprawa podbudowy jest rozwiązana - grunt mam piaszczysty.

https://forum.murator.pl/topic/76191-podjazd-dylemat/

Wszystko mozna ułozyć samodzielnie

Jeżli chodzi o pasy kostki - musisz dać krawęzniki bo się rozjedzie

Jeżli o płyte Yomb ażurowa to możesz położyć bez krawężników. dobrze jedna rozmierz sonbie rozstaw cony większe auto tez wjechało

Podbudowa to jest naważniejsze

=> 30 cm humusu aut

=> warstwa odcinająca 9odsączająca0 pisek 5 cm

=> warstwa kruszywa łamanego gruzu betonowego 20 cm

=> warstwa kruszywa najlepiej bazaltoego frakcji do 5mm lub piasku rzecznego kopanego płukanego,

=> wszystko trzeba warstwami zawibrować.

Plyty ażurowe możesz zasypac gruntem rodzimym (humusem) i posiać trawę lub zasypac drobnym żwirkiem łamanym (deszcz zrobi swoje i po jakimś czasie otrzymasz b.solidne podłoże do poruszania sie samochodem osobowym - a od czasu do czasu cięzkim autkiem

Broń Cie panie Boże stosowac pod to suchy beton - dlaczego - to może jak będziesz musiał wiedziec po świętach :)

Sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/76191-podjazd-dylemat/#findComment-1715910

Nie mam humusu. Czysty piasek. Dlatego planuję położyć to po prostu na piasku. Zagęszczać nie muszę, bo jest naturalnie zagęszczony. Wiem, że wszystko można ułożyć samemu, ale "trochę" trudniej kładzie się kostkę, niż np. płyty ażurowe.
https://forum.murator.pl/topic/76191-podjazd-dylemat/#findComment-1715914