Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUPOWANIE BK, CEGŁY, INNE PRZEZ ALLEGRO - OSTRZEŻENIE

eRaf

Recommended Posts

eRaf zaszalałes z tym materiałem ale dobrze niech sie nauczą ,cene tez ma oszalałą

w pomorskiem ceny są oszalałe na BK, którego i tak nie ma (ponoć Prefabet Reda ładuje wprost na wagony do Kaliningradu gdzie Niemcy robią niebotyczne inwestycje dla siebie czy dla ruskich, nie wiem). O silikatach można w ogóle zapomnieć bo jeżeli składy coś dostają to w pierwszej kolejności idzie to na własne inwestycje/budowy (zauważyłem że większość wielorodzinnych domów w 3mieście robiona jest z silikatów)

Jak ja się cieszę że zacząłem budowę w 2003r wtedy BK był po 4,30 zbrojenie(stal) fi 12 po 1400 za tonę , dekarz 15,zł za m2 położenie euronitu z orynnowaniem , fachowcy walczyli o klienta :D , a teraz szkoda gadać :o

Sami jesteśmy sobie winni z tymi podwyżkami, hurtownicy wykorzystują naszą panikę, mówię za budujących w tej chwili , bo ja mam to za sobą

Sami jesteśmy sobie winni z tymi podwyżkami, hurtownicy wykorzystują naszą panikę, mówię za budujących w tej chwili , bo ja mam to za sobą

Uwielbiam czytać takie brednie, tych którzy już wybudowali.

A powiedz mi łaskawco co mam zrobić.

Ekipa umówiona na jesieni 2006, pozwolenie i inne papiery gotowe na wiosnę 2007. W garażu nie jestem w stanie trzymać materialów na trzy lata przed rozpoczęciem budowy. Z resztą nic nie wskazywało na takie wariactwo. Wydawało mi się, że jak zaczynam w czerwcu to w lutym spokojnie mogę zacząc poszukiwania. I tutaj pojawił sie problem.

Jesli pustak max w 2006 kosztował 3 zł a w lutym-marcu 2007 5,50 to guzik mnie obchodzi kto mnie chce wydymać bo materiał kupić muszę. I co z tego, że stal zaraz dojdzie do 4000 jak kupić ją musze. Wiem, że bloczki fundamentowe zdrożeją od maja.... mam je kupić dzisiaj i trzymac w piwnicy ? A jak ktoś dziś kupi działę i planuje budowę na 2008 to jaki ma wpływ dzisiaj na cenę Porothermu za rok ?

Może mam przeczekac panikę i budowac w 2010 jak nic nie wskazuje na to, że będzie taniej. Boom budowlany, 22% na budownictwo gospodarcze, mieszkań jest mało, cena idzie w górę a za mieszkanie w dobrej dzielncy wawy cały czas mogę mieć dom pod miastem.

Kupno MAXa po 5,5 w marcu (teraz jest po 8zł) nie było spowodowane moją paniką tylko koniecznością zakupu materiał...a taniej się nie znajdzie chyba, że wybuduję z krowiego łajna. Jedynym plusem tych szaleństw jest to, że nasza kawalerka w 2005 była warta 120 a dzisiaj cena poszła razy 3.

Czekam na Twoje propozycje co mają zrobić obecnie budujący....

Uwielbiam czytać takie brednie, tych którzy już wybudowali.

A powiedz mi łaskawco co mam zrobić.

Ekipa umówiona na jesieni 2006, pozwolenie i inne papiery gotowe na wiosnę 2007. W garażu nie jestem w stanie trzymać materialów na trzy lata przed rozpoczęciem budowy. Z resztą nic nie wskazywało na takie wariactwo. Wydawało mi się, że jak zaczynam w czerwcu to w lutym spokojnie mogę zacząc poszukiwania. I tutaj pojawił sie problem.

Jesli pustak max w 2006 kosztował 3 zł a w lutym-marcu 2007 5,50 to guzik mnie obchodzi kto mnie chce wydymać bo materiał kupić muszę. I co z tego, że stal zaraz dojdzie do 4000 jak kupić ją musze. Wiem, że bloczki fundamentowe zdrożeją od maja.... mam je kupić dzisiaj i trzymac w piwnicy ? A jak ktoś dziś kupi działę i planuje budowę na 2008 to jaki ma wpływ dzisiaj na cenę Porothermu za rok ?

Może mam przeczekac panikę i budowac w 2010 jak nic nie wskazuje na to, że będzie taniej. Boom budowlany, 22% na budownictwo gospodarcze, mieszkań jest mało, cena idzie w górę a za mieszkanie w dobrej dzielncy wawy cały czas mogę mieć dom pod miastem.

Kupno MAXa po 5,5 w marcu (teraz jest po 8zł) nie było spowodowane moją paniką tylko koniecznością zakupu materiał...a taniej się nie znajdzie chyba, że wybuduję z krowiego łajna. Jedynym plusem tych szaleństw jest to, że nasza kawalerka w 2005 była warta 120 a dzisiaj cena poszła razy 3.

Czekam na Twoje propozycje co mają zrobić obecnie budujący....

Po co ci propozycje skoro to są brednie.

Siebie mam na myśli ponieważ miałem szczęście budować w 2003r, jeżeli chodzi o budowanie dzisiaj na pewno w 100%-tach bym się nie budował bo nie dałbym rady finansowo,dlatego wtedy podjąłem decyzję teraz albo nigdy i jak najszybciej się wybudować.

Jeżeli chodzi o materiały to koszty produkcji wzrosły o kilka procent, a reszta?

zaznaczę jeszcze raz tylko nasza wina :evil:

Piszesz że Max w marcu 5,50 a teraz 8zl - nie powiesz że wzrosły koszty produkcji, chyba że jestem psychol z bredniami :evil: