Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z kredytem

Irena D

Recommended Posts

Zależy jaki jest to proble: czy zadłużenie zostało spłacone, kiedy ewentualnie zostało spłacone i jaki ma status w BIK. Jeśli zadłużenie nie zostało spłacone a status do 90 dni to DOM Bank daje. Jeśli spłacone powyżej 1 roku temu to duże szanse w Millenium i BPH, jeżeli powyżej pół roku temu to tylko BPH a jeśli nie spłacone i status powyżej 90 dni to chyba faktycznie rozdzielność majątkowa lub bardzo dobre relacje z bankiem, w którym macie rachunki.

Pozdrawiam

Myslalo sie ze sie wezmie kredyt i nie splaci, a tu klopsik :)

Bardzo dobrze, ze wprowadzono cos takiego jak BIK.

Jakie to urocze........ nie wiesz jak to było ani skąd problem. Kilku moich znajomych NIE MIAŁO POJĘCIA, że są w BIKu jako niepłacący - co więcej - NIGDY Z NICZYM NIE ZALEGALI. Po prostu zła informacja i tyle. Musieli odkręcać sprawę. Tu na formu tez było kilka takich przypadków. Pamiętam jeden gdzie ktoś złożył podanie o kredyt - i wziął go w innym banku. A pierwszy bank go wykazał w BIKu tak, jakby to własnie u nich wziął kredyt. A więc w zyciu bywa różnie..

Nigdy nie sadzilłam, że to właśnie ja będę miała problemy z uzyskaniem kredytu. Tak naprawdę nikomu tego nie życzę. Moge jedynie poradzić , ze jesli ktos chce się ubiegać o kredyt, lepiej niech najpierw zwróci sie do BIKu. Wtedy będzie mieć pewność , ze tam nie figuruje. Okazuje sie , ze nawet niezapłacony mandat figuruje w BIK

Myslalo sie ze sie wezmie kredyt i nie splaci, a tu klopsik :)

Bardzo dobrze, ze wprowadzono cos takiego jak BIK.

Hmm bardzo ostre słowa :evil: wiesz nie życzę Ci,ale chyba nie zdajesz sobie sprawy jak łatwo można wpaść do BIK-u jako ten "nierzetelny klient"nie ze swojej winy.

Tak więc zanim coś napiszesz to Ty pomyśl.

Irena D życzę z całego serca aby Twoja transakcja zakończyła się pomyślnie czyli na podpisaniu umowy.

Pzdr Aga.

Nigdy nie sadzilłam, że to właśnie ja będę miała problemy z uzyskaniem kredytu. Tak naprawdę nikomu tego nie życzę. Moge jedynie poradzić , ze jesli ktos chce się ubiegać o kredyt, lepiej niech najpierw zwróci sie do BIKu. Wtedy będzie mieć pewność , ze tam nie figuruje. Okazuje sie , ze nawet niezapłacony mandat figuruje w BIK

W BIK nie figyrują mandaty. To jest instytucja powołana przez Związek Banków POlskich i tam zamieszczane są wyłącznie informacje o kredytach dobre i te złe.

Witam,

w BIK-u znajdują sie wszytkie kredyty, debety, karty kredytowe itp. Waśnie dowiedzialam sie, że "mam" karte kredytową :-? Szok, dlaczego ja o tym nie wiedzialam, mozna by troche poszaleć... :wink: Ale na powaznie, musze teraz dowiedziec sie z jakiego banku i udac sie do nich po zaświadczenie, że nic takiego nie mam. Zawracanie głowy

Ania

Witam,

w BIK-u znajdują sie wszytkie kredyty, debety, karty kredytowe itp. Waśnie dowiedzialam sie, że "mam" karte kredytową :-? Szok, dlaczego ja o tym nie wiedzialam, mozna by troche poszaleć... :wink: Ale na powaznie, musze teraz dowiedziec sie z jakiego banku i udac sie do nich po zaświadczenie, że nic takiego nie mam. Zawracanie głowy

Ania

Może brałaś jakiś kredycik w GE Money? Mojej siostrze wlepili kartę kredytową przy podpisywaniu umowy kredytowej na laptopa, w której należało zaznaczyć że się nie chce karty. Moja siostra nie zauważyła, nic nie zaznaczyła, sprzedawca nie powiedział i przyszła jaj do domu karta :lol:

Kredytu nie bralam ale mojemu mezowi przyslali z banku w ktorym ma konto, nie chcial jej, pociol i wyrzucil. Gdyby odesłał do banku to by przyjąli to jako rezygnacje z karty a tak przeslali informacje do BIK, o posiadaniu karty. Najfajniejsze jest to, że ta karta nigdy nie byla aktywowana bo to dopiero po podpisaniu z nimi umowy. Chore :-? Na szczęście do kredytu wystarczy zaswiadczenie z banku o nieposiadaniu takowej karty.

Ania

mieliśmy zadłużenie w BIK 36zł -musisz napisać do banku,do diału windykacji aby przysłali Ci zaświadczenie że zadłużenie jest spłacone .Jedynym bankiem który chciał dac nam kredyt był INVEST BANK.Aco do rozdzielności majatkowej ,to pozwolenie na budowę i wszystkie dokumenty muszą byc na Ciebie wiem bo też tak kombinowałam -pozdrawiam ANNA

A czy banki tylko BIK biora pod uwage?

Co z mandatami, zaleglosciami za komorki itp??

Swego czasu (ze trzy lata temu) swiadomie nie zaplacilam kary za bilet w MPK - kanar zaslonil kasownik reka, abym nie mogla skasowac biletu a drugi w tym czasie poszedl do kierowcy, zeby wszystkie kasowniki je zablokowal. I to nie jest bajka o zelaznym wilku ani wybielanie sie, tylko prawda. Wielkie chlopy z nich byly - nie mialam szans nie przyjac tego papierka... I w protescie nigdy go nie zaplacilam. Czy teraz z tego powodu moga mi odmowic kredytu? (jesli mnie MPK wsadzilo do KRD - czego nie wiem - w miedzyczasie sie przeprowadzilam).

Z kolei mam znajomego, ktory zalegal z ZUSem, a teraz pracuje normalnie jako "umowa o prace czas nieokreslony". I gdzie to jego zdluzenie wobec ZUSu jest wykazane? Czy i gdzie takie sprawy Bank sprawdza? (to juz moja ciekawosc czysta).

A zakladajac, ze Kowalski ma dlug w jakiejs telefonii komorkowej sprzed, hm, np.9 lat. Teraz chce wspolnie z zona wziac kredyt. Maja niezla zdolnosc kredytowa, nigdy nie brali pozyczek, rachunki placa w terminie - no cud mniod i orzeszki. Co zrobia z nimi banki? Dadza kredyt na hipoteke czy nie?

(pewnie takie dywagacje to na jakims portalu bankowym by trzeba... ale moze tu tez jakis uswiadomiony sie znajdzie :D)

A czy banki tylko BIK biora pod uwage?

Co z mandatami, zaleglosciami za komorki itp??

Swego czasu (ze trzy lata temu) swiadomie nie zaplacilam kary za bilet w MPK - kanar zaslonil kasownik reka, abym nie mogla skasowac biletu a drugi w tym czasie poszedl do kierowcy, zeby wszystkie kasowniki je zablokowal. I to nie jest bajka o zelaznym wilku ani wybielanie sie, tylko prawda. Wielkie chlopy z nich byly - nie mialam szans nie przyjac tego papierka... I w protescie nigdy go nie zaplacilam. Czy teraz z tego powodu moga mi odmowic kredytu? (jesli mnie MPK wsadzilo do KRD - czego nie wiem - w miedzyczasie sie przeprowadzilam).

Z kolei mam znajomego, ktory zalegal z ZUSem, a teraz pracuje normalnie jako "umowa o prace czas nieokreslony". I gdzie to jego zdluzenie wobec ZUSu jest wykazane? Czy i gdzie takie sprawy Bank sprawdza? (to juz moja ciekawosc czysta).

A zakladajac, ze Kowalski ma dlug w jakiejs telefonii komorkowej sprzed, hm, np.9 lat. Teraz chce wspolnie z zona wziac kredyt. Maja niezla zdolnosc kredytowa, nigdy nie brali pozyczek, rachunki placa w terminie - no cud mniod i orzeszki. Co zrobia z nimi banki? Dadza kredyt na hipoteke czy nie?

(pewnie takie dywagacje to na jakims portalu bankowym by trzeba... ale moze tu tez jakis uswiadomiony sie znajdzie :D)

§ 5

Warunki przekazywania informacji gospodarczych do Biura

O zobowiązaniach konsumenta:

Klient przekazuje do Biura informacje gospodarcze o zobowiązaniach konsumenta jeżeli są spełnione łącznie następujące warunki:

zobowiązanie albo zobowiązania powstały wobec tego przedsiębiorcy z tytułu umowy o kredyt konsumencki lub umowy o przewóz osoby w regularnej komunikacji publicznej;

łączna kwota zobowiązań konsumenta wobec przedsiębiorcy wynosi co najmniej 200 złotych;

świadczenie albo świadczenia są wymagalne od co najmniej 60 dni;

upłynął co najmniej miesiąc od wysłania przez przedsiębiorcę listem poleconym, na adres do korespondencji wskazany przez konsumenta, a jeżeli konsument nie wskazał takiego adresu - na adres miejsca zameldowania konsumenta na pobyt stały lub czasowy, wezwania do zapłaty, zawierającego ostrzeżenie o zamiarze przekazania danych do Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej S.A., z podaniem adresu siedziby Biura – ul. Armii Ludowej 21, 51-214 Wrocław.

O zobowiązaniach przedsiębiorcy:

Klient przekazuje do Biura informacje gospodarcze o zobowiązaniach przedsiębiorcy jeżeli są spełnione łącznie następujące warunki:

zobowiązanie albo zobowiązania powstały wobec przedsiębiorcy przekazującego informację gospodarczą z tytułu umowy związanej z wykonywaniem działalności gospodarczej przez obydwu przedsiębiorców;

łączna kwota zobowiązań wobec przedsiębiorcy wynosi co najmniej 500 złotych;

świadczenie albo świadczenia są wymagalne od co najmniej 60 dni;

upłynął co najmniej miesiąc od wysłania przez przedsiębiorcę przekazującego dane, będącego wierzycielem, listem poleconym, na adres do korespondencji wskazany przez dłużnika, a jeśli dłużnik nie wskazał takiego adresu - na adres siedziby dłużnika, wezwania do zapłaty, zawierającego ostrzeżenie o zamiarze przekazania danych do Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej S.A., z podaniem adresu siedziby Biura – ul. Armii Ludowej 21, 51-214 Wrocław.

Tak więc jak widzisz kwota mandatu nie przekroczy 200zł, więc nie ma się czego obawiać. Co do zaległości z ZUS to nie korzysta z takich rejestrów jak KRD, ale potrafi szybciutko zająć wynagrodzenie a z adnotacją o takim zajęciu ciężko będzie o jakikolwiek kredyt. Natomast jeśli chodzi o zadłużenie sprzed 9 lat, jeśli nie został wydany wyrok sądowy to roszczenie uległo przedawnieniu.

Pozdrawiam