hurtowniczka 07.04.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Szanowni Państwo, Proszę o poradę w następującej sprawie : daty podaję przykładowe 1 stycznia Wspólnota Mieszkaniowa podpisała zgodę na przyłączenie się do sieci wodnej na co posiadam dokument. Jednym słowem nie ma tam mowy o kosztach za wyrażenie zgody ani że jakiekolwiek kiedyś będą po za rachunkami za wodę z licznika.Poczynam więc inwestycję, wkładam kilka tyś zł żeby się przekopać i położyć instalację do mojej działki.1 luty wszystko zrobione = mam wodę na działce budowlanej 1 marzec wzywają mnie i oznajmiają że się pomylili dając mi zgodnę na przyłącze bez żadnego wynagrodzenia, każą teraz zapłacić i straszą odłączeniem wody. Mam na piśmie umowę z wyrażeniem zgody na podłączenie się do ich wodociągu i nie było mowy o kosztach, zrobiono mi przysługę mówiąc że i tak ta Wspólnota Mieszkaniowa się lada chwilę rozpadnie i przejmie ją gmina lecz do tego nie doszło.Jakim prawem teraz wyłudzają pieniądze, przecież to przestępstwo z artykułu 286 k.k - dodatkowo popełnili taki błąd że przysłali mi pisemne wezwanie do zapłaty z groźbą odłączenia wody. Proszę aby ktoś mi pomógł napisać stosowne pismo do nich w tej sprawie Przytoczę pismo jakie osobiście szykuje lecz nie wiem czy jest dobrze sformułowane: proszę o ewentualne korekty W odpowiedzi na Państwa pismo informuję, że z dniem "tu data" została zawarta umowa prawna dotycząca przyłącza wodnego „umowa” "tu numer"Powyższa umowa, która z tą chwilą nabyła mocy prawnej skłoniła inwestora do podjęcia dalszych decyzji mających na celu zabudowę działki budowlanej nr "tu numer" W umowie tej nie określono kosztów za wyrażenie zgody na przyłączenie się do sieci, ani też nie ma mowy iż takie ustalenia odnośnie płatności nastąpią w późniejszym terminie. Przesłane przez Państwa pismo narusza prywatność oraz Art. 286. § 1 k.k. w związku z czym jeśli w terminie 7 dni nie zostanie przedstawione Państwa stanowisko w tej sprawie wszczęte zostanie postępowanie mające na celu ustalić w jakim stopniu naruszono dobre imię oraz prywatność Pani "tu dane osobowe".Natomiast Art. 286. § 1 k.k. jest sprawą ściganą z urzędu od momentu powiadomienia o popełnieniu przestępstwa. Proszę o przedstawienie uzasadnienia prawnego na jakiej podstawie domagacie się płatności mimo iż w zawartej umowie nic na ten temat nie wspomniano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 10.04.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Cześć, Postaram się skrótowo: 1. Nie wyskakiwałbym w tym piśmie z żadnym "naruszeniem prywatności" - ciężko sprecyzować co to właściwie jest, w żadnej ustawie takie pojęcie nie występuje, a trudno uznać naruszeniem czegokolwiek list z Wodociągów. Zdecydowanie nie nadaje to powagi Twojemu listowi. Pozatym zawierając umowę zgodziłaś się na przyjmowanie korespondencji. 2. Nie można tu mówić o przestępstwie z art. 286 KK ani z żadnego innego art., z dwóch powodów: - po pierwsze, umowa została zawarta z Wodociągami, czyli instytucją - a kodeks karny nie dotyczy osób prawnych - po drugie, działanie musiałoby mieć charakter celowy, a tutaj trudno sie dopatrzec czegos takiego 3. Być może Wodociągi "przyparte do muru" powołają się na wadę oświadczenia woli, a konkretniej np. art. 84 § 2 KC. Wtedy pozostaje Ci do wyboru: - zaakceptować ich żądania i zapłacić - odstąpić od umowy, naturalnie bez zadnych konsekwencji; jeśli odstąpisz od umowy, to zgodnie z art. 416 KC i na podst. art. 390 § 1 KC przysługuje Ci odszkodowanie (w praktyce zwrot nakładów jakie poniosłaś, a nie kasa za "szkody moralne" czy inne wyimaginowane roszczenia) - dalej walczyć (na drodze cywilnej), bowiem zgodnie z art. 385[1] § 4 KC to na Wodociągach będzie spoczywał obowiązek udowodnienia, że jakieś dodatkowe opłaty były z Tobą uzgadniane; jeśli nie będą w stanie tego udowodnić, to zgodnie z art. 385[1] § 2 KC strony są związane umową ALE to akurat powinnaś skonsultować z prawnikiem, gdyz ja nie jestem tego w 100% pewien, a Wodociagi zapewne sa obslugiwane przez jakas kancelarie prawna tak wiec zawsze moga wymyslic cos takiego, ze zamkna Ci usta i nie bedzie wiadomo co im odpisac Podsumowujac, na Twoim miejscu w pismie ktore zamierzasz im wyslac zapytalbym tylko o podstawy prawne swiadczenia ktorego wymagaja i oparlbym sie wlasnie na art. 385[1] § 4 KC. Pamietaj tez, ze art. 84 KC dziala w obie strony, czyli gdy nie bedziesz miala juz ochoty na dalsza walke z firma, zawsze jest to dla Ciebie furtka przez ktora mozesz uciec. Bo przeciez gdyby bylo Ci wiadomo cokolwiek o dodatkowych oplatach, to umowy bys nie zawarla, racja? Mam nadzieje, ze troszke Ci pomoglem PS. Wszystko powyzsze ma zastosowanie jedynie jeśli przed/podczas podpisywania umowy nie umozliwiono Ci zapoznania sie z cennikiem uslug. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hurtowniczka 11.04.2007 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Bardzo dziękuję za wyczerpująca wypowiedź.Czyli najlepiej podejść do tego na spokojnie i poprosić o wyjaśnienia. W odpowiedzi na Państwa pismo informuję, że z dniem "tu data" została zawarta umowa prawna dotycząca przyłącza wodnego „umowa” "tu numer" Powyższa umowa, która z tą chwilą nabyła mocy prawnej skłoniła inwestora do podjęcia dalszych decyzji mających na celu zabudowę działki budowlanej nr "tu numer" W umowie tej nie określono kosztów za wyrażenie zgody na przyłączenie się do sieci, ani też nie ma mowy iż takie ustalenia odnośnie płatności nastąpią w późniejszym terminie dlatego też inwestycja została podjęta, w innym przypadku inwestor skorzystałby z innych dostępnych rozwiązań. Proszę o przedstawienie pełnej dokumentacji na jakiej podstawie domagacie się płatności, mimo iż w zawartej umowie nic na ten temat nie wspomniano.Nadmieniam iż dotychczas nie została mi przedstawiona kalkulacja co wchodzi w skład tych kosztów, oczekuję również faktury która również nie została wystawiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts