Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kanalizacja wewnętrzna kiedy zrobić

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do osób które już mają co najmniej stan zero :

Kiedy należy wykonać kanalizację ? przed zasypaniem fundamentów wewnaątrz czy najpierw kanalizacja a później zasypywanie

Mam obawy czy w tym drugim wypadku przu ubijaniu nie zostanie uszkodzona kanaliza.

ja miałem najpierw zasypane fundamenty a później dopiero hydraulik położył kanalize w tym piachu. To co zostało zruszone zostało ponownie ubite i gra.

Witam

Mam pytanie do osób które już mają co najmniej stan zero :

Kiedy należy wykonać kanalizację ? przed zasypaniem fundamentów wewnaątrz czy najpierw kanalizacja a później zasypywanie

Mam obawy czy w tym drugim wypadku przu ubijaniu nie zostanie uszkodzona kanaliza.

ja miałem najpierw zasypane fundamenty a później dopiero hydraulik położył kanalize w tym piachu. To co zostało zruszone zostało ponownie ubite i gra.

dokładnie tak nie inaczej...............

Pozdrawiam

Ja rozumiem, że Kolega ma dylemat odnośnie ile razy ubijać.

U mnie nie było ubijane ani razu. Piach nasypany warstwą ok. 40 cm sobie leży kilka miesięcy i czeka spokojnie na instalacje kanalizacyjne ale także inne. Zaraz po ich położeniu będę polewał wodą i ubijał.

Powinno być dobrze.

Przy okazji, jako leniuch zadam kontrowersyjne pytanie: czy chudziak jest KONIECZNY??!!

pzdr.

-romwis

TAK. A na co chcesz położyć styropian do ocieplenia podłogi??

Ale kiedy wylejesz, to twoja sprawa. Lepiej jest wylać gdy jeszcze nie masz murów,bo potem możesz mieć problem z dostępem,np. pompy.

Kiedyś wlewałem u ojca chudziak, przez okna. Remontowaliśmy stary dom i inaczej się nie dało. Na prawdę straszna robota.

barozi - ja niestety mam taką sytuację!!

Mam już mury, strop, dach ale ciągle...piach w podłodze na parterze. Dlaczego? Bo znajomemu hydraulikowi chciałem dać robotę a ten tak się starał, że do dziś tych rur nie położył. Ot głupie sąsiedzkie myślenie....

Co do chudziaka to kiedyś otrzymałem (na PRIV) od jednego z forumowiczów takie rady:

" Prawidłowy układ warstw" podłoga na gruncie:

1. Zagęszczony piasek (ale dobrze) - może być ustabilizowany cementem (ale nie chudziak bo to nic nie da)

2. styropian lub twarda wełna

3. folia budowlana (nie musi być "odblaskowa")

4. wylewka ze zbrojeniem i rurami > UWAGA: POD STYROPIAN ZABRONIONE DAWAC FOLIĘ !!! "

pzdr.

-romwis