Wolf PL 07.04.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Witam Przedstawię pewien problem na jaki napotkałem projektując moją kotłownie. Szukając w innych postach znalazłem, to jak trzeba podłączyc kominek z podłogówka i piecem oraz grzejnikami, ale nie do końca czytelnie. Tak więc założenia sa takie : Jako główne źródło bedzie kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem Vaillant turbo max Pro z zamkniętą komorą spalania. Jako dodatkowe żródło, ( czasami głowne) bedzie kominek z płaszczem wodnym połączony z instalacja zamkniętą pieca gazowego za pomocą wymiennika. Ciepła woda z pieca idzie na wymienik, nastepnie na rozdzielacz trzy sekcyjny do którego podpięte są dwa grzejniki płytowe i jeden drabinkowy, następnie do kolejnego rozdzielacza z systemem mieszajaco- pompowym i do rozdzielacza podłogówki czterosekcyjny. Jak sobie policzyłem to oprócz pompy cyrkulacyjnej będe potrzebował chyba aż cztery pompy obiegowe -pierwsza do obiegu kominka (musi być) -druga jest w piecu gazowym (musi być) -trzecia do obiegu podłogówki po trójdrogowym zaworze mieszajacym (powinna być) - I ta czwarta najgorsza po wyjściu z pieca przed wymiennikiem w celu wymuszenia obiegu w pierwszym rozdzielaczy czyli do grzejników. Grzejniki mają stanowić pewnego rodzaju"bufor" w przypadku kiedy rozchajcuje sie kominek. Z tego co doczytałem się w instrukcji instalacyjnej pieca, pompa wyłączy sie gdy woda osiagnie temperaturę nastawioną w piecu tak wiec woda stanie i oprócz pompy od podłogówki nic nie będzie pchało wody w grzejniki. Tak sobie wyobrażam ten schemat, a pytanie jest czy można w jakiś sposób pozbyć sie jednej pompy -tej czwartej. Kotównia z piecioma pompami wygladac bedzie jak statek kosmiczny w StarTreck`u Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/76235-ile-pomp-obiegowych-w-takiej-instalacji/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.04.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 będziesz miał:pompę w kotle która załatwia obieg grzejnikowy i ciepła wodędrugą pompę która będzie pracować przy podłogówce,trzecią pompę przy wymienniku po stronie wtórnejczwartą pompę przy kominkuno i jeszcze możesz mieć piątą pompę, pompę cyrkulacyjną do ciepłej wody Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/76235-ile-pomp-obiegowych-w-takiej-instalacji/#findComment-1717797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts