Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

szukam informacji, a najlepiej przepisow dot. zachowania minimalnej odleglosci w rzucie poziomym, kotla gazowego (gaz ziemny lub plynny) od okna oraz drzwi.

podobno wynosi ona min. 0,5m, ale nigdzie nie moge tego potwierdzic.

znalazlem przepis mowiacy o zachowaniu polmetrowej przestrzeni pomiedzy kuchenka lub kuchnia gazowa. ale nic o kotlach.

na zdjeciach w folderach reklamowych producenow kotlow czesto widze urzadzenia zamontowane bardzo blisko okien i drzwi. nie jest to w linii z opinia mojego instalatora, ktory informuje mnie o ww wymaganiach.

bardzo prosze o wsparcie !!

jesli 0.5m to prawda, musze przerobic pomieszczenie kotlowni.

pozd.

Jacek

https://forum.murator.pl/topic/76236-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-kot%C5%82a-gazowego-od-okna-lub-drzwi-ile-cm/

nie do końca się z tym zgodzę bo jeśli to kocioł turbo

a jacekp71 nie napisał jaki to kocioł i jeśli ten kocioł ma zestaw spalinowy poziomy przez scianę to wylot spalin musi sie znajdować 0,5 m od okien, drzwi, okapów itp.i wtedy trzeba kombinować z umiejscowieniem kotła albo z rodzajem zestawu kominowego

jacekp71 więcej danych.

juz sie poprawiam !!

kociol bedzie turbo, ale o mocy powyzej 21kW wiec wylot spalin bedzie kominem, a nie przez scianie.

wszystkie wymogi sa spelnione, jedynie odleglosci pomiedzy bokiem pieca, a futryna drzwi wynosic mialaby okolo 40cm, co podobno nie jest w zgodzie z przepisami.

pozd.

Jacek

juz sie poprawiam !!

kociol bedzie turbo, ale o mocy powyzej 21kW wiec wylot spalin bedzie kominem, a nie przez scianie.

wszystkie wymogi sa spelnione, jedynie odleglosci pomiedzy bokiem pieca, a futryna drzwi wynosic mialaby okolo 40cm, co podobno nie jest w zgodzie z przepisami.

pozd.

Jacek

nic mi nie wiadomo o przepisach mówiących o odległości boku kotła od drzwi, owszem odstęp 40 cm należy zachować pomiędzy kuchenką gazową a kotłem wiszącym w kuchni, oraz o 50 cm pomiędzy bokiem kuchenki gazowej a oknem czy drzwiami. do tego przy kotle turbo dochodzą odległości o których pisałem w poprzednim poście. Zamontowałem wiele kotłów niektóre blisko drzwi czy okien i nigdy serwis nie doczepiał się do tego, nie przypominam sobie aby kiedykolwiek na szkoleniach ktos mówił odnośnie odległości od drzwi czy okien.

Cześć Jacek to chodzi o odległosć kurka głównego, montowanego przy ścianie lub we wnęce ściany budynku, od poziomu terenu oraz najbliższej krawędzi okna, drzwi lub innego otworu w budynku powinna wynosić co najmniej 0,5 m. Lub odległosc kuchenki gazowej od okna 0,5 metra. Wszystko masz w warunkach technicznych. Pozdrawiam \Wit