Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy parapety wewnętrzne?

YEYO

Recommended Posts

czy wkuwaliście parapety w ściany (po bokach) i po co się to robi?

W sciane nie wkuwalem, parapet jest wstawiony do sciany, a wiec po bokach masz grubosc tynku plus grubosc izolacji pod tynkiem- ok 2.5-3 cm. W ten sposob parapet wystaje mniej wiecej tyle samo do przodu (przed sciane), jak i poza okno na boki.

Ja wkuwałem parapety po kilka cm z kazdejs strony. Na pewno mocniej siedzą.

Robiłem przed tynkami, ale dwa najbardziej trudne i reprezentacyjne zrobię dopiero teraz (nie zdążyłem). Niestety, tynkarze trochę mi zniszczyli i muszę odnawiać, dlatego wolałbym wstawiać wszystkie po tynkach. Nie trzeba ściągać ich z powrotem, tylko samemu obrobić np. gipsem.

Pzdr, AK

Ja także zleciłem wbudowanie parapetów tynkarzom. Zrobili to przy okazji wykonywania poprawek ( a takie są zawsze widoczne gdy ściany wyschną)

czy wkuwaliście parapety w ściany (po bokach) i po co się to robi?

Między innymi po to by były lepiej osadzone w scianach, by ewentualna wilgoć (rozlana woda) nie dostawała się pod parapet, by.... można mnożyć zalety i przypuszczenia dot. takiego rozwiązania. Ale sądzę, ze jest to bardziej kwestia estetyki.

Pozdrawiam

wg mnie parapety powinno sie osadzac po tynkowaniu ...na jakies 5 cm ..(boki) w scianie..tak widze u wszystkich...parapety drewniane moga podczas tynkowania odksztalcic sie ....a do pierwotnego ksztaltu ciezko je doprowadzic....a kamienne?? jak wiadomo czesto moze wypasc kielnia "fachowcowi" z reki i po parapecie

czyli lepiej po tynkach ...a naciecie scian jest naprawde proste wystarczy tarcza diamentowa (mniej pyli) i szlifierka katowa....dokladnie szybko ...i oby ze wszystkim mozna bylo sobie tak poradzic..;-)

Z jednym chciałem dzisiaj się umówić aby zobaczyć jego robotę przed zatrudnieniem. Miał zadzwonić..... kiedy się trochę w... i zadzwoniłem sam okazało się że to niby ja miałem dzwonić a on czekał na telefon. I kto tu szuka roboty ja ? Kiedyś na pomiar bramy garażowej też się umówiłem i gość nie tylko nie przyszedł ale nawet nie zadzwonił. A podobno w Polsce jest bezrobocie i ciężko każdy przędzie. Od ubiegłego roku już w to nie wierzę!! :evil:

Przy osadzaniu parapetów drewnianych jednocześnie z oknami trzeba uważać na piankę! U mnie montażyści tak się solidnie za to zabrali, że po paru dniach piana wypchnęła parapety trochę w górę, i pod parapetami zrobiło się pęknięcie w tynku :o Gipsiarz to zaszpachlował, ale jesli pęknie znowu, co może się stać, to podobno trzeba przejechać taką rysę silikonem malarskim i potem zamalować :-?