Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wczoraj przejeżdżaliśmy przez nowe osiedle domków jednorodzinnych.Piękne!Wszystkie wg projektów Studia Atrium.Większość domków miała żółte i kremowe elewacje.Zauważyłam jeden budynek z bieluśkim tynkiem - zwróciłam na niego uwagę ponieważ się wyróżniał a poza tym też planujemy biały tynk.I nagle szok!Pod podbitką dachową na ścianach zauważyliśmy pełno gniazd jaskółek.Nie jedno, nie dwa lecz chyba z dziesięć.Współczuję właścicielom.Jak myślicie jaka jest tego przyczyna, czyżby ten kolor?Dodam że na żadnym innym domku nie było ani jednego gniazda.Ten dom był chyba jedyny ze śnieżnobiałą elewacją.Mój mąż zażartował, że jaskółki myślą, że to chlew (tam się bieli ściany i to ulubione miejsce jaskółek). 8) Co wy na to?

Trochę się wystraszyłam i zastanowiłam nad białą elewacją.

https://forum.murator.pl/topic/76252-gniazda-jask%C3%B3%C5%82ek-na-bia%C5%82ym-tynkuokropie%C5%84stwo/

... Jak zauważyłem jaskółki i inne ptaszki, np. te co założyły gniazdo u mnie, jak nie miałem podbitki. Nie są specjalnie uciążliwe na początku. Ot po prostu przylatują sobie z robaczkiem i karmią młode. Taki wesoły pisk się rozlega z gniazda. Ale bracie! Jak idzie jakaś ptaszkowa Wielkanoc, to się biorą za porządki i wtedy cały syf, na którym te żule melinowały, wszystkie te swoje ptasie gówna, torebki po robaczkach, stare lodówki, gazety i butelki po wódce wywietrzają w glizdu z gniazda wprost na dach, czy cokolwiek jest pod spodem. To jest dopiero sajgon...

jest pewien konflikt interesów ... :-?

mozesz albo rozwazyc zmiane koloru elewacji albo zaopatrzyc sie w budki legowe

poproś jakiegoś ernitologa który pomoze porozmieszczac je w odpowiednich miejscach

(oczywiście odpowiednich dla jaskółek, a nie dla Ciebie)-

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Hirundo_rustica.jpg/668px-Hirundo_rustica.jpg

a swoja droga - bardzo miłe ptaszki ... :roll:

A my to nie wklejamy swoich domków w naturalne środowisko?! Tolerancja to jedyne co nam pozostało aby współistnieć! Pozdrawiam.
Mam ten sam problem, właściwie to nie jest problem, ale czasami patrzę ze smutkiem na moją elewację 8) Dom mam już otynkowane (na biało oczywiście) od 2. sezonów, ale jest tyko kilka smug z ptasich.... więc da się żyć.