Nemo74 08.04.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Witam.Mieszkanie ma powierzchnię 89,4 m2, trzy pokoje ( w tym dwa z balkonami), kuchnia 10,4 m2, łazienka + wc 4,3 m2 + 1,9 m2 (z oknem), przedpokój 8,6 m2. Powierzchnia pokoi: 1 pokój: 20 m2, 2 pokój: 24,5 m2 z balkonem, 3 pokój: 19,7 m2 z balkonem. Mieszkanie jest do generalnego remontu, łącznie z wymianą podłóg (poprzedni właściciel trzymał psy, które robiły na podłogę co chciały), wszystkie instalacje (elektryczna, wodna), nowa instalacja gazowa, planuje również kominek. Pytanie moje brzmi. Do kogo się zwrócić, aby przed rozpoczęciem prac, wszystko zaplanować, zrobić kosztorys itd. (będę podpierał się przy remoncie kredytem i nie wiem o jaką kwotę wnioskować). Chciałbym z tych 3 pokoi zrobić 4 pokoje tzn. salon, sypialnia i dwa pokoje dla dzieci. Jest to stara poniemiecka kamienica, I piętro. Ile taka usługa może kosztować i do kogo się zwrócić i jakie mogą być koszty takiego remontu? I teraz najważniejsze nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć podczas remontu. A mieszkanie wygląda tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 08.04.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Koszt remontu zależy też od standardu wykończenia. Siostra robila niedawno generalny remont wlaśnie takiego starego mieszkania. Wykończyla je w stosunkowo wysokim standardzie, ale bez przesady. Remont kosztowal ją dobrze ponad 100 tysięcy (wszelkie instalacje, podlogi, okna,schody - bo zaadaptowala poddasze, kaloryfery, piec CO i dodatki czyli bialy montaż, glazura).Przez znajomych znalazla ekipę i ruszyla do dziela.Zaczela od wymiany okien, potem poszly w ruch instalacje, podlogi, schody.Nie miala jakichś szczególnych pozwoleń bo przecież wymieniala stare na nowe.A koszt remontu oszacowala ekipa.No i zasadnicza sprawa skąd jesteś, bo ja mówię o Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts