Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wydaje mi się - ale tylko wydaje, że to linia dzieląca dwa obszary (droga i działka) czyli linia na mapie.

Taka delinicja z netu :

Linia regulacyjna, to granica pomiędzy działką przeznaczoną do zabudowy a przyległą drogą lub placem.

https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1718605

też z neta:

nieprzekraczalna linia zabudowy - linia ograniczająca obszar, na którym dopuszcza się wznoszenie budynków oraz określonych w ustaleniach planu rodzajów budowli naziemnych niebędących liniami przesyłowymi i sieciami uzbrojenia terenu.

W przeciwieństwie do obowiązującej linii zabudowy obiekty budowlane nie muszą do niej przylegać, lecz mogą być dowolnie rozmieszczone w obrębie ograniczonego przez nią obszaru, z uwzględnieniem ograniczeń wynikających z innych ustaleń planu.

z uwzględnieniem ograniczeń wynikających z innych ustaleń planu
.

wydaje mi sie ,że to jest te 15m o które Ci chodzi.Powiedz gdzie jest taki zapis o tych magicznych 15 metrach?

pozdro

https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1718707

15 czy 10m...to są wytyczne gminy określone np. w warunkach zabudowy ...Przynajmniej w mojej gminie nie potrafiono mi wytłumaczyć, skąd dokładnie u mnie ma być 10m...No i okazało się, że równie dobrze może być 8 :wink: Tutaj zadziałał urok osobisty :lol: mojego męża ( ostatnio również w ZUS-ie...ta sama sytuacja...)...Co on w sobie ma ??? :o
https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1718723

u mnie lina zabudowy jest na 10m , a wyszła 7,5 do garażu i 8,5 do domu, garaż wysunięty trochę do przodu.

Jeśli chodzi o ten urok to przy okazji budowy zauważyłem ze to niezły sposób na szybsze załatwienie sprawy a czasami na przegięcie wytycznych. Wystarczy ładnie, miło,ciepłym głosem przegadać do pań w urzędach :D trochę się uśmiechnąć , poflirtować :lol: tylko panowie nie chodźcie do urzędów z żonami już przy wejściu jesteście spaleni :

1.najpierw u pani za biurkiem, bo nic nie idzie zagadać,po bajerować , uśmiechnąć sie bo! żona stoi obok nas :-?

2. następnie przechlapane u samej żony jak zaóważy nasz bajer z panią przy biurku :oops: jak wyjdziemy z urzędu to sie powalą żale w naszym kierunku np, co podobała ci sie ! :lol:

Polecam załatwianie wszelakich spraw z uśmiechem na twarzy, ładnym bajerem no chyba ze facet za biurkiem :D wtedy żonę wysłać , ale z doświadczenia to wiem że baby sie zawsze mądrzą ,one wiedzą lepie no i dupa blada, nic nie załatwią :lol:

https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1718735

u mnie lina zabudowy jest na 10m , a wyszła 7,5 do garażu i 8,5 do domu, garaż wysunięty trochę do przodu.

Jeśli chodzi o ten urok to przy okazji budowy zauważyłem ze to niezły sposób na szybsze załatwienie sprawy a czasami na przegięcie wytycznych. Wystarczy ładnie, miło,ciepłym głosem przegadać do pań w urzędach :D trochę się uśmiechnąć , poflirtować :lol: tylko panowie nie chodźcie do urzędów z żonami już przy wejściu jesteście spaleni :

1.najpierw u pani za biurkiem, bo nic nie idzie zagadać,po bajerować , uśmiechnąć sie bo! żona stoi obok nas :-?

2. następnie przechlapane u samej żony jak zaóważy nasz bajer z panią przy biurku :oops: jak wyjdziemy z urzędu to sie powalą żale w naszym kierunku np, co podobała ci sie ! :lol:

Polecam załatwianie wszelakich spraw z uśmiechem na twarzy, ładnym bajerem no chyba ze facet za biurkiem :D wtedy żonę wysłać , ale z doświadczenia to wiem że baby sie zawsze mądrzą ,one wiedzą lepie no i pupa blada, nic nie załatwią :lol:

Sytuacja "wypisz-wymaluj", jak u mnie sprzed tygodnia...Wchodzę do urzędu z zamiarem, że będę "grzeczna"...Niestety flądra zza biurka od progu nastawia mnie bojowo, że "się nie da, że to zajmie 2 godziny, a ona nie ma czasu..."

Telefon do męża..."przyjeżdżaj !"

Żeby Pani nie rozsierdzać jeszcze bardziej ostentacyjnie zostaję na korytarzu...

Za 15 min. uśmiechnięty mąż wychodzi z triumfem, machając mi pismem ze sprawą "nie do załatwienia" :lol:

Od razu powinnam tam wysłać męża, jak zwykle to robię...Nie wiem, po co w ogóle chciałam cokolwiek załatwić sama...

Za każdym razem po takiej akcji zastanawiam się, jak on to robi ? :o

...nie będę wnikać ile musi sprzedać swojego uroku osobistego :lol: ...grunt, że skutecznie... :lol:

Jednym słowem CEL UŚWIĘCA ŚRODKI !!!???

https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1718742

Wydaje mi się - ale tylko wydaje, że to linia dzieląca dwa obszary (droga i działka) czyli linia na mapie.

Taka delinicja z netu :

Linia regulacyjna, to granica pomiędzy działką przeznaczoną do zabudowy a przyległą drogą lub placem.

linia regulacyjna to nie nieprzekraczalna linia zabudowy...przerabiałam temat kilka tygodni...a właściwie mój mąż z Panią w urzędzie... :lol:

https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1718745

Polecam załatwianie wszelakich spraw z uśmiechem na twarzy, ładnym bajerem no chyba ze facet za biurkiem :D wtedy żonę wysłać , ale z doświadczenia to wiem że baby sie zawsze mądrzą ,one wiedzą lepie no i pupa blada, nic nie załatwią :lol:

Sytuacja "wypisz-wymaluj", jak u mnie sprzed tygodnia...Wchodzę do urzędu z zamiarem, że będę "grzeczna"...Niestety flądra zza biurka od progu nastawia mnie bojowo, że "się nie da, że to zajmie 2 godziny, a ona nie ma czasu..."

Telefon do męża..."przyjeżdżaj !"

Żeby Pani nie rozsierdzać jeszcze bardziej ostentacyjnie zostaję na korytarzu...

Za 15 min. uśmiechnięty mąż wychodzi z triumfem, machając mi pismem ze sprawą "nie do załatwienia" :lol:

Od razu powinnam tam wysłać męża, jak zwykle to robię...Nie wiem, po co w ogóle chciałam cokolwiek załatwić sama...

Za każdym razem po takiej akcji zastanawiam się, jak on to robi ? :o

...nie będę wnikać ile musi sprzedać swojego uroku osobistego :lol: ...grunt, że skutecznie... :lol:

Jednym słowem CEL UŚWIĘCA ŚRODKI !!!???

Kochanie (bo mysza to moja żona :D ) wystarczy się uśmiechać :D

https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1718748

baby to zwykle jakoś bojowo nastawione wchodzą do urzędów :D tak jak moja żona :D dlatego ja załatwiam wszystko od reki a ona musi czekać o chodzić tam i s powrotem :D

Jesteś kolejnym "coś w sobie mającym" ... :lol:

Pozdrawiam żonę...jesteśmy najwyraźniej podobne... :D

https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1718753

Czy możecie mi wyjaśnić co oznacza nieprzekraczalna linia zabudowy 15m od lini regulacyjnej drogi ?

Od asfaltu jest liczone te 15 m czy od pobocza , a może od granicy działki ?

Pozdrawiam

mi sie wydaje ze od sciany budynku ja mam ta 15 m od lini 110 kv
https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1718790

Kochani , serdecznie Wam dziękuję za odpowiedzi na moje nurtujące pytanie. Nadal jednak nie mam jasności co do tej nieprzekraczalnej lini zabudowy .

W planie zagospodarowania jest napisane że można budować minimum 15 metrów od regulacyjnej lini drogi , która oddalona jest od mojej działki o 8 metrów (początek asfaltu), czyli od tego asfaltu mam odliczyć 15 metrów by postawić ścianę budynku (owszem dalej też można, ale nie bliżej!) ??

Czy te 15 metrów mam liczyć od granicy mojej działki szerokiej na 24 metry - wówczas działka zawęzi mi się do 9 metrów po zachowaniu tych 15 metrów

https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1718993

Taka delinicja z netu :

linia regulacyjna to nie nieprzekraczalna linia zabudowy...przerabiałam temat kilka tygodni...a właściwie mój mąż z Panią w urzędzie... :lol:

jasne - tylko gdzie jest linia regulacujna ulicy ?

To, że linia regulacyjna to nieprzekraczalna linia zabudowy - to wiemy. Ale co to oznacza w kwestii ulicy ? :):)

https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1719003

Chodzi o działkę położoną w Dobrej Szczecińskiej przy drodze asfaltowej i o taki zapis w planie zagospodarowania przestrzennego . Działka jest oddalona od głównej drogi asfaltowej około 8 metrów. Szerokość działki to 24 metry , a długość (wzdłuż) drogi to 45 metrów

Mam jeszcze pytanie do Was kochani od czego zacząć jeśli chodzi o uzbrojenie działki. Skrzynka ZK, główna , postawiona przez Eneę , postawiona jest na granicy mojej działki , czyli muszę wystąpić o przyłącze ? TAK ?

Kanaliza sanitarna według mapy zasadniczej przebiega wzdłuż mojej działki i studzienka jest przed działką jakieś 3 metry. W jaki sposób się podłączyć do niej , do kogo wystąpić o to ? I czy w ogóle będę mógł . Ile to może kosztować ? Ile to trwa ?

Gaz i woda jest po przeciwnej stronie drogi asfaltowej . Jakieś 25 metrów. Czy będą problemy z przyłączeniem tych mediów , jakie mogą być koszta , od czego zacząć by uzbroić moją działkę w te media ???

Bardzo Was proszę o rady , odpowiedzi i pomoc . Jestem w ogóle nie zorientowany i liczę na Was

Przemek.

https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1719014

Przemek - po pierwsze - wyszukiwarka. Ceny, media itd - wszystko znajdziesz.

Trochę wyjaśnień do planu zagospodarowania : może sie przydać

Przy sporządzaniu rysunku planu miejscowego stosuje się oznaczenia graficzne zawarte w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie wymaganego zakresu projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego oraz oznaczenia dotyczące granic i linii regulacyjnych oraz elementów zagospodarowania przestrzennego określone w Polskiej Normie PN-B-01027. Najważniejsze z tych oznaczeń zawarto w zamieszczonej tabeli.

Warto wyjaśnić pojęcia linii zabudowy. W rysunku planu miejscowego stosuje się dwa rodzaje oznaczeń:

obowiązująca linia zabudowy,

nieprzekraczalna linia zabudowy.

Pojęcie obowiązująca linia zabudowy oznacza nakaz sytuowania budynków w taki sposób, by ich ściana zewnętrzna od strony drogi pokrywała się z wyznaczoną w planie obowiązująca linią zabudowy. Budynek nie może stać ani bliżej ani dalej od drogi.

Natomiast w przypadku nieprzekraczalnej linii zabudowy, zwanej również maksymalną linią zabudowy, budynki muszą być usytuowane w ten sposób, aby ich ściana zewnętrzna od strony drogi nie stała bliżej tej drogi, niż wyznaczona linia – aby jej nie przekraczała. Budynek może natomiast stać dalej od drogi. Wyznaczenie linii zabudowy ma podstawowe znaczenie dla możliwości rozwoju infrastruktury technicznej na danym terenie oraz często pozwala na zaprowadzenie ładu przestrzennego – porządkuje bowiem zabudowę i pozwala na czytelne wyznaczenie przestrzeni publicznej – ulic i placów. Ze względów technicznych umożliwia realizację np. poszerzenia drogi w przyszłości, lub budowę sieci kanalizacyjnej.

OZNACZENIA GRAFICZNE RYSUNKU

MIEJSCOWEGO PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO

przedmiot oznaczenia oznacz. literowe kolor oznaczenia symbol

Tereny zabudowy mieszkaniowej:

Zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna MN jasnobrązowy

Zabudowa mieszkaniowa wielorodzinna MW ciemnobrązowy

Tereny zabudowy usługowej:

Zabudowa usługowa U czerwony

Tereny sportu i rekreacji US pasy zielono-czerwone

Obiekty handlowe o pow. ponad 2000m2 UC pasy czerwono-ciemnoszare

Tereny użytkowane rolniczo:

Tereny rolnicze R

Tereny obsługi produkcji rolnej RU pasy żółto-czerwone

Tereny zabudowy zagrodowej RM pasy żółto-jasnobrązowe

Tereny zabudowy techniczno-produkcyjnej:

Tereny obiektów produkcyjnych, składów i magazynów P fioletowy

Obszary i tereny górnicze PG fioletowy

Tereny zieleni i wód:

Tereny zieleni objęte ochroną przyrody ZN ciemnozielony

Lasy ZL ciemnozielony

Tereny zieleni urządzonej: parki, zieleń towarzysząca obiektom budowlanym i zabytkom ZP zielony

Tereny ogrodów działkowych ZD zielony

Cmentarze ZC zielony

Obszary zagrożone powodzią ZZ pasy jasnozielone

na tle odpowiednim do przeznaczenia

Tereny wód powierzchniowych morskich WM jasnoniebieski

Tereny wód powierzchniowych śródlądowych (rzeki, jeziora, stawy, kanały) WS jasnoniebieski

Tereny komunikacji:

Tereny dróg publicznych KD biały

Tereny dróg wewnętrznych KDW jasnoszary

Tereny komunikacji wodnej (szlaki wodne) KW ciemnoniebieski

Tereny infrastruktury technicznej:

Elektroenergetyka E ciemnoszary

Gazownictwo G ciemnoszary

Wodociągi W ciemnoszary

Kanalizacja K ciemnoszary

Telekomunikacja T ciemnoszary

Gospodarowanie odpadami O ciemnoszary

Ciepłownictwo C ciemnoszary

Granice i linie regulacyjne:

Granica obszaru objętego opracowaniem czarny, gr. 0,5 mm

linie 6 mm,

odstępy 2 mm

Linia rozgraniczająca tereny o różnym sposobie użytkowania czarny, gr. 0,7 mm

Obowiązująca linia zabudowy czarny, gr. 0,35 mm

trójkąt równob. 2 mm

odstępy 12 mm

Maksymalna (nieprzekraczalna) linia zabudowy czarny, gr. 0,35 mm

trójkąt równob. 2 mm

odstępy 12 mm

Granice stref ochronnych lub uciążliwości czarny, gr. 0,5 mm

punkty śr. 2 mm

odstępy 10 mm

https://forum.murator.pl/topic/76280-nieprzekraczalna-linia-zabudowy/#findComment-1719036