Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga - wylewka czy legary i deski

skifan

Recommended Posts

Witam!

Sytuacja wygląda tak: zabieramy się pomalutku do wykończenia pokoju przeznaczonego na sypialnię. Znajduje się on na piętrzę nad kuchnią i kotłownią/pralnią. Nie ma w nim wylewki, są tylko gładzie na ścianach (ale do poprawy-tak już go zastaliśmy). Nie wiemy jeszcze do końca jaką podłogę chcemy w nim wykonać, ale raczej skłaniamy się ku drzewie.

Moje pytanie brzmi: czy wykonywać w takim pomieszczeniu wylewkę czy też po podjęciu decyzji, że mają być tam deski, wykonać podłogę na legarach, bezpośrednio na płycie stropu, oczywiście z ociepleniem wełną?

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

Po moich doświadczeniach polecam wylewkę. W nowym domu mam legary na nich położoną piankę, na to płyty osb a pomiędzy wełnę. Mimo wszystko podłoga skrzypi i dudni jak w stuletnim domu. Planuję na to położyć deskę barlinecką, ale już wiem,że cudu wyciszenia podłogi nie będzie. :evil:

Witam. Ja na poddaszu zamiast legarow i welny w srodku dalem STYROBETON. Czyli beton z granulatem styropianu. Taki beton nie ma naprezen jest lekki i odpowiedno twardy na podloge. Ale na taka wylewke dalem jeszcze wylewke samopoziomujaca i jest po prostu wypas. A co najwazniejsze to taka wylewka nie jest wielkim kosztem:) Taka sama mam w korytarzu i klatce schodowej. Na takiej wylewce mam plytki a w salonie mam panele i parkiet :) Wiec fajna sprawa ten styrobeton. Polecam i pozdrawiam

Witam. Ja na poddaszu zamiast legarow i welny w srodku dalem STYROBETON. Czyli beton z granulatem styropianu. Taki beton nie ma naprezen jest lekki i odpowiedno twardy na podloge. Ale na taka wylewke dalem jeszcze wylewke samopoziomujaca i jest po prostu wypas. A co najwazniejsze to taka wylewka nie jest wielkim kosztem:) Taka sama mam w korytarzu i klatce schodowej. Na takiej wylewce mam plytki a w salonie mam panele i parkiet :) Wiec fajna sprawa ten styrobeton. Polecam i pozdrawiam

Pod panele może się nadaje, pod deski bez sensu dawać 10 wylewek, skoro legary i tak trzeba położyć.