daggulka 09.04.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 nie zdecydowałabym się.... buduję w takim miejscu że do rodziców i teściów będę miała jakieś 10 kilosów...i to jest bezpieczna odległość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 09.04.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Ja myślę ze jeśli teściowa będzie chciała uprzykrzyć zięciowi życie to jej kilometry nie będą straszne. Jeśli zięć jet ciamajdą , niema swojego zdania ,racji to se da wleź teściowej na głowę nawet jesli ma do niej 100kilosów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 09.04.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Zgadzam się z przedmówcą Budujemy się obok moich rodziców i to racja, że przypilnują budowy albo "pożyczą" prądu i wody. Myślę, że to też zależy od tego jacy są teście. Na szczęście moi rodzice nie włażą z butami w nasze życie, a rady dają na wyraźne pytanie. Jak będzie później - czas pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robeli 10.04.2007 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 My wybudowalismy dom ok 300 metrów od teściów. W takim rozwiązaniu widzę głównie zalety; zawsze można było pożyczyć narzedzi, czy przywieźć wodę na budowę a teraz od czasu do czasu wpadnie sie na niedzielny obiadek lub piwko z tesciem wypije... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 10.04.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Wszystko zależy, jaka ma się teściową Jeśli macie dzieci to zawsze jest je komu podrzucić na wieczór , wpaść na obiad niedzielny ... Wszystko ma swoje plusy i minusy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 10.04.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Chba najważniejsza w tym zagadnieniu jest teściowa Bo co po prądzie, wodzie pilnowaniu budowy, podrzuceniu dzieci i obiadków jak na codzień będzie Ci tak upierdliwiać życie, że będziecie mieli dość. Ale zawsze może być na odwrót. Osobiście... nie chciałbym tak blisko mieszkać pomimo, że dzisiaj jest wszystko oki z teściową ale kto wie co będzie za lat kilka... tym bardziej że taka bliskość sprzyja zaoognianiu kontaktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 10.04.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Jak wszystko takie rozwiązanie ma plusy i minusy. Na pewno można dzieciaki podrzucic, prąd na budowę dociągnąc, do wody się podłaczyć, w przypadku wyjazdu ktoś domu dopilnuje. Ale z drugiej sytrony niestety często spotykałam się z sytuacją, ze robi się z tego "komuna" i tesciowie "mieszkają" u takiego delikwenta. Poza tym w przypadku darowizny często niestety się zdarza że darczyńca ma dalej poczucie, że jest włąścicielem i wtrynia się do wszystkiego. Ja zrezygnowałam z takiego rozwiązania bo możliwa odległość była mniejsza niż 1 km - a to chyba minimalny bezpieczny dystans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 10.04.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Ja bede sie budował na działce obok rodziców - tzn. kupilismy po prostu 2 działki obok siebie.Z rodzicami lub teściami w jednym domu sie nie da mieszkać - ale w osobnym domu ale obok to juz duzy luksus (głównie jeśli chodzi o dzieci i wyjazdy wakacyjne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 10.04.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Przy mojej teściowej to i 100 km byłoby mało. Zależy od charakterku. Wszystko, o czym piszecie (tzn. pomoc) działałaby jednostronnie (tzn. tylko my im). Obecnie dzieli nas 5 km i tak było (mamy rzuci wszystko i być do dyspozycji-nie mamy przecież swoich spraw), to mieszkając obok siebie zawracaliby nam głowę wszystkimi swoimi bzdurami i wtrącali się we wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 10.04.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Fajne pytanie. Jest teoria, że miłość do teściów jest wprost proporcjonalna do kwadratu odległości od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlik_3m 10.04.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 A ja się wybudowałem 30 metrów od teściów. I było fajnie aż do czasu jednej styczniowej nocy gdy jak szedłem po drzewo do kominka to z zza krzaków wyskoczył na mnie szanowny teść z siekierą chcąc mnie skrócić o głowę (hmm a może o rękę? ) . Puentując , nigdy więcej rodziny za sąsiadów. Bo niestety z rodziną to najlepiej tylko na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 10.04.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Wszystko zależy od relacji z teściami, charakteru teściów i " drugiej połowy" oraz od tego , czy masz tendencję do dopatrywania się w ewentualnych sytauacjach konfliktowych we własnym małżeństwie wpływu osób trzecich. Jeśli teściowie lubią sie wtrącać, ich dziecko nie ocięło pępowiny w sposób ostateczny i nieodwracalny- uciekaj na drugi koniec Polski, najlepiej tam gdzie wrony zawracają, a telefony nie działają . Poważnie. Moje doświadczenia z teściami były pozytywna, do czasu aż zamieszkaliśmy obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 10.04.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Ja mieszkam z teściami za płotem - w bliźniaku. Dom moich rodziców stoi jakieś 100 m dalej. Dla mnie ten układ jest świetny. Jestem bardzo związana emocjonalnie zarówno z moją rodziną jak i rodzina męża ( z jednymi i drugimi rodzicami mieszka nasze rodzeństwo), nie wyobrazam sobie mieszkać gdzieś dalej. Nikt nikomu nie wchodzi w drogę, bo każdy ma swój dom i swoje "podwórko", ale dzięki temu nie nudzimy się, jest wesoło, jak trzeba to jest z kim wypić kawę,zrobić wieczorne ognisko, pożyczyć cukier,pojechać na zakupy, zostawić dziecko itp, itd Ja nie zauważam żadnych minusów w naszej sutuacji, natomiast plusy mogłąbym wymieniać i wymieniać. Zaznaczę jednak, ze teściowa moja ani moja mama nie mają zwyczaju wtrącania się w nasze życie i prywatne sprawy - własnie myślę i w zasadzie nie pamiętam takiej sytuacji, którą można by nazwać wtracaniem się.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 10.04.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Dobrze, ze ten watek nie trafil do dzialu "Psycholog dyżurny - czynne 24 godziny na dobę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 10.04.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 ale jak widzimy budzi emocje taki stan rzeczy,jak wszystko zreszta....ciekawe jacy my bedziemy dla swoich dzieci,zieciow,synowych.....ech )))dopiero wkraczam w zycie a juz mysli takie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.04.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 WitamZdania jak w każdym temacie są zróżnicowane, moje jest podobne do "ewoo". Osobiście mieszkam 500 km od rodziców i 250 km od teściów i nie chciałbym tego zmieniać. Jednak jak wskazują statystyki kryminalne to bardzo dużo przestępstw jest wynikiem "zbyt" małych odległości zamieszkania od rodziny, nawet małe konflikty potrafią mieć zakończenie na cmentarzu a w lepszym układzie szpitalu lub w sądzie - oczywiście to tylko zależy od nas samych. Niewątpliwie prawdą jest wcześniej napisane, że im jesteśmy dalej tym się bardziej lubimy. Dodam, że w razie potrzeby pomocy możemy liczyć na dobre sąsiedzkie układy lub zatrudnienie osoby trzeciej. Pozdrawiam Leon z Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SLAEY 10.04.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witaj, ja tak się właśnie zaczynam budować (tzn. za płotem teściów) i widzę w tym wiele plusów np.:- dopilnowanie budowy (jak mnie nie będzie - teść ma trochę wiedzy)- prąd ciągnę od teściów na czas budowy- materiały składuję u teściów na placu (bezpieczne) No a po budowie mamy płot i tyle. Z teściami zawsze się dogadasz! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 10.04.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 No właśnie.Budowac czy nie?Jakie macie doświadczenia w tej kwesti?Szukaliśmy z żoną działki ale te ceny nas przeraziły.Mamy co prawda małe mieszkanko ale własny domek to nasze marzenie od dawna.Tesciowie proponują zapisac nam połowe działki (ok. 400 m2) i chcą żebyśmy sie koło nich wybudowali a ja pracuję w branży więc budowa wyszłaby tanio. Jesteśmy młodym małżeństwem wiec układy na razie z rodzicami mamy dobre, ale w razie jakiś nieporozumień to trochę będzie do nich blisko.Sam już nie wiem... stosunki dobre?? macie dzieci?? cuda nie wierzę jak najdalej od teściów rodziców !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 10.04.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Jak najbardziej. Ja widzę same zalety. jak czytam ten watek to oczom nie wierzę ja mam teściową co sie wtrąca we wszystko z moich znajomych i przyjaciół na teściów nie narzekają tylko Ci którzy nie mają dzieci i Ci którzy mieszkają w odległości liczonej w setkach kilometrów oczywiście ma to zalety ale wad od diaska!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 10.04.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 jak najdalej od rodziców czy teściów, chyba że nigdy nie chcesz być samodzielny. Jeśli umiesz liczyć to licz na siebie. Wielu potwierdzi że najwięcej kłopotów w małżeństwie jest spowodowanych bliskością rodziców czy teściów. Mój staż małżeński to 15 lat wiec wiem co mówie. Im rzadziej cię będą widzieć tym bardziej będą lubieć. Najwięcej kłopotów w moim małżeństwie było spowodowanych przez mojego teścia i moją mamę. Kryzys przetrwaliśmy i liczymy z żoną tylko na siebie i przez to jesteśmy żli bo nie słuchamy ich wskazówek jak mamy zyć i co jest dla nas najlepsze. A na początku było fajnie tylko tyle że rodzice nie mogą zrozumieć że dorośliśmy i chcemy żyć swiom życiem. Powiem jeszcze raz ze jeśli miałbym jeszcze raz wybrać to na pewno daleko od rodziny . pozdrawiam ufff już myślałem że jestem iny hehhee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts