Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

Nania to jest to... tzn. ja osobiście tego nie widziałam na oczy, ale jak czytałam o tym i powiedział mi też mój fachowiec to wychodzi na to,że to :D

Ja jestem z tego zadowolona. Jak będę miała aktualne zdjęcia to wkleję jakieś z jasną (jeszcze nie zmienioną) i ciemną fugą (już po zastosowaniu preparatu) będziesz mogła zobaczyć jak to pokryło :wink:

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję wszystkim za opinie i komentarze:) My coraz bardziej "dojrzewamy" do płytek na całej powierzchni salonu i jadalni oraz korytarza.

Wypytaliśmy jeszcze u nas w mieście o Nową Galę. Odpowiedziano nam, że jest to dostawca dosyć nowy i narazie cieszy się całkiem sporym zainteresowaniem.

Mamy jeszcze troszkę czasu na ostateczną decyzję, ale póki co - wszystkie drogi prowadzą...płytkami!:)

Udało się bardzo dobrze. rzeczywiście ten beż wygląda ciepło.

Ja chyba jedak po długich weekendowych rozmowach i wizytach w Trójmieście zdecyduję tak:

Płytki Woodentic Ochra - bo:

- pasuja idealnie do okien,

- drzwi (Lutostański Moderato orzech amerykański)

- fajnie kontrastują z płytkami Opoczno Opirus beż ktore bede miał w łazience na scianach

- lepiej będą wyglądały z jasnymi meblami

Rozmiar - mniejszy. Głównie ze względu na węższą, parwie niewidoczną fugę, ale również nie mam problemu z łączeniem 2 rozmiarów.

Blat kuchenny - dam 4 cm grubości blat z DLH Iroko. Przyzwoicie gra z Ochrą

Woodentic duży a mały : początkowo myślałem o zrobieniu dużego foirmatu w salonie bo tam powierzchnia jest spora, a małego w przedpokoju i łazience. Problem który widzę to łaczenie dwóch formatów, które bedzie widoczne, bo m iędzy salonem a przedpokojem nie ma drzwi. Czy ktoś ma jakąś propozycję rozwiązania ?

Miłoszek, a może te mniejsze płytki ułożysz prostopadle do dużych?

Woodentic duży a mały : początkowo myślałem o zrobieniu dużego foirmatu w salonie bo tam powierzchnia jest spora, a małego w przedpokoju i łazience. Problem który widzę to łaczenie dwóch formatów, które bedzie widoczne, bo m iędzy salonem a przedpokojem nie ma drzwi. Czy ktoś ma jakąś propozycję rozwiązania ?

Miłoszek, a może te mniejsze płytki ułożysz prostopadle do dużych?

Fajny pomysł :)

Miłoszek - możesz ułożyć tak jak radzi Margoth albo po prostu połączyć listwą dekoracyjną (np. w kolorze metalu jeśli masz nowoczesne wnętrza lub w kolorze płytek jeśli wnętrza są bardziej tradycyjne). Połączenie jak u Ciotki Klotki wyglądają moim zdaniem niedobrze, do niczego te "kosteczki" nie pasują.

A jeśli zrobisz jak napisałeś czyli kupisz wszędzie płytki w 1 rozmiarze, to problem łączenia znika :wink:

Miłoszek ja mam połączony mały i duży woodentic bez żadnych dekorów czy listew, a wygląda suuuper. Połączenie jest holu z salonem... i nawet powiem,że w holu mam drugi gat. małego woodentica i baaardzo leciutko różni się kolor od tych większych pierwszego gat. ale nie mam z tym jakiś wielkich problemów bo wygląda to po prostu dobrze :D Także ja bym nie szpeciła niczym tej podłogi tylko normalnie położyła te płytki.... ale to moja opinia, a ty zrobisz jak chcesz :wink:

I jeszcze mam pytanie do wszystkich... dość ważne więc jeśli ktoś ma jakieś pojęcie to proszę bardzo o szybką odpowiedź

Moja siostra chce zmienić kafle na podłodze pod którymi jest podłogówka. Ale one leżą już tam tak długo,że widać,że podłoga jakby się trochę "osiadła"...na ścianie listwy są też z kafli i jest przerwa między listwą a kafelkami. Więc pytanie brzmi... czy zrywając kafle nie uszkodzi podłogówki? Bo jeśli beton opadł to czy rurki od podłogówki nie są tuz pod kaflem czy może rurki opadly razem z betonem??

Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam, ale nie wiem jak inaczej napisać... mam nadzieję,że ktoś będzie mógł mi odpowiedzieć

dzięki za góry :lol:

Witam wszystkich. Przeczytałam topic jednego wieczora i utwierdziłam się w przekonaniu że i u mnie będzie woodentic, najprawdopodobniej w kolorze ochra. Chcę go zrobić w salonie i połączonej z nim jadalni, natomiast hol i kuchnia miały być w gresie polerowanym. Co do kuchni to jeszcze się zastanowię, bo może faktycznie będzie ślisko i wszystko będzie widać. Nurtuje mnie jak połączyć woodentica z gresem, jakimś jasnym, żeby się nie pogryzło.

Jola z Melisy jeżeli możesz to wklej jakieś zdjęcia, będę bardzo wdzięczna.

Sloneczko, te plytki juz sie przewijaly w poscie - sam sie nad nimi zastanawialem, ale jednak wybralem Woodentic. Nota bene juz kupiony , lezy w garazu i czeka na perzewoz do Sopotu. Kupilem ochre, mniejszy rozmiar, cena wyszla 83,60 za m. kw. w pierwszym gatunku.

bedzie to lezalo w salonie, przedpokoju oraz lazience na podlodze, oraz na czesci scian w lazience (uzupelniajace bezowego opirusa z opoczna)

Drzwi tez juz zamowione - jak pisalem poprzednio , do ochry dobralem drzwi Lutostanskiego w amerykanskim orzechu - drogie jak diabli, ale ze mam tylko dwie sztuki to sie zlamalem.

Kupilem tez fajne listwy podlogowe do malowania (florstyl FL5) - ale tutaj mam jeszcze dylemat, bo nie wiem jaki kolor wybrac generalnie na sciany do tej mojej ochry - moze ktos cos zaproponuje ?

No i drugi dylemat - fuga. Przeczytalem caly post i rozumiem z niego ze albo Cersanit terra 55 albo Sopro karmel - czy jeszcze jakies inne doswiadczenia albo zdjecia ?

Pozdrawiam,

Miłoszek – ja do tej małej ochry mam właśnie fugę Terra, ale teraz dałabym inną gdyby taka była możliwość. Jak niecały rok temu szukałam fugi to ta najbardziej była odpowiednia, niestety wtedy mało było fugowych brązów do wyboru, ale może są teraz jakieś nowości.

Fajny pomysł z położeniem Woodentica na ścianie w łazience. Widziałam w wątku łazienkowym taki pomysł, pięknie to wyszło. Rok temu przez myśl mi to nawet nie przeszło bo teraz na pewno by się w łazience znalazł.

Ja mam Woodentica w kuchni i przedpokoju (połączone 1 pomieszczenie) i ściany mam w kolorze czerwonym. Moim zdaniem pięknie się łączą z ochrą, ale nie wiem czy lubisz takie odważne kolory :wink:

A jak cena tych drzwi, że taka straszna? :wink:

Dzięki Juniorka, ja chyba zrobię tak że wezmę jutro te moje płytki i objadę parę sklepów z fugami, może coś dobiorę ... i zapytam znowu czy ktoś ma jakieś doświadczenia :D Co do drzwi, po sporym upuście 2 tysiące za sztukę. Oj, boli.

Pozdrawiam,

Miłoszek - zapomniałam Ci wcześniej napisać żebyś właśnie wziął płytkę do sklepu i tam do niej poprzykładał próbki fug. Tak najlepiej dobrać fugę.

A za drzwi dałeś niewiele więcej niż my za Portę. Myśmy sobie początkowo wyliczyli niższą cenę i potem się zdziwiliśmy jak usłyszeliśmy końcową cenę :o. Nie wiedziałam, że za wszystko trzeba dopłacać. Ale nie żałujemy :wink: