Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

Nie zapominam. Tylko nie mam kiedy wyczyścić podłogi. A jak jest niewyczyszczona to i tak nic nie widać.

Przykład:

http://img405.imageshack.us/img405/4563/p4146712.jpg

Może jutro uda mi się umyć chociaż fragment podłogi, to będzie widać co i jak. Uprzedzając zdjęcia powiem, że jednak fuga karmel jest wg mnie za jasna do beżowego Woodentica...

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Umyłem kawałek podłogi. Wysechł. Umyłem jeszcze raz. I jeszcze raz. Zaczął wyglądać jako tako, więc prezentuje na fotkach:

http://img163.imageshack.us/img163/2332/p4176759.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/9533/p4176757.jpg

http://img391.imageshack.us/img391/3186/p4176758.jpg

Co do fugi (Sopro Karmel) to jak jest mokra, to wygląda bardzo dobrze przy beżowym Woodenticu. Ale jak wyschnie, to jaśnieje i jest zdecydowanie za jasna. Nie wiem od czego to zależy...

wiecie co byłam prawie zdecydowana na ochrę, ale bałam się trzeciej klasy ścieralności, bo cały dół będzie w woodenticu i postanowiłam że jednak będzie beige, wygląda jak deska/parkiet, a wogóle to się cieszę że kilka osób zdecydowało się na ten kolor, dzięki temu przekonałam się to niego, no i jeszcze ten argument że nie widać na nim tak kurzu, jak na innych kolorach utwierdził mnie że podjęłam odpowiednią decyzję :) a teraz pytanie dla tych, którzy użytkują już swoje piękne podłogi, co z ich pielęgnacją, nie widać brudu,a co z jasnymi fugami, bo słyszałam wiele niepochlebnych opinii na ich temat (szybko się brudzą)?

a tak wogóle vafel i magnolia piękne podłogi macie

dziama - co do pielęgnacji, to Ci nie pomogę, bo jeszcze nie użytkujemy tych podłóg, ale z tych wszystkich kolorów na beige będzie najmniej widać kurz. Ja nie brałam innej opcji pod uwagę, wybrałam beige i jestem bardzo zadowolona. Jedynie co - to fuga mogłaby być innego koloru, bo ciężko było dobrać, ale z tego co czytałam, to Vafel też nie dobrał idealnie.....

to moje zdjęcie jest lekko przekłamane (ciut jaśniejsze)., jakieś lepsze wkleję wkrótce.

Cieszę się, że podoba Wam się moja podłoga :-) Dziękuję bardzo :-)

Na fotkach wygląda nieco lepiej niż w rzeczywistości, bo nie widać drobnych nierówności między płytkami (nie zostały położone idealnie), ale i tak generalnie prezentuje się nieźle i wszyscy myślą, że to panele :-)

No i szczerze mówiąc bardzo się cieszę, że wziąłem beż, bo na całej podłodze sprawia wrażenie znacznie ciemniejszego niż jak się patrzy na pojedynczą płytkę. Szkoda tylko, że te fugi nie zlewają się z całością, tylko wyraźnie widać podziały...

Co do fugi to ja chodziłem po sklepach z dwoma płytkami w dłoni i przykładałem je do fug na wzornikach. Próbowałem fugi Mapei, Ceresit i Sopro. W sklepie najbardziej pasowała mi do płytek fuga Sopro Karmel i taką wybrałem. Na fotkach widać jednak, że jest trochę za jasna. Co ciekawe - jak jest mokra, to ciemnieje i lepiej pasuje do płytek, ale jak tylko wyschnie, to znów robi się jasna. Nie odpowiem Wam jednak na pytanie co zamiast Karmelu, bo następna w kolejności fuga Toffi wydaje się być już sporo za ciemna do beżowych płytek, ale piszę to na podstawie porównania w sklepie. Być może na gotowej podłodze będzie wyglądała OK.

Na 9 stronie tego tematu znalazła idealnie dobraną fugę, cassidy pisze ze jest to Ceresit Carmel.

Jak pisałam, nie mogę wybrać fugi osobiście więc chyba zaryzykuję tą właśnie,

co sądzicie?

beige z meblami :)

http://lh5.ggpht.com/_ev5fotsz0So/SuVkJHYfohI/AAAAAAAAD_w/yE0PveX4QBs/s640/100_4740.JPG

http://lh6.ggpht.com/_ev5fotsz0So/SuVkMweFgEI/AAAAAAAAD_4/shazGnE0O5o/s512/100_4742.JPG

Może cassidy robiła zdjęcia podłogi na mokro ;)

Z tymi fugami to "loteria", może też zależy od serii, sama nie wiem.

Wiem tylko, że będę musiała strzelać w ciemno bez oglądania nawet próbek he he

Vafel, jak się weźmiesz w garść i umyjesz całą podłogę to zaprezentuj nam - tylko zdjęcia rób na sucho ;)

Może cassidy robiła zdjęcia podłogi na mokro ;)

Z tymi fugami to "loteria", może też zależy od serii, sama nie wiem.

Wiem tylko, że będę musiała strzelać w ciemno bez oglądania nawet próbek he he

Vafel, jak się weźmiesz w garść i umyjesz całą podłogę to zaprezentuj nam - tylko zdjęcia rób na sucho ;)

Witam !

My daliśmy do Browna Ceresit Siena.

Narazie jest "biała" bo zakurzona ale jak będzie odczyszczona to zamieszcze zdjęcia.

Pozdr.

konrad

U nas tez juz kilka osob sie pomylilo myslac ze to panele :). Mimo zdarzajacych sie nierownosci w kaflach, uwazam ze jest to bardzo dobry wybór a efekt koncowy jest rewelacyjny. A co do fug to chyba ciezko trafic w taka ktora by sie idealnie zgrala. Nasze sa chyba troche za jasne, no ale moze muszę je porzadnie umyć

U nas tez juz kilka osob sie pomylilo myslac ze to panele :). Mimo zdarzajacych sie nierownosci w kaflach, uwazam ze jest to bardzo dobry wybór a efekt koncowy jest rewelacyjny. A co do fug to chyba ciezko trafic w taka ktora by sie idealnie zgrala. Nasze sa chyba troche za jasne, no ale moze muszę je porzadnie umyć

Jak wyszły ci fugi za jasne to spróbuj pociągnąć je zwykłym olejem jadalnym. Ja właśnie tak zrobiłem.