Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, a ja mam zakupiony woodentic brown 65x16. Do ułożenia na korytarzu i antresoli - co stworzy całość. Zastanawiam się nad tym jaką dać fugę (tzn.jaki kolor i jaka szerokość). Może ktoś doradzić? Liwko - liczę na Ciebie - Twoja podłoga jest cudna! :)

JA mam dużego browna, fuga 2,5mm kolor fugi chyba siena o ile dobrze pamiętam D

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam,

po przeglądnięciu wątku, stwierdzam jednoznacznie, że chcę u mnie w domku mieć właśnie woodentic brown w salonie i jadalni ok 43 m2. Mam w związku z tym pytanie, jaki kolor mebli wybrali Państwo do tej podłogi? Chodzi mi o wypoczynek, ławę i stół :)

bardzo proszę o odpowiedź

pozdrawiam

• 2 weeks później...

:bash::bash::bash:

Jesteście po prostu boski wiatr

Czyli kamikadze.

Płytki są pokryte szkliwem ( i Bogu dzięki) jeśli podobają się błyszczące - trzeba było takich poszukać, a jeśli są matowe zostawiamy matowe.

I dobrze, że są pokryte szkliwem, płytki o otwartych porach np. klinkier pokryte sidoluxem - w przypadku spadku temperatury poniżej 0 stopni ( wiem, że w domu raczej się nie zdarzy) można będzie zgrabić z podłogi - conajmniej ich górną nasączoną warstwę. Proszę mi wierzyć wiem o czym mówię.

I teraz jeszcze słów kilka o pokrywaniu Sidoluxem płytki szkliwionej. Jest to nowa warstwa naniesiona na płytkę. Warstwa, która nie ma specjalnych właściwości mechanicznych ( inaczej kładło by się na podłodze tapetę i smarowało sidoluxem). Warstwa ta w miejscu intensywnego użytkowania, na ciągach komunikacyjnych się zdepcze - a pod ścianami będzie wyglądała jak nowa. Będzie to widać np pod światło w całym domu potworzą się ścieżki.

Użytkownikom Sidoluxu na płytkach mówimy stanowcze nie :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Czy z woodentica da się osiągnąć taki efekt jak na wannie u Reni 1980 czyli woodentic brown + czarna fuga lub silikon - spróbuję wkleić zdjęcie lub linka:

http://img846.imageshack.us/img846/8770/p1030733.jpg

NIE DA RADY:-P

To jest najprawdopodobniej drewno. Wzór woodentica jest "płaski" nie uzyskamy moim zdaniem na powierzchniach pionowych ciekawych efektów.

Z tej samej fabryki ciekawe wzory drewnopodobne:

http://myway-paradyz.com/kolekcje/noce_by_my_way/naturale

http://myway-paradyz.com/kolekcje/rovere_by_my_way/rosso#/podstawowe/rovere_rosso_satyna_198x1198

(tu zdjęcie aranżacji podłe, a sama płytka na żywo dość ciekawa)

http://myway-paradyz.com/kolekcje/wenge_by_my_way/naturale#/podstawowe/wenge_naturale_polpoler_148x1198

sepoy bardzo ładna ta SERENISSIMA możesz sie pochwalić gdzie kupiłeś? w necie nie mogę znaleźć tej długości, a i jaką cenę wynegocjowałeś?

Płytki widziałem w sklepach Sanimexu: w gliwickim i w katowickim.

Kupiłem przez internet w maxlazienki Mikołów, cena jak w ofercie - nie udało się nic urwać (kosztują za to dużo mniej niż w sklepie).

Jeśli płytek nie ma na stanie (wystawie), to warto o nie zapytać. Zwykle sprzedawca deklaruje się je sprowadzić, a trwa to najwyżej 4, 5 tygodni.

Edytowane przez sepoy

Witam, potrzebuje pomocy. U mnie decyzja padła na Woodentic brown i teraz przyszła pora na wybór drzwi. I tu powstaje problem. Salony z drzwiami są tak oświetlone, że nie jestem w stanie się zdecydować, która okleina pasuje, a która nie. Jakie drzwi macie u siebie? Będę wdzięczna za jakieś fotki! Sprawa pilna...

• 2 weeks później...

to moja woodenticowa podłoga wykonana w całości przez mojego męża,

zdolna bestia z niego bo wszystko wyszło pięknie i równo, jestem naprawdę pełna podziwu dla niego szczególnie, że nigdy wcześniej nie kładł żadnych płytek!!

Podpytałam trochę na forum, za otrzymane rady serdecznie dziękuję :)

A oto efekt:

IMG_0095.jpg

IMG_0087.jpg

to moja woodenticowa podłoga wykonana w całości przez mojego męża,

zdolna bestia z niego bo wszystko wyszło pięknie i równo, jestem naprawdę pełna podziwu dla niego szczególnie, że nigdy wcześniej nie kładł żadnych płytek!!

Podpytałam trochę na forum, za otrzymane rady serdecznie dziękuję :)

A oto efekt:

No szacun :)

Delikatne odgięcia to tylko wynik błędów geometrii płytki IMO.

Do do impregnacji, (kilka wątków wcześniej) ja robiłem ale średnio mi to się podoba, nabrała więcej połysku i od tych nie impregnowanych nic sie nie różni w użytkowaniu (mycie, brudzenie się itd.) mam brown.

Pozdr.

konrad