Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakie płytki połaczyłaś z woodentic

Hej.. te kremowe to opoczno flower.. baaaardzo nie trzymały wymiarów nawet po 2 mm na płytce, co przy fudze 2mm jest masakrą . Pan docinał czy raczej obszlifowywał krawedzie, zeby to jakos wygladało. Gat 1.

Jeszcze, moze ktos bedzie potrzebował , mamy fugi epoksydowe mapei czekolada i jasminowa. Super pasuja kolorystycznie..

Chciałam połaczyc woodentic z płytkami polcolorit saloni.. Ale ostatecznie kupiłam opoczno 2 x taniej w promocji.

Moja walka z fugami na jasnym woodenticu trwa nadal. Ceresit nie uznal reklamacji, ale casto zgodzila sie oddac kase za fugi lub zasponsorowac renowator koloru..

No i chyba połoze na reszte te fuge, co Liwko rekomenduje do ochry.. czyli braz mapei.. Tylko nie wiem, jak zadziala renowator .

Po kolejne.. woodentica u mnie kładł maz osobiscie.. i pomimo wielkiej starannosci podłoga jest nierówna. Uwazamy, ze tej plytki nie da sie idealnie połozyc. Nawet czytajac caly ten watek i absolutnie wszystkie porady.

Dobra strona tego jest oszczednosc na oswietleniu przypodłogowym .. absolutnie odpada, bo podkresla tragicznie wszelkie nierównosci woodentica.

A tak wyglada fuga ceresit toffi przy wood. beige.. Jak widac nie tylko u mnie!

IMG_4694.JPG

ZDJECIE ROBIONE W DZIEŃ I BEZ LAMPY!!!

Edytowane przez anagat

Tu masz dużo taniej http://www.ceneo.pl/Plytki;szukaj-woodentic

Ja mam ogrzewanie podłogowe więc przez większą część roku jest przyjemnie (nie to że ciepło, ale po prostu nie zimno), a latem jest przyjemnie chłodno.

Kolega ma połączony gres z dechami. Pod gresem ma ogrzewanie podłogowe a pod dechami nie. Stopy zdecydowanie wolałem trzymać na płytkach;)

Doświadczenie nauczyło mnie, że lepiej wybrać ciemniejszą niż jaśniejszą fugę, bo chociaż fugi ciemnieją, to jednak mogą to robić nierównomiernie, a to już nie wygląda zbyt estetycznie...

Na podłodze w łazience w domu moich rodziców są płytki drewnopodobne hiszpańskiego producenta, nieco jaśniejsze od woodentic beige i bez widocznych sęków, fuga o ile dobrze pamiętam to właśnie toffi, ale po trzech latach już mocno ściemniała. Zaletą tych płytek było to, że były bardzo równe i nie było problemu z ich położeniem, ale kosztowały niestety prawie 2 razy drożej niż woodentic (na szczęście metraż nie był duży). Gdybym to była moja decyzja, to na pewno nie wybrałabym płytek drewnopodobnych, raczej inny rodzaj gresu albo nawet drewno (chociaż to może mniej praktyczne rozwiązanie), bo jednak jak na moje oko to jest coś 'sztucznego' w takich płytkach, bardziej przypominają panele laminowane niż naturalne drewno, zwłaszcza przy dużych powierzchniach.

Ale to w sumie kwestia gustu...

Witam,

Może ktoś będzie miał pomysł na kominek pasujący do koloru beige? Może na priv żeby nie zaśmiecać wątku. Co do płytek, radzę zdobyć parę szt. i położyć u siebie. U nas ochra była ładna tylko przy bezpośrednim świetle dziennym. Poza tym robiło się ponuro.

Pozdrawiam

hmm.. pierwszy raz słysze, ze ktos kominek dobiera do podłogi...??? Drewniana i pseudodrewniana podłoga jest dosc neutralna moim zdaniem , a kominek nalezy dobrac tak, zeby Ci stylem pasował do salonu. U mnie bedzie czarna koza.

Może coś na pocieszenie ;)

U mnie po 14 miesiącach od położenia woodentica beż z fugą toffi Cesanitu podłoga wygląda tak :

[ATTACH=CONFIG]146796[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]146797[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]146798[/ATTACH]

Wydaje mi się,że nie są zbyt jasne,choć muszę przyznać,że tuż po zafugowaniu wydawały mi się prawie białe :confused:

Pozdrawiam :bye:

Zulka, dzięki za fotkę.. No u Ciebie chyba faktycznie trochę inaczej to wygląda. Ale wolałabym ciemniejsze i tak.

Na razie nie mam czasu, ale raczej zafuguję resztę brązem mapei. A to co już zafugowane pociągnę renowatorem do fug też w kolorze brąz mapei.

Liwko.. czy Ty byłbyś w stanie zrobić mi taką fotkę Twojej fugi w zbliżeniu???? Byłabym super hiper wdzięczna..

odrażające są płytki nierektyfikowane jako płytki drewnopodobne, taka perfidna biała fuga to stanowczo zły pomysł...

Ojej.. jak mi przykro, że zaburzylismy Twoje poczucie estetyki.. Polecam niewchodzenie na powyższy wątek. A odrażające jest chamstwo co niektórych.

Woodentic to płytki rektyfikowane (z tego co mi wiadomo), na podłogówce i tak trzeba robić fugi:P

A biała fuga miała nie być biała.

P.S. Widzę , ze skasowałeś/aś swoj komentarz:D

Edytowane przez anagat

Dobry wieczór.

Zalogowałam się na forum, bo też mam dylemat co do fugi do woodentic beige. Karmel wydaje się być dla nas za jasny, za to nikt jeszcze nie napisał, że zdecydował się na brąz do tego odcienia płytek. Anagat, Ty chyba chciałaś dać ten kolor?

Na zdjęciu kilka możliwości, będę wdzięczna za opinie :)fugi.jpg .

Liwko, dzięki.

Ciekawe, czy można mieszać fugi, żeby uzyskać kolor pośredni.

Szczerze mówiąc jestem nawet skłonna kupić woreczek tej ciemnej i wypróbować pod szafkami. Te płytki będą tylko w kuchni i w części przedpokoju, łącznie jakieś 10m.kw, ale nie chciałabym patrzeć na nie z myślą, że miało być tak pięknie, a wyszło jak zwykle.

Dobry wieczór.

Zalogowałam się na forum, bo też mam dylemat co do fugi do woodentic beige. Karmel wydaje się być dla nas za jasny, za to nikt jeszcze nie napisał, że zdecydował się na brąz do tego odcienia płytek. Anagat, Ty chyba chciałaś dać ten kolor?

Na zdjęciu kilka możliwości, będę wdzięczna za opinie :)[ATTACH=CONFIG]148710[/ATTACH] .

Ja kupiłam brąz. Prawdopodobnie w weekend będę fugować. Uważam, że brąz będzie ok. Nie ma innego pośredniego miedzy toffi (NIGDY WIĘCEJ) a tym brązem. Tym razem brąz z mapei. Mam jeszcze trochę fugi orzech mapei . Myślę, że ta też by pasowała.

Wg mnie fuga w płytkach drewnopodobnych powinna być ciemniejsza odrobinę od płytki. I tak chciałam od samego początku, bo nie podobały mi się fugi na fotkach forumowiczów. Niestety, mój mąż wyraził sprzeciw. Wobec czego teraz będziemy mieć 2 kolory fugi na otwartej przestrzeni.

P.S. jakie fugi masz na fotce? prawy górny to brąz.. a inne? Wszystkie mapei?? Najbardziej mi pasuje prawy górny. Trzeba wziąć poprawkę, że na ogół one i tak wychodzą jaśniejsze.

Edytowane przez anagat