Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

Witam

Pytanie do Joli z Melisy i innych- jak prace z woodentic? W najbliższych dniach muszę zakupić płytki (moje marzenie właśnie takie imitujące drewno) i trafiłam na to forum. I powiem szczerze - załamałam się :-? . Płytki są piękne ale po przeczytaniu Waszych postów stoję pod wielkim znakiem zapytania. Więc pytam jak tam świeże doświadczenia. Proszę napiszcie czy jednak warto ryzykować? Pozdrawiam wszystkich :)

U nas układanie idzie bardzo szybko i sprawnie - dziś prawdopodobnie majster zafuguje cały dół - jak będę wieczorem na budowie to zrobię zdjęcia lepszym aparatem i wkleję.

Mi podobają sie bardzo :)

Co do jakości i trudności w układaniu to potwierdzam, że nie są to płytki idealne i łatwe do ułożenia, trzeba mieć dobrego fachowca, ale warto, bo efekt super!

Monika

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję za odpowiedź. Uprzedzę "fachowca" co go czeka :wink: Podsumowując : TYLKO SPOKÓJ MOŻE NAS URATOWAĆ :wink: Z niecierpliwością czekam na fotki. :D

Spokój fachowca przede wszystkim, żeby się nie śpieszył aby metry wyrobić. Co prawda jak sie układa takie duże płytki to podłoga w oczach rośnie ale , jak mówię ciut wolniej a dokładniej i efekt będzie primo. :wink:

Nic się nie bójcie ktoś na tym forum kto założył ten watek zasiał to ziarno niepokoju ale naprawdę ten Woodentic nie jest taki zły tylko wymaga po prostu bardzo dobrego myślącego fachowca do jego układania bo fakt faktem układa się trudniej niź tradycyjny gres. Stąd jak u niektórych fachowcy skopali robotę to potem winę zwalili na krzywe płytki.

Nic się nie bójcie ktoś na tym forum kto założył ten watek zasiał to ziarno niepokoju ale naprawdę ten Woodentic nie jest taki zły

Chyba nawet pierwotny tytuł wątku brzmiał "Wodentic - tragedia", ale jak widać nie taka tragedia skoro został sam "Wodentic" :wink:. Taką mam nadzieję, bo też mam ochotę na te płytki. Najbardziej pasują mi jasne, ale widzę, że wśród forumowiczów są najmniej popularne.

Mam zdjęcia, niestety kiepskie, bo byłam na budowie dosłownie 2 minuty, poza tym podłoga brudna i pomazana.

Wyszło chyba w miare dobrze, sama nie wiem czy ta fuga właściwie dobrana....

Na szczęście u nas te fugi są niewielkie i tak sie nie wyróżniają...

Kolor nie do końca rzeczywisty, bo robiłam zdjęcia z lampą

http://images39.fotosik.pl/79/fb0d3b1086f80b90med.jpg

http://images38.fotosik.pl/78/fb6c63a7e1b2c589med.jpg

http://images41.fotosik.pl/78/f4558bf217bba951med.jpg

I jeszcze jedno zapytanie : jakiego kleju najlepiej używać do płytek woodentic? Elastycznego? Czy wystarczy taki do gresu? Pytam osób które już mają prace z woodentic`iem już za sobą :) I tak na szybko - jaką grubość mają te płytki? Na jednej stronie internetowej jest podana grubość 0,8 a na stronie producenta 1,15. Mnie ciekawi rozmiar 16 x 65,5. Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. Pozdrawiam wszystkich :)

Mierzyłam je w sklepie - 1,15 więc teraz już zgłupiałam :-?

Czy ktoś może ma OCHRĘ i doradzi jakie kolor fugi zastosować? Zamówiłam ochrę (ten odcień najbardziej mi pasował) i czuję że będzie problem z doborem koloru fugi :cry: Ale mówią że kto szuka ten znajdzie :lol: więc jestem dobrej myśli...

Woodenticowcy napiszcie jakie macie/robicie listwy przypodłogowe?

Ja planowałam listwę drewnianą w kolorze drzwi wewnętrznych a płytkarz zasugerował żeby zrobić listy z tych samych płytek (przeciętych wzdłuż na pół).

Myślicie, że to dobry pomysł?

Też stoję przed tym dylematem ale jednak zdecyduję sie na listwy a nie cokoły z płytek. O ile cokoliki np w wiatrołapie czyw kuchni jeszcze jakoś wygladają to w salonie trąci mi to lekką "wiochą" bez obrazy dla tych , którzy takie rozwiązanie wybrali, rzecz gustu i jest to moje odczucie i pewnej rzeszy forumowiczów z tego forum.

Najlepiej jak fachowiec ci taką przetnie i przymierzysz sobie i sama ocenisz czy ci się to podoba czy nie.

Popieram zdanie przedmówcy choć widziałam u brata płytkę zamiast listwy i nie było może tragicznie ale jakoś tak "biurowo-supermarketowo".

Więc będę walczyć o listwy chociaż mnie mąż przekonuje że płytka to rozwiązanie praktyczne pod względem trwałości i możliwości/łatwości czyszczenia i niestety tutaj się z nim zgadzam. Ale to jednak dom a nie biuro ani supermarket jest...

Chyba że może taka cienka płytka(szerokości cienkiej listwy) a nie połówka tak jak zazwyczaj robią - może to lepiej wygląda...ma ktoś takie rozwiązanie?

Mierzyłam je w sklepie - 1,15 więc teraz już zgłupiałam :-?

Czy ktoś może ma OCHRĘ i doradzi jakie kolor fugi zastosować? Zamówiłam ochrę (ten odcień najbardziej mi pasował) i czuję że będzie problem z doborem koloru fugi :cry: Ale mówią że kto szuka ten znajdzie :lol: więc jestem dobrej myśli...

Zmierzyłam dziś dokładnie płytki i mają 11 mm grubości, zresztą na opakowaniu też tyle napisali :wink:

My mamy ochrę i kupiliśmy fugę z Ceresnitu CE 0-8 mm Terra 55 (brąz). Chciałam z Mapei ale nie mieli fugi poniżej 2 mm.

Chyba że może taka cienka płytka(szerokości cienkiej listwy) a nie połówka tak jak zazwyczaj robią - może to lepiej wygląda...ma ktoś takie rozwiązanie?
Nam dziś płytkarz zaproponował, że zamiast przeciąć płytkę na 2 części, to może przeciąć na 3. Do wtorku mam czas na zastanowienie się.

U nas Woodentic będzie w kuchni i przedpokoju stąd się waham jakie listwy wybrać. Gdyby Woodentic był w pokoju to na pewno byłyby listwy drewniane.

Nam dziś płytkarz zaproponował, że zamiast przeciąć płytkę na 2 części, to może przeciąć na 3. Do wtorku mam czas na zastanowienie się.

U nas Woodentic będzie w kuchni i przedpokoju stąd się waham jakie listwy wybrać. Gdyby Woodentic był w pokoju to na pewno byłyby listwy drewniane.

Jak w kuchni to rób z woodentica i będzie ok.