Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

koniecznie wstaw zdjecia :D

jaki planujesz kolor ścian i jaki macie wypoczynek i meble?

Pytam, bo mam ciągle problem z ciemniejszymi podłogami w połączeniu z ciemnymi meblami.

Kolor ścian to dwa odcienie szarości - jasny i na jednej ścianie ciemniejszy, meble będą ciemne - Paged Carina w dębie czekoladowym (salon i jadalnia), wypoczynek jeszcze na razie nie wybrany :-(

Brąz chcę "przełamać" jasną zielenią (krzesła będą w obiciu jasnozielonym, juz sie boję jak wyjdą :-? nawet juz są do odebrania, ale pojedziemy po nie dopiero w przyszłym tygodniu)) do tego w podobnym odcieniu poduszki, jaśniutkie dywany (przed wypoczynek i pod stół) - jeszcze szukam.

krzesła bardzo podobne, tylko z obiciem na oparciu

http://images45.fotosik.pl/95/4bb4bb0ffcea742fmed.jpg

i kolor obicia dokładniej..........

http://images42.fotosik.pl/91/742eb550ead45229.jpg

Generalnie postawiłam na 3 kolory - szarość, brąz i zieleń (taką prawie groszkową)

Pustka w głowie jeśli chodzi o okna - chcę coś prostego, jasnego, jakieś rolety, jasne zasłony, kiedyś chciałam drewniane żaluzje, ale chyba byłoby za ciemno...)

Mamy jeszcze 4 tygodnie do zaplanowanej przeprowadzki.

A jak będzie u Ciebie????

Ręce mi opadają :roll:. Dzwonił gość i powiedział, że on nie jest w stanie równo położyć Woodentica. Wg niego ta płytka mocno pracuje w sensie sprężynuje i po jej przyklejeniu rogi tych płytek wystają ok. 1 mm ponad powierzchnię. Ponoć wizualnie tego nie widać tyko jak się ręką przejedzie to czuć. Położył 4 rzędy, zafugował i powiedział, żeby przyjechać i zobaczyć czy nam to odpowiada. Starał się jak najlepiej to zrobić ale nie jest w stanie. I albo będzie dalej tak kładł (bo inaczej się nie da) albo żebyśmy oddali Woodentica i coś innego na podłogi kupili.

A gość jest w miarę ok (znaczy zdolny - złota rączka), choć zawsze można się przyczepić :wink:. Zrobił nam resztę mieszkania (łazienkę pięknie zrobił, podłogi drewniane przykleił, pomalował ściany) tylko ten Woodentic mu nie wychodzi...

Czy u Was też tak jest? Macie róg do rogu idealnie równiutko, czy coś wystaje ponad powierzchnię?

Ręce mi opadają :roll:. Dzwonił gość i powiedział, że on nie jest w stanie równo położyć Woodentica. Wg niego ta płytka mocno pracuje w sensie sprężynuje i po jej przyklejeniu rogi tych płytek wystają ok. 1 mm ponad powierzchnię. Ponoć wizualnie tego nie widać tyko jak się ręką przejedzie to czuć. Położył 4 rzędy, zafugował i powiedział, żeby przyjechać i zobaczyć czy nam to odpowiada. Starał się jak najlepiej to zrobić ale nie jest w stanie. I albo będzie dalej tak kładł (bo inaczej się nie da) albo żebyśmy oddali Woodentica i coś innego na podłogi kupili.

A gość jest w miarę ok (znaczy zdolny - złota rączka), choć zawsze można się przyczepić :wink:. Zrobił nam resztę mieszkania (łazienkę pięknie zrobił, podłogi drewniane przykleił, pomalował ściany) tylko ten Woodentic mu nie wychodzi...

Czy u Was też tak jest? Macie róg do rogu idealnie równiutko, czy coś wystaje ponad powierzchnię?

Kurcze, to niedobrze :(

U nas nie powiem, że jest super ekstra idealnie, ale minimalne różnice są tylko miejscami, absolutnie nie na każdym łączeniu. Dla nas jest to niewidoczne. Jedno łączenie majster schrzanił, sam sie do tego przyznał, na szczęscie wypada ono pod dywanem w jadalni

Mój majster twierdził, że płytka na środku jest minimalnie wybrzuszona i jak schodzi sie z rogiem płytki z sąsiedniego rzędu to faktycznie są różnice, ale on to jakoś starał sie niwelować (klejem) - ważne też jest to przesuwanie płytek o 1/3 długości co do centymetra.

No i podłoga przed układaniem powinna być jak najdokładniej wygładzona (mój mąż ją jakąś maszyną szlifował czy przycierał - już nie pamiętam)

U mnie tez miejscami są pewne róznice , mierzyłem je suwmiarką elektroniczną i maksymalnie dochodzą do 0,5 mm między płytkami. Gołym okiem nie widać , tylko jak sie ręką przejedzie mozna to wyczuć, Co prawda jeszcze nie zafugowałem wtedy może efekt nie byłby tak wyczuwalny.

http://images36.fotosik.pl/92/d6cd47c86f3818f8med.jpg

Byłam, zobaczyłam, wygląda to koszmarnie. Wygląda to tak jakby kładł to amator, nie tylko rogi są wystające ale są też wybrzuszenia :roll:

4 rzędy zmarnowanych płytek :(, mam nadzieję, że można to skuć i płytkom nic się nie stanie.

Skopiuję mu posty o tym jak kłaść Woodentica, może mu to pomoże.

Wydrukowałam mu kilka postów i dałam, nie wyglądał na obrażonego :wink:. Ale pokazał mi potem, że niełatwo będzie je ułożyć, bo nawet na płaskiej powierzchni jak je ułożył (na sucho) to niektóre rogi wystawały :-?. Zaczynam mieć dość Woodenticka. Gość skuł tamte 4 rzędy i przeznaczył je na cokoły. Ale boję się, że położy kolejne rzędy i znów mu nie wyjdzie a płytki pójdą do wyrzucenia. Póki co próbuję się optymistycznie nastawić, że będzie ok. Kolejna próba już jutro.

Wydrukowałam mu kilka postów i dałam, nie wyglądał na obrażonego :wink:. Ale pokazał mi potem, że niełatwo będzie je ułożyć, bo nawet na płaskiej powierzchni jak je ułożył (na sucho) to niektóre rogi wystawały :-?. Zaczynam mieć dość Woodenticka. Gość skuł tamte 4 rzędy i przeznaczył je na cokoły. Ale boję się, że położy kolejne rzędy i znów mu nie wyjdzie a płytki pójdą do wyrzucenia. Póki co próbuję się optymistycznie nastawić, że będzie ok. Kolejna próba już jutro.

A powiedz - jaka jest posadzka, na której będzie układany woodentic? Równa, czy tylko "w miarę równa"??? Bo może tu tkwi problem?

Już pisałam wcześniej, że nasz majster nakazał mężowi porządne wyszlifowanie i wyrównanie podłogi - to był warunek rozpoczęcia układania. Tam gdzie mąż sie zbyt nie przyłożył (pod oknem w jadalni wyszły potem krzywo też płytki.

Majster zrobił taki test - przyłożył obok siebie dwie płytki i wyglądały fatalnie - wydawało sie, że są krzywe, kołysały sie na boki itp. Przesunął je dosłownie pół metra dalej i TE SAME płytki już pięknie licowały i wyglądały równutko!!! Tak pokazywał nam jak ważna jest równość posadzki...

Połóż płytki na jakimś równym podłożu, czy na stole i sprawdź, czy faktycznie są krzywe.

June – posadzka jest równa, gość mi to udowadniał za pomocą poziomicy. Ale może szkopuł tkwi w tym żeby podłoga była jeszcze gładka?

A płytki zestawił koło siebie, właśnie na równej podłodze (na deskach) żeby mi udowodnić, że nie są idealnie równe (na niektórych wystawały rogi). No ale liczę, że coś z tego jeszcze będzie, choć z drugiej strony boję się, że znowu krzywo wyjdzie i płytki pójdą na zmarnowanie :roll: