Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

Cassidy jakiej szerokości jest u Ciebie fuga?? don_mistik jaką będziesz u siebie robił? No i ja tez proszę o podpowiedź co do koloru fugi do Ochry, wyczytałam w temacie że terra, ale już nie pamiętam z jakiej firmy. Aha no i mój kafelkarz powiedział żebym absolutnie nie kupowała fugi firmy Mapei, podobno odbarwia płytki :o

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do ochry mamy fugę z Ceresnitu CE 0-8 mm Terra 55 (brąz). Chciałam z Mapei ale nie mieli fugi poniżej 2 mm. Fugę mamy szer. 1,5 mm.

Teraz mam wrażenie, że fuga nie jest idealnie dobrana, co prawda na żywo tak nie razi ale na zdjęciach widać, że nie bardzo pasuje, chyba :roll: :wink:. Wtedy jak szukałam fugi to ta Terra wydawała mi się najbardziej dopasowana. Może teraz mają większy wachlarz odcieni więc łatwiej coś wybrać.

Cassidy jakiej szerokości jest u Ciebie fuga?? don_mistik jaką będziesz u siebie robił? No i ja tez proszę o podpowiedź co do koloru fugi do Ochry, wyczytałam w temacie że terra, ale już nie pamiętam z jakiej firmy. Aha no i mój kafelkarz powiedział żebym absolutnie nie kupowała fugi firmy Mapei, podobno odbarwia płytki :o

Fuga to Ceresit Terra 55. Ja też taką kupiłam, ale jeszcze podłogi nie zafugowane! Też chciałam mapei ale mój glazurnik też wspominał żeby nie kłaść mapei-a że ceresit to jedne z lepszych :roll:

No to jutro wchodzą panowie kafelkarze...cała jestem w strachu :-? , trzymajcie kciuki ze mną proszę, efekt zobaczę dopiero w czwartek bo dopiero wtedy mam wolne...Dzisiaj wybierałam kolor fugi, myślałam że oszaleję :o Terra z Ceresitu w ogóle mi nie pasowała, za ciemna i nie ten kolor...wybrałam Karmel z Sopro, i jednak szerokość zmieniam na 2,5mm, płytkarz powiedział że będzie ładniej a jeszcze bezpiecznie do układania :)

Pozdrawiam

No teraz to mam zgryza, właśnie dzisiaj kupiłem krzyżyki na 1,5mm fugę i co teraz, płytkarz zabiera się pojutrze za kafelki w pralni a potem o zgrozo ;-() za łudentika.

No to jutro wchodzą panowie kafelkarze...cała jestem w strachu :-? , trzymajcie kciuki ze mną proszę, efekt zobaczę dopiero w czwartek bo dopiero wtedy mam wolne...Dzisiaj wybierałam kolor fugi, myślałam że oszaleję :o Terra z Ceresitu w ogóle mi nie pasowała, za ciemna i nie ten kolor...wybrałam Karmel z Sopro, i jednak szerokość zmieniam na 2,5mm, płytkarz powiedział że będzie ładniej a jeszcze bezpiecznie do układania :)

Pozdrawiam

BlackMamba - trzymamy kciuki. Daj znać jak poszło :)

Don_mistik - z czym masz zgryza? Z fugą 1,5mm? Ja taką mam i jest ok. Powiem Ci nawet, że chciałam 1 mm ale płytkarz nie mógł znaleźć mniejszych krzyżyków więc zostało 1,5 mm żeby nie marnować czasu na szukanie tych 1 mm :wink:

A fugę jaką masz? Jak nie rozpakowana to jest szansa na wymianę :wink:

No i nie wytrzymałam, normalnie nie dałam rady, skończyłam pracę około 21szej i popędziłam na budowę (około 10km) żeby zobaczyć efekt pracy mojego kafelkarza, ułożył pół salonu.Kafelki na podłodze robią wrażenie, nie żałuję wyboru :) niestety oglądnęłam je sobie tylko przy latarce :lol: bo nie chciałam włazić na zagruntowaną podłogę żeby dostać się do włącznika, ale wystarczyło żebym spała spokojnie :lol: świeciłam latarką od dołu żeby zobaczyć czy prosto i wygląda na to że jest ok, myślę ze jutro skończy ale jutro to po nocy jechać już nie będę ;) w czwartek w dzień pojadę i porobię zdjęcia. Rozmawiałam z teściem który był w domu w trakcie układania i podobno kafelkarz układał spokojnie i powoli wcale się nie wściekając :wink: pogadam z nim w czwartek.

Juniorka dziękuję za kciuki :)

Jaksi ja zaufałam bo wstępnie ustaliliśmy 3,5mm i w sumie to chyba wygodniej by mu było te 3,5 kłaść niż węższą.A w sumie tylko ze strachu chciałam te 3,5 bo fajniej na pewno wygląda węższa.

Don_mistik z czym masz zgryza?? Z szerokością fugi? Wiesz, krzyżyki majątku nie kosztują, ja kupiłam drugi komplet :p A jeśli chodzi o szerokość do naszych kafli 98,5x21,5 to polecana jest minimalna 2 mm, jeśli masz podłogówkę to tym bardziej. A kolor jaki wybrałeś?

edit:06.11.09

Nikt nic nie pisze to ja uzupełnię mojego posta :) Salon ukończony prawie, jeszcze docinki po bokach no i fuga, na razie wrzucam fotki tego co mam, bardzo podobają mi się te płytki, cieszę się że mam już to prawie za sobą :)No i doczekać się nie mogę kiedy je umyję :p

http://images41.fotosik.pl/219/8c005e5971f361f4med.jpg

http://images38.fotosik.pl/220/1d445afe81fadd64med.jpg

Witam,

My kupiliśmy woodentica w sklepie modnalazienka.pl - polecam.

Płytki już ułożone, jednak mam problem z dobraniem fugi Mapei do ochry. Może ktoś z Was już ma to już za sobą i mógłby coś polecić.

Pozdrawiam

Aśka

Ja też kupiłam tam płytki! też polecam!

W kuchni mam już zafugowane i nawet stoją mebelki. Położyliśmy fugę Ceresit TERRA 55 i bardzo ładnie wyglądała .....ale tylko jeden dzień!!!!!! :( Na chwilę obecną jestem załamana i jednocześnie wściekła! :evil: Fugi są białe! Jakim cudem, ano na drugi dzień po fugowaniu (12 godzin) mądra inwestorka położyła na podłodze folię która była tam wcześniej podczas szlifowania gipsów- niby czyszczona wietrzona- co by się podłoga podczas malowania nie pochlapała! No i fugi zapyliły! Nie mam pojęcia co z tym zrobić! Nie wiem czy te fugi tak przyjmują? czy może do końca nie wyschły?

Witam,

My kupiliśmy woodentica w sklepie modnalazienka.pl - polecam.

Płytki już ułożone, jednak mam problem z dobraniem fugi Mapei do ochry. Może ktoś z Was już ma to już za sobą i mógłby coś polecić.

Pozdrawiam

Aśka

Ja też kupiłam tam płytki! też polecam!

W kuchni mam już zafugowane i nawet stoją mebelki. Położyliśmy fugę Ceresit TERRA 55 i bardzo ładnie wyglądała .....ale tylko jeden dzień!!!!!! :( Na chwilę obecną jestem załamana i jednocześnie wściekła! :evil: Fugi są białe! Jakim cudem, ano na drugi dzień po fugowaniu (12 godzin) mądra inwestorka położyła na podłodze folię która była tam wcześniej podczas szlifowania gipsów- niby czyszczona wietrzona- co by się podłoga podczas malowania nie pochlapała! No i fugi zapyliły! Nie mam pojęcia co z tym zrobić! Nie wiem czy te fugi tak przyjmują? czy może do końca nie wyschły?

Nania, ja moją ochrę miałam fugowaną wczoraj, wieczorem wyglądało wszystko super-dobrałam fugę z Sopro-Carmel, Terra była jak dla mnie za ciemna- no i dzisiaj jak pojechałam do domku zmyć podłogi to zobaczyłam dokładnie to co Ty :o Fugi były białe...najpierw się wystraszyłam, że ta fuga po wyschnięciu ma taki kolor, ale zajrzałam do kuchni gdzie mam fugę grafitową i tez miejscami miałam to samo, prawdpodobnie panowie po zaciągnięciu-zmyciu fugi zostawili kurz i pył wraz z woda i po wyschnięciu jest taki efekt :-? dzisiaj próbowałam zmyć tą fuge wodą i mopem, ale jednak trzeba będzie chyba szczoteczką czyścić, jeszcze się jutro zapytam kafelkarza co on na to...

Tom13 tak jak już napisałam ja dobrałam fugę z Sopro kolor carmel, chodziło mi o to aby jak najbardziej zlewała się z kafelkami i będzie o ile ją doczyszczę

:-?

Nania,

To właśnie dzięki Tobie zamówiłam płytki w tym sklepie – polecałaś go na wcześniejszych stronach. Zamawiałam u nich woodentica i płytki do łazienki – wszystkie przybyły do mnie w nienaruszonym stanie :D .

Mój glazurnik pracuje tylko na materiałach Mapei, tak jak BlackMamba zależy mi na tym aby fuga była niewidoczna. Zastanawiam się nad kolorem orzech lub brąz (jednak ten ostatni jest bardziej podobny do tych ciemniejszych pasów imitujących usłojenie drewna).

Tom13 tak jak już napisałam ja dobrałam fugę z Sopro kolor carmel, chodziło mi o to aby jak najbardziej zlewała się z kafelkami i będzie o ile ją doczyszczę

:-?

Naprawdę jej nie widać tej fugi przy tym kolorze?, bo ja też szukałam takiej fugi ale przejrzałam tylko wzornik mapei i ceresitu! i nie miała czasu jechać przyłożyć do sopro! a kuchnie musiałam już zafugować bo meble kuchenne przyjechały! Zawsze całą resztę mogę zafugować w innym kolorze!

A co do białych fug to czytałąm tu muratorze żeby wodą z octem, soda oczyszcza+ ocet, no a najlepszy podobno efekt dał jakiejś forumce olej do klinkieru!? Muszą to wszystko wypróbować|!

Rozmawiałam dzisiaj z moim płytkarzem o tych nieszczęsnych fugach, powiedział ze nie ma pojęcia dlaczego tak się stało, jutro będziemy dumać wspólnie bo jade na budowę, powiedział że wiele razy kładł właśnie ten kolor i tej firmy i zawsze wychodził piękny ciepły jasny brąz :-?

Nania kolor tej fugi kiedy jest wilgotna bardzo pięknie pasuje do ochry, zlewa się z kafelkami, ale jak wyschnie to robi się biała :o kurcze jestem cała zdenerwowana, zobaczymy co jutro pan kafelkarz powie, dzięki Nania za podpowiedzi trzeba będzie jakoś sobie poradzić z tym malutkim kłopotem ;)

edit:13.11.09 No i niestety nie za wiele się wyjaśniło :( Kafelkarz cały zestresowany, bo jak twierdzi nigdy mu się taki "numer" nie przytrafił a ja na dokładkę mam przebarwione fugi w kuchni i przedpokoju, miała być grafitowa jest szara, miejscami biała :( (tym razem fuga Ceresitu) Już nie wiem co mam myśleć, co do fugi karmel z Sopro to jestem naprawde załamana :cry: przy zgaszonym świetle fuga "świeci" tak jest biała, to nie beż ani krem tylko śnieżna biel :o Co ciekawe na styku płytek i ściany fuga jest koloru takiego jaki miał wyjść, czyli to nie kwestia rozrobienia jej, jeszcze mam nadzieję że da sie doczyścić, dzisiaj nie zdążyłam, pan kafelkarz sam pojechał po ocet do sklepu i na małym kawałku płytek wyczyścił roztworem octu z wodą, niby jest lepiej, ale sama nie wiem czy to nie złudzenie, czy nie była jeszcze mokra bo po zmoczeniu wygląda ok, muszę sama zakasać rekawy wziać szczoteczkę i szorować, jeśli to nie pomoże to dzwonię z reklamacją do Sopro, pytałam dzisiaj w Cermagu i pan od chemii budowlanej powiedział, że są pigmenty do fug które producent w ramach reklamacji przysyła gratis, wziął numer odemnie zobaczymy.

Jeszcze taki pomysł nam z mężem wpadł do głowy, że to może wina kleju, bo już naprawdę zgłupieliśmy, a moze temperatura fugowania?

Nania jakim klejem Ty kleiłaś swojego woodentica i przy jakiej temperaturze pomieszczenia? I jak tam u Ciebie z tą fugą?

Co ciekawe na styku płytek i ściany fuga jest koloru takiego jaki miał wyjść

Ha! U mnie to samo!!!!

Jeszcze taki pomysł nam z mężem wpadł do głowy, że to może wina kleju, bo już naprawdę zgłupieliśmy, a moze temperatura fugowania?

Nania jakim klejem Ty kleiłaś swojego woodentica i przy jakiej temperaturze pomieszczenia? I jak tam u Ciebie z tą fugą?

My kleiliśmy na ceresit CM 17, podłoga była gruntowana ceresit ct17! A temperatura dość niska bo dom w sumie nie ogrzewany tzn, chodzą piecyki, farelki itp ale nie ma jeszcze c.o.

Ja niestety nie miałam czasu się tym zająć bo miałam chore dziecko, do tego sama ledwo chodzę! Nawet nie miałam czasu jechać dokładnie pooglądać, pomacać i pootwierać sobie mebelków kuchennych :( Ale obiecuje dać ci znać jak coś wykombinuję, i czekam też na informacje od ciebie!

A czekaj ..ponieważ intensywnie wertuje net w tej sprawie doczytałam się ..znów tu na forum że dziewczyna odzyskała blask czekoladowych fug , czyszcząc je płynem do klinkieru!