Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeżeli chcesz podłogówkę wszędzie to raczej nie masz wyboru - płytki to konieczność. Ja osobiście nie lubię jak coś udaje coś czym nie jest.

Dandi3 nie prawda..naprawde drewno sie też nadaje..jak najbardziej tylko podczas wykonywania ogrzewania i posadzki trzeba staranności i wiedzy..

A na co szczególnie zwrócić uwagę przy wykonywaniu ogrzewania podłogowego i posadzki? U nas ze względu na PC będzie podłogówka w całym domu

No właśnie teraz sama juz nie wiem co zrobić.

Z jednej strony na pewno bardzo praktycznie jest mieć na całym parterze płytki, ale z drugiej to zimno... brrr

Ciekawe czy to jest mocno dokuczliwe?

Mozewypowie się na ten temat ktoś kto ma płytki w salonie?

My mamy gres z Opoczna (ale nie drownopodobny - tak jak w temacie) wszędzie oprócz 3-ech sypialni, łazienki i WC. Na 80 m2. Dom parterowy. Tam gdzie kafle jest ogrzewanie podłogowe. Latem jest przyjemny chłodek od tych kafli, ale zimą jak podłoga jest zimna to niezbyt przyjemne. Ale jak się nagrzeją to uczucie super.

Moja rada pamiętaj o fudze. Jak dasz za jasną to po kilku dniach już będzie brudna.

Ale ja nie lubie chodzić boso. Czy przez kapcie też płytki są zimne? A jak duży pies albo i dwa, i kot, to jaki wybór drewna? Planuje płytki na całym parterze oprócz sypialni. I nie chciałabym ogrzewania podłogowego, tylko kaloryfery, bo będzie kominek z płaszczem wodnym. To mi sie trochę "gryzie" z podłogówką. No, niechże mi ktoś coś poradzi. :-? Pozdrawiam

Może najpierw się zastanów czemu posadzki kamienne, betonowe czy w płytkach robi się w ciepłych krajach? Nie bez znaczenia to jest. W takim wnetrzu jest chłodniej. Podłoga w płytkach bez podłogówki to wg mnie porażka w naszym klimacie. Nawet latem jest zimno od tej podłogi. Nie wyobrazam sobie całej podłogi w płytkach przy małych dzieciach. :roll:

Ale ja nie lubie chodzić boso. Czy przez kapcie też płytki są zimne? A jak duży pies albo i dwa, i kot, to jaki wybór drewna? Planuje płytki na całym parterze oprócz sypialni. I nie chciałabym ogrzewania podłogowego, tylko kaloryfery, bo będzie kominek z płaszczem wodnym. To mi sie trochę "gryzie" z podłogówką. No, niechże mi ktoś coś poradzi. :-? Pozdrawiam

Ja też nie chodze na boso. Kupuję sobie takie skarpetki z grubszym spodem. W kapciach nie cierpię chodzic.

Mam kominek z płaszczem wodnym i własnie dzięki niemu nagrzewa się podłogówka i grzejniki.

Moi rodzice maja płytki w salonie i niestety nie mają podłogówki. Zimą kicha, bo są zimne, ale latem super! Ja miałam już dechy w salonie, piękne modrzwiowe i nigdy więcej. Po 8 latach strzelały jak się rozsychały, a nie było podłogówki. Nota bene wcześniej sezonowane. I ta masakra, że nikt w butach wejść nie mógł (szpilkach znaczy się). Nigdy więcej. Teraz będzie gres i już. Przelecę mokrą szmata i spokój, a nie bęe drżeć o kazda ryskę czy szparę. Nadal uważam że drewnaine podłogi są najpiękniejsze, niestety moim zdaniem niepraktyczne.

Ale ja nie lubie chodzić boso. Czy przez kapcie też płytki są zimne?
Przez kapcie nie są zimne :D Mam wszędzie gres, nie chodzę boso, nie mam podłogówki - celowo, żeby psom nie było gorąco. Nie czuję żadnego dyskomfortu, no ale nie mam małych dzieci 8)

A jak duży pies albo i dwa, i kot, to jaki wybór drewna?
Żaden, każdą drewnianą podłogę zdemoluję w zaskakująco szybkim tempie :p

• 4 weeks później...

Witam

Zastanawiam się nad położeniem kafli paradyża z serii woodentic http://www.paradyz.com.pl/index.php?s=20&a=7&lang=pl&collID=296 na parterze - wiatrołap, hol, kuchnia, jadalnia. Natomiast w salonie - który jest połączony z jadalnią oraz z holem - chciałbym położyć panele.

Zastanawiam się jak dobrać kolor paneli do tych kafli. Czy szukać paneli maksymalnie zbliżonych do kafli ? czy wręcz odwrotnie - szukać kontrastu ?

Może ktoś ma podobne połączenie kafli drewno podobnych z panelami lub parkietem ? Jak to u Was wygląda ? Byłbym wdzięczny za zdjęcia.

Pozdrawiam

Bardzo podobają mi się te kafle. Sama zamierzam mieć je w kuchni i wiatrołapie. Jednak połaczenie z panelami nie wydaje mi się najszczęśliwsze. Dwa wyroby udające drewno obok siebie. Dlaczego nie dasz woodentica na całej powierzchni? Jedynym argumentem przeciw, jest cena tych płytek (przynajmniej dla mnie). U nas w salonie i jadalni będzie jasny gres polerowany, a w kuchni połączonej z jadalnią woodentc. Płytki nie dość, że świetnie imitują drewno są jak sądzę praktyczne. Tak, więc u nas zdecydowanie kontrastowo.