Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

Po kupnie kafli przyszła kolej na wybór fugi najbardziej pasującej do Ochry. Ponieważ po lekturze ostatnich wypowiedzi w wątku przekonałem się, ze jest to zadanie nader odpowiedzialne, a to oznacza, ze nie mogę pozwolić sobie na podjęcie decyzji w pojedynkę:) Zwracam się przeto do Was z prośbą o potwierdzenie czy fuga cementowa Mapei Ultracolor Plus "orzech" mimo wszystko jest najodpowiedniejsza?

Pozdrawiam

Palmer dzisiaj będę w Castoramie zobaczę sobie ten "orzech" Mapei, ja mam jak już pisałam karmel Sopro, pasuje idealnie w miejscach gdzie widać że to karmel :-? bo jak wiesz miałam podobnie jak Nania problem z dziwnym wybarwieniem fug :(

Nania, Słoneczko nocne marki :) minęłyśmy się "o włos" widzę ;)

Nania odpuściłaś fugi na razie? Bo ja tak, zabiorę się za szorowanie dopiero jak skończy się "wielkie wykańczanie" i chyba jednak jak polecił mi kafelkarz oleju do klinkieru użyję na wykończenie prac nad fugami...jeszcze kupię tą magiczną gąbkę Jana niezbędnego i spróbuję.Ale kuchnia wyszła Ci śliczna :) i wcale tych fug nie widać że b... nie wyszedł kolor ;)

Pozdrawiam

edit:10.12.09

Nania byłam na budowie poszorowałam szczoteczką i wodą z octem te nieszczęsne fugi w salonie i tam gdzie poszorowałam porządnie jest kolor :) Czyli czeka mnie szorowanie na kolanach szczoteczką, ale dobrze ze kolor jest tylko przykryty jakimś brudem :-?

Palmer zafugowałeś swojego woodentica?Ja byłam chora ostatnio i w Castoramie nie byłam, byłam dzisiaj ale zapomniałam zobaczyć na tą fugę orzech :oops:

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Palmer pewnie już po fugowaniu, ale oglądnęłam sobie orzech mapei-a i uwazam ze będzie równie dobrze pasował jak karmel ceresitu, kto wie czy gdyby mój glazurnik nie obraził się na mapei nie wybrałabym właśnie tej fugi :roll:

Bonzobudy rób karmel albo orzech jeśli chcesz aby fuga zlała się klorystycznie z płytkami, jeśli chcesz żeby było ja widać rób ciemniejszą. Ja chętnie wyłałabym Ci fotki mojego Woodentica zafugowanego karmelem, ale jak wiesz czeka na wyszorowanie więc niewiele będzie widać, a na razie musze pilniej sciany pomalować :-?

Witam,

jeszcze przed fugowaniem, mój fachman rozchorował się (z resztą mnie w tym tygodniu też dopadło, że aż głos odjęło). Potwierdzam, że zdecydowałem się kupić Mapei'a "orzech", jednak fugowanie będzie dopiero w nowym roku. Założyłem sobie szerokość spoiny 1,5 mm i myślę, że będzie odpowiednia.

Jeszcze jedno. Poszukując tu na forum informacji na temat fug w ogóle, natknąłem się na ciekawy wątek, z którego wynika, że fugi firmy Mapei należą do jednych z najłatwiej się aplikujących i polecane są zwłaszcza do układania tym, którzy zamierzają to robić po raz pierwszy:

http://forum.muratordom.pl/jaka-fuga,t17307.htm

Pozdrawiam serdecznie

Otóż tak się składa że pracuję w salonie płytek i sanitarki. Wszystkie płytki o długich formatach/prostokątnych mają tendencję do "łuków". Mamy w ofercie kilkadziesiąt fabryk polskich, hiszpańskich, włoskich, czeskich i chińskich płytek i wierzcie mi, ale w każdej Fabryce znajdziecie coś takiego "niezadowalającego". Zdarza się, że czasem ktoś kupi np Woodentic i zachwala że jest świetny a drugi z kolei chce reklamować przez jej "brzuchy".

Jest jedna bardzo ważna uwaga co do długich płytek: nie wolno kłaść ich na mijankę, bo wtedy na pewno tylko podkreślimy brzuszki. Można je kłaść tylko obok siebie.

Zależy to też od danej partii towaru (u Producenta): czasem są lepiej wykonane a powiedzmy za 2 miesiące mają trochę lepszą partię...

Spokojnie brzuszki zdarzają się w każdej Fabryce- po prostu w czasie wypieku płytek jest niewyobrażalnie wysoka temperatura i nie możliwością byłoby aby płytka nie uległa delikatnemu odkształceniu, w szczególności dotyczy to tych długich formatów. i nie ma znaczenia czy to Paradyż czy jakaś włoska fabryka.

Ale się rozpisałam... :)

Hej hej

Mysmy dlugo ... bardzo dlugo zastanawiali sie nad Woodentic'iem i moze rowniez dzieki temu topicowi podjelismy decyzje o "zminimalizowaniu" jakielgokolwiek ryzyka. Wiemy, iz wielu z Was bardzo sobie chwali te plytki ale rowniez spotkalismi sie z opiniami zupelnie nieprzychylnymi........

Dlatego tez zdecydowalismy sie na Porcelanite Dos serii 3000 w kolorze Haya.

http://www.dom.bogusz.eu/images/6.jpg

Jeszcze brudny i salon.

http://www.dom.bogusz.eu/images/9.jpg

http://www.dom.bogusz.eu/images/10.jpg

Wracając do fug. Mam woodentica brown w kuchni i wiatrołapie. Najpierw była fugowana kuchnia i tam mam fugę czekoladową Mapei. Porażka. Dobrze wygląda tylko mokra. W wiatrołapie nie popełniłam już tego koloru i dałam tam kolor cynamon też Mapei. Polecam. Pasuje super i nie jest zszarzała po zabrudzeniu. Chętnie pozbyłabym się tej czekoladowej, ale te płytki są delikne i o wydrapywaniu nie mam mowy :-?

witam,

też mam chrapkę na woodentica ;)

poradźcie mi prosze tylko jaki kolor wybrać.

Mam drzwi w kolorze ciemnego orzecha. Płytka woodentica będzie jakby dodatkiem do podłogi Alabastrino. Tzn cały salon będzie w Alabastrino a Woodentic będzie tylko szedł pasami, między Alabastrino.

Jaki kolor będzie do pasował?

witaj, mi do alabastrino pasuje ciemne drewno, ja do lazienki z alabastrino planuje elementy drewniane merbau, sama mam caly parter w woodentic ochra i jest to kolor drewna debowego, znajoma ma beige i on rowniez jest piekny, ma lazienke w arkesia beige i ten woodentic na podłodze, wyglada to swietnie, mysle, ze najlepiej przylozyc alabastrino do woodenticow i sprawdzic, jestem ciekawa efektu, dajesz duza plytke alabastrino, czy ta mniejsza?

Wracając do fug. Mam woodentica brown w kuchni i wiatrołapie. Najpierw była fugowana kuchnia i tam mam fugę czekoladową Mapei. Porażka. Dobrze wygląda tylko mokra. W wiatrołapie nie popełniłam już tego koloru i dałam tam kolor cynamon też Mapei. Polecam. Pasuje super i nie jest zszarzała po zabrudzeniu. Chętnie pozbyłabym się tej czekoladowej, ale te płytki są delikne i o wydrapywaniu nie mam mowy :-?

Potwierdzam z tą fugą. Ja też dałem czekoladę po lektórze wątku i teraz załuję. Jak mokra to super a jak wyschnie to paleta kolorów od brązu po jakiś mysio szary- fuujj. Żona mówi że się czepiam a ja na te fugi patrzeć nie mogę, ale jak pisałaś wydrapywanie odpada. Chodzi mi po głowie pomysł czy nie zakryć tych fug cienką warstwą epoksydowej fugi bo troszkę miejsca jest.

Witam serdecznie. Przeczytałam całe 10 stron i muszę Wam się przyznać, że byłam absolutną przeciwniczką drewnopodobnych ceramicznych podłóg.Wydawały mi się strasznie kiczowate. Ale odmieniło mi się i 180 st. Skoro nie mogę mieć drewna (bo podłogówka) to uważam, że najlepiej "ocieplą" dom płytki podobne do drewna.

I moje pytanie do tych, którzy ich używają, czy na kolorze "brown", bardzo widać brud, kurz, ślady, itd.?!!! Zwłaszcza pod światło? Chcę nim obłożyć prawie 150m2 parteru.

Czy lepiej sprawdzi się tu ochra? Ale brown, zdecydowanie bardziej mi się podoba.

Bardzo proszę o odpowiedź.