Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

Witam serdecznie. Przeczytałam całe 10 stron i muszę Wam się przyznać, że byłam absolutną przeciwniczką drewnopodobnych ceramicznych podłóg.Wydawały mi się strasznie kiczowate. Ale odmieniło mi się i 180 st. Skoro nie mogę mieć drewna (bo podłogówka) to uważam, że najlepiej "ocieplą" dom płytki podobne do drewna.

I moje pytanie do tych, którzy ich używają, czy na kolorze "brown", bardzo widać brud, kurz, ślady, itd.?!!! Zwłaszcza pod światło? Chcę nim obłożyć prawie 150m2 parteru.

Czy lepiej sprawdzi się tu ochra? Ale brown, zdecydowanie bardziej mi się podoba.

Bardzo proszę o odpowiedź.

Nie używam ich na razie zbyt długo (mieszkamy około 2 tyg., ale w tym Święta). U mnie bród bardziej widac w salonie na parkiecie drewnianym (merbau) niż w kuchni na Woodenticu brown. Jakoś specjalnie pod światło się nie przyglądałam.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam problem z wyborem płytek , nie wiem co będzie lepsze gres szkliwiony czy terakota. Mam do położenia 60m , bo tyle mam ogrzewania podłogowego i w tym problem. Słyszałam, że gres trudniej się nagrzewa niż terakota. Jeśli macie jakieś doświadczenie, czy jest róznica czy nie w oddawaniu ciepła z ogrzewania podłogowego? Z góry dziękuję za odpowiedź

Mam problem z wyborem płytek , nie wiem co będzie lepsze gres szkliwiony czy terakota. Mam do położenia 60m , bo tyle mam ogrzewania podłogowego i w tym problem. Słyszałam, że gres trudniej się nagrzewa niż terakota. Jeśli macie jakieś doświadczenie, czy jest róznica czy nie w oddawaniu ciepła z ogrzewania podłogowego? Z góry dziękuję za odpowiedź

Nie ma kompletnie żadnej różnicy w nagrzewaniu się terakoty czy gresu... Nie wiem czy to coś ci podpowie ale gresy z reguły mają 10-12 mm grubości a terakota 7-9 mm (chociaż są wyjątki). Pamiętaj, że gres jest sam w sobie mocniejszy na ścieralność od terakoty. Ale znowu dodam coś dobrego na temat terakoty: u moich rodziców w kuchni położona jest terakota szkliwiona już 10 lat i pomimo zarysowań od ciągłego chodzenia w butach z piaskiem ona nadal się ładnie błyszczy. Ja osobiście wybrałam sobie gres i również będzie podgrzewanie podłogowe. Moim zdaniem na takiej powierzchni świetnie prezentuje się gres o dużym formacie np 60 x 60. Mój ma format 45 x 90.

Jola z Melisy jeśli chcesz się pozbyć tej fugi w kuchni to podpowiem Ci coś :)

Mi facet zrobił w łazience na czekoladowej płytce jasną fugę tak jak na jasnych płytkach... załamałam się... ale po długich rozmowach z mężem a potem fachowcem kazałam mu dowiedzieć się czy jest jakaś inna możliwość zmiany fugi oprócz wydrapywania jej... bo wiadomo można uszkodzić płytki. Dodam,że też w łazience mam Mapei. Okazało się,że jest taki "środek" który zmienia kolor fugi... z tego co mówił mi ten mój fachowiec który dzwonił do mnie z hurtowni w której tego poszukiwał, firma Mapei używała kiedyś tego tylko wtedy,kiedy klient zgłaszał reklamacje jak fuga mu się odbarwiała... wtedy oni jechali w ramach reklamacji i poprawiali tą fugę. A on niedawna zaczęli sprzedawać "to" jako produkt... nie wiem jak to się nazywa i jak się nakłada... nie jest to baaardzo drogie. Na całą łazienkę wyniesie mnie to do 300zł. Mój fachowiec ma się dowiedzieć co i jak, kupić i nałożyć!! :roll: Sama się boję co z tego wyjdzie... ale te jasne rażą mnie okropnie, dlatego zaryzykuję.

Jeśli twoje fugi są za jasne, to może też wypróbuj je przyciemnić tym specyfikiem?? W najgorszym przypadku stracisz trochę kasy a fugi nadal będą za jasne... a może akurat uda się je przyciemnić :wink:

Dziękuję za odpowiedź. Skuszę się pewnie na brown, ale zanim to zrobię jeszcze z 10 razy przeczytam cały ten wątek.

Zastanawiam się również, czy kłaść je wzdłuż okna, czy prostopadle do niego? Przy panelach ma to znaczenie, ale czy przy płytkach, tego nie wiem.

Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku.

...nie chodzi oczywiście o problem płytki - podłogówka, ale generalnie o płytki drewnopodobne w salonie.

Będziemy mieli ogrzewanie podlogowe w całym domu (pompa ciepła) i początkowo zupełnie odrzuciliśmy pomysł położenia płytek w salonie. Wiadomo - uczucie zimna, itp.

Klasyczne panele mamy obecnie i nie jestesmy takim rozwiązaniem zachwyceni.

Ostatnio trafiliśmy na płytki Nowa Gala, drewnopodobne o rozsądnych wymiarach 30 x 60 (może nie będą tak krzywe jak nielubiany na FM Woodentic), baaaardzo nam się spodobały. Planujemy położyć je na całej powierzchni salon + kuchnia + jadalnia (praktycznie jedna przestrzeń, z kominkiem na środku), strefy wydzielając różnymi odcieniami.

http://www.irena-wnetrza.pl/uploads/assortment_images/a-115-476.jpg

Wizualnie wrażenie jest super, ale nie wiemy jak naprawdę będzie się t epłytko odczuwało? Zimą ok, będą cieplutkie, ale pozostała część roku?

Proszę o opinie tych Forumowiczów, którzy mają lub zetknęli się z płytkami drewnopodobnymi w salonie lub innych nie typowo "płytkowych" częściach domu. O wszelkie opinie.

Dziękuję.

Jola z Melisy ja już mam zrobione te fugi... osobiście jeszcze ich nie widziałam, ale mój teściu budowlaniec był na budowie i powiedział,że wygląda to tak jakby od początku była nakładana ta odpowiednia fuga czy w moim przypadku czekoladowa. Ale jak ty szukasz pewnie jaśniejszej, takiej do woodentica to też na pewno mają, bo w końcu skoro to ten sam producent to chyba mają odpowiedniki każdego koloru fugi.

Niestety nie wiem jak to się nazywa... ale napiszę do mojego fachowca to poda mi nazwę. On kupił to gdzieś w którejś hurtowni albo sklepie budowlanym w Legnicy :)

Jak podam Ci nazwę, to łatwiej ci będzie szukać w różnych sklepach :wink:

My mamy w salonie na 60 m2 płytki drewnopodobne Timber Country Suede.

Plusy:

- w lecie podłoga przyjemnie chłodna, w zimie lekko ciepła od podłogówki

- większość gości nabiera się, że to podłoga drewniana ;-)

- ładnie wyglądają

Minusy:

- ciemne płytki są trudne w utrzymaniu - przy nawet najdrobniejszym remoncie płytki i fugi (ciemne) jaśnieją od pyłu. Ciężko je domyć - trzeba stosować specjalne środki.

Dodatkowo nasze płytki nie mają idealnie gładkiej powierzchni, więc pył i brud wchodzi także w rowki stanowiące fakturę drewna na płytce.

Generalnie to kwestia wyboru - ładny wygląd vs problemy z utrzymaniem w super czystości :-)

Plusy:

- ładnie wyglądają

Minusy:

- ciemne płytki są trudne w utrzymaniu - przy nawet najdrobniejszym remoncie płytki i fugi (ciemne) jaśnieją od pyłu. Ciężko je domyć - trzeba stosować specjalne środki.

Dodatkowo nasze płytki nie mają idealnie gładkiej powierzchni, więc pył i brud wchodzi także w rowki stanowiące fakturę drewna na płytce.

Generalnie to kwestia wyboru - ładny wygląd vs problemy z utrzymaniem w super czystości :-)

Dzięki za odpowiedź:)

Masz może zdjęcia? Układaliście je standardowo czy jakoś fikuśnie, np. w jodełkę?

Jeśli chodzi o lato, to słyszałam, że generalnie płytki dają raczej miłe uczucie chłodu. Gorzej jest wiosną i jesienią, dlatego pomyślałam, że wtedy możnaby po prostu położyć dywan, np. przy sofie. A na zimę go zwinąć:)

Plusy:

- ładnie wyglądają

Minusy:

wklej fotki

ja tez bede miala te plytki chce zobaczyc jak wygkladaja po polozeniu

z gory dziekuje

(...)

Minusy:

mam te płytki w innym kolorze i nic mi się nie wżera. Bardzo łatwo sie czyszczą.

:)

Tez podobał mi się ciemny brąz ale znacznie praktyczniejszy jest jasny kolor. U nas jest szary. :lol:

A powiedzcie co z uczuciem zimna? Zwłaszcza gdy podłogówka jest wyłączona?

Wizualnie jestem przekonana do tych płytek, ale ciągle boję się, że płytki to zawsze płytki, czyli zimno. Mamy niespełna roczną córeczkę, więc wiadomo, że będzie pełzać i biegać po całym domu:) Nie zawsze w paputkach i pewnie nie zawsze dobiegnie do celu bez wywrotki:)

I jeszcze jedno....a wylegiwanie się z Mężusiem na podłodze przy kominku to tylko zimą? Czy musimy kupić sobie gruby dywan :lol: :oops: