Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:o To jest Timber Country Suede, o którym pisałeś? Wyglądają niezwykle realistycznie (tzn. jak drewno), przynajmniej na zdjęciach. :wink:

Choć nie zazdroszczę rachunku za nie, bo przestrzeń, na której zostały ułożone jest sporawa. :wink: Można by z tego zrobić dwa pokoje, które i tak pewno byłyby przyjemnie przestronne. :lol:

Hej hej

Mysmy dlugo ... bardzo dlugo zastanawiali sie nad plytkami na podlogowke i zdecydowalismy sie ma Porcelanite Dos serii 3000 w kolorze Haya w calym domu poza pokojami i lazienkami (ok 110m2). W calym domku mamy tylko trzy kaloryfery ..... wlasnie w 2 lazienkach i garazu reszta to podlogowka!!!

http://www.dom.bogusz.eu/images/6.jpg

http://www.dom.bogusz.eu/images/9.jpg

http://www.dom.bogusz.eu/images/10.jpg

Witam forumowiczów,

To mój pierwszy post, choć pasożytniczo żerowałem tutaj już od jakiegoś czasu. Temat Woodetica jest mi obecnie bardzo bliski, urządzam mieszkanie w Trójmieście które jest dość duże (55 m. kw , w tym salon parawie 30 i sypialnia 14) ale ciemne (parter usytuowany naprzeciwko skarpy). Rozważam zrobienie podłóg w płytkach drewnopodobnych wszędzie poza sypialnią - albo Woodentic albo Nowa Gala Stonewood beż (SW03). No i teraz mam serię pytań na które bardzo chętnie widzialbym odpowiedzi ze strony doświadczonych forumowiczów:

- Woodentic duży a mały : początkowo myślałem o zrobieniu dużego foirmatu w salonie bo tam powierzchnia jest spora, a małego w przedpokoju i łazience. Problem który widzę to łaczenie dwóch formatów, które bedzie widoczne, bo m iędzy salonem a przedpokojem nie ma drzwi. Czy ktoś ma jakąś propozycję rozwiązania ?

- Kolorystyka: ponieważ mieszkanie jest ciemne, najlepszy wydawał mi się beż, do którego dodatkowo bardzo łatwo dobrać drzwi (w zasadzie każdy naturalny dąb pasuje) oraz pasuje dość dobrze do nowoczesnych frontów kuchni w kolorze cappucino / oliwka (Mirabelle z Wolsztyna, zdjecie producenta ponizej, ja biore tylko fronty, bez blatu). Natomiast boję się trochę czy takie wnętrze nie będzie za zimne optycznie i czy pod tym względem nie lepiej pójść w ochrę lub Stonewood ?

- Kolorystyka cd: blat do pokazanej wyzej kuchni chcialem dac z drewna egzotycznego , choc wiem ze drewno jako material blatowy ma swoje wady. W przypadku ochry mysle ze mogloby to byc merbau, zastanawialem sie nad Hevea lub debem dla Woodentica beż, natomiast nie wiem co robić w przypadku wyboru Stonewooda. Macie może jakieś doświadczenia lub sugestie ?

- Kolorystyka cd: w przypadku Woodentica Ochry lub NG Stonewood 03- czy mogę dostać poradę lub zdjęcia co do doboru 1/ drzwi 2/kolorystyki (konkretnych farb) ściian / sufitów 3/ koloru / materiału zabudowy przedpokoju (typ Komandor lub inny) ?

- Kolorystyka cd: łazienka - tam na ścianach będę miał płytki Opirus beż, przykładałem wszystkie te płytki i najlepiej do nich pasuje na małym kawałku Stonewood, w drugiej kolejności Woodentic Ochra, ostatni beż - choć kazdy z nich może być. Czy ktoś ma doświadczenia / zdjęcia w połączeniu Opirusa z podobnym materiałem na podłodze ?

- w przypadku Woodentica dużego (98/21.5) - czy stosowaliście sie do zalecenia fugi 5 mm ? Ja chciałbym kłaść to z fugą jak najmniejszą, jak najbardziej zlaną z kolorystyką płytki, ale nie chcę mieć potem problemów ?

- w przypadku Nowej Gali Stonewood 03 (jeśli ktoś ma to położone i ma zdjęcie) - jaką stosowaliście fugę (szerokośc i kolor / typ) ?

Ok, wiem że to lista bardzo długa, ale będę bardzo wdzięczny za pomoc i na apewno nie będę jej skąpił mając własne doświadczenia (prace zaczynam na początku lutego), pozdrawiam

Jola z Melisy ten preparat nazywa się "fuga fresca" to jest taka galaretka którą nakłada się na fugę tą niewłaściwą. Mają chyba 26 odcieni... także na pewno znajdziesz jakiś dla siebie :D

mój fachowiec mówi,że jakby były za ciemne i chciałabym je rozjaśnić mogłoby się nie udać do końca...że mogłyby prześwitywać... ale że ja na jasną fugę nakładałam ciemną to dobrze pokryło i nie widać że była wcześniej jasna :lol: :lol: :lol:

Jola z Melisy ten preparat nazywa się "fuga fresca" to jest taka galaretka którą nakłada się na fugę tą niewłaściwą. Mają chyba 26 odcieni... także na pewno znajdziesz jakiś dla siebie :D

mój fachowiec mówi,że jakby były za ciemne i chciałabym je rozjaśnić mogłoby się nie udać do końca...że mogłyby prześwitywać... ale że ja na jasną fugę nakładałam ciemną to dobrze pokryło i nie widać że była wcześniej jasna :lol: :lol: :lol:

Kasiulka czy to ten preparat??

http://www.efugi.pl/c/pl/29/2/1/0/long/fuga+fresca.html

Slav - u nas będzie tak samo:) podlogówka wszędzie oprócz garażu, 1 (lub 2) grzejniki drabinki plus kaloryfer w garażu. Płytki drewnopodobne planujemy na salon, kuchnię, jadalnię i korytarz.

Dlatego bardzo jestem ciekawa Waszych doświadczeń?

Nie wiem czy już się wprowadziliście, ale mam nadzieję, że tak i że nie żałujecie wyboru płytek na tak sporą powierzchnię domu. Bo jeśli nie żałujecie, to my odetchniemy z ulgą i podejmiemy w końcu decyzję na tak!:)

U nas podłogówka jest wszedzie (wyjatkiem garazu rzecz jasna). W jednym pokoju na pietrze mamy polozone panele - reszta to płytki. Nigdzie nam to nie przeszkadza, nawet w sypialni. Nie wszedzie mamy jednak drewnopodobne - kuchnia, lazienka, wc, sypialnia - tam mamy standardowe. Cały dom ogrzewamy pompą ciepła.

my mamy Woodentic beż w salonie, wiatrołapie i korytarzu i podłoga na pewno nie robi wrażenia zimnej. Jest bardzo ładna. W kuchni mamy gres naturale Opoczna i obie podłogi połączyłam dekorami"kosteczkami" Opoczna. Fajnie to wygląda. Może do połączenia dwóch wielkości płytek coś podobnego wykorzystać?

U nas podłogówka jest wszedzie (wyjatkiem garazu rzecz jasna). W jednym pokoju na pietrze mamy polozone panele - reszta to płytki. Nigdzie nam to nie przeszkadza, nawet w sypialni. Nie wszedzie mamy jednak drewnopodobne - kuchnia, lazienka, wc, sypialnia - tam mamy standardowe. Cały dom ogrzewamy pompą ciepła.

Szymon_J jak Wam się spisuje pompa przy aktualnych mrozach? Udaje się nagrzać do temp. 21-22st? My zakładamy Ziriusa.

my mamy Woodentic beż w salonie, wiatrołapie i korytarzu i podłoga na pewno nie robi wrażenia zimnej. Jest bardzo ładna. W kuchni mamy gres naturale Opoczna i obie podłogi połączyłam dekorami"kosteczkami" Opoczna. Fajnie to wygląda. Może do połączenia dwóch wielkości płytek coś podobnego wykorzystać?

Ciociu, a masz może jakieś zdjęcia - byłbym ogromnie zobowiązany ! Dziekuję za radę i pozdrawiam,

Ciotka Klotka a mozesz wtawic jakis zdjęcia tego połczęnia z kosteczkami:-)...moze byc na priva jak chcesz.

Powiedzcie mi jeszcze dwie rzeczy.

Czy mozna polączyc tego woodentica Brown z gresem polerowanym tzn : w wiatrolapie woodentic brown a dalej hol i kuchnia gres polerowany.czy to nie będzie zgrzyt czasem?

Drugie pytanie ( do tych zadowolonych z woodentica !!! :D ..gdzie w Warszawie go zamawialiscie?

Ja mam połączony jasny poler z woodenticem brown. Wygląda rewelacyjnie. Ale zlituj sie nad sobą i nie dawaj tego poleru w kuchni. Daj tam woodentic. Pisałam już o tym wiele razy, ale jeszcze raz przestrzegam. Kuchnia to miejsce gdzie się zawsze chlapie, pryska i kruszy. Woodentic tam się sprawdzi, poler nie.

Slav - jaki masz kolor tych płytek? Tzn. na którym zdjęciu jest najbardziej zbliżony do rzeczywistego, bo na każdym jest inny...

Kolor ciezko dokladnie oddac ale to srodkowe zdjecie powiedzmy, ze jest w tym kolorze. Mozesz rowniez zobaczyc tutaj

http://www.ceramecom.com/Img/porcelanite/3000/big/13.jpg

Szymon_J jak Wam się spisuje pompa przy aktualnych mrozach? Udaje się nagrzać do temp. 21-22st? My zakładamy Ziriusa.

Nie ma zadnego problemu, pompa chodzi na dosc niskich ustawieniach w ciagu dnia, mocne podbicie jest w nocy. Rano temperatura w domu to najczesciej powyzej 22st., w ciagu dnia spada mniej wiecej o pol stopnia. My grzejemy pompa Nibe.