Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

Dwie uwagi jeśli można

Sprawa pierwsza. Niech pan fachowiec pilnuje aby pod płytką nie było pustek powietrznych bo będzie problem (dla Ciebie)

Sprawa dwa. Nie wolno rozrzedzać kleju, bo traci on swoje parametry. Zamiast tego niech używa klejów rozpływnych(Chyba że Twoja wersja rzadkiego kleju to właśnie "flotex" , a jeśli to klej rozpływny to polecam inną packę (półokrągły ząb)

Masz na PW kilka informacji

Dzięki Pablo za info, odpowiedz masz tez na PRIV.

Zaraz będe nękał fachowca ;).

Pozdr.

Zadzwoń do mnie nr.masz na PW to pilny temat w sprawie kleju

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak nie każdy jest urodzonym górnikiem...pomimo,że "wychowuje" się na kopalniach:)

Przewertowałam cały wątek wiesz mi:).....i powiem Ci szczerze,że czekam na "świeże" relacje o woodenticu...

Hm....

Świeże wieści powinny byc niedługo - mój Woodentic Ochra kładzie się juz drugi tydzień, w ten weekend jadę do Sopotu go obejrzeć, powinien być juz zafugowany. Co już widziałem to połozony nietypowo bo jako dekoracja naścianie w łazience, fuga w fugę - wyglądało to super. Zdjęcia powinny być zatem w przyszłym tygodniu.

kasiula jaki kolor macie?

Pytasz o woodentic czy fugę??

Płytki są ochra (choć na zdjęciach w moim albumie wyglądają dziwnie... jak jakieś rude :x ) a fugi koloru nie pamiętam. Moja mama ją dobierała bo ja mieszkam w Irl. ale dobrała idealnie :p a ona też nie pamięta jaki kolor wtedy kupiła :roll: także sorki nie mogę pomóc :wink:

POMOCY!!!!

Chodzi mi o kolor fugi do płytki BEIGE. Wyczytałam w tym wątku, że ktoś kładł fugę ceresit caremel. i w zasadzie tyle. Ceresitu w naszych składach bud. jakoś nie spotkałam (o zgrozo!), więc jeśli ktoś kładł jakiś inny kolor z innej firmy, to błagam... niech podpowie... w poniedziałek gość ma zacząć fugowanie a więc dużo czasu nie mam. Kupiłam Atlas-beżowy - nie pasuje, mapei-foffi jeszcze gorszy teraz robimy próbę mapei ultrakolor-orzech. i chyba też wyjdzie nieciekawie.

POMOCY!!!!

Chodzi mi o kolor fugi do płytki BEIGE. Wyczytałam w tym wątku, że ktoś kładł fugę ceresit caremel. i w zasadzie tyle. Ceresitu w naszych składach bud. jakoś nie spotkałam (o zgrozo!), więc jeśli ktoś kładł jakiś inny kolor z innej firmy, to błagam... niech podpowie... w poniedziałek gość ma zacząć fugowanie a więc dużo czasu nie mam. Kupiłam Atlas-beżowy - nie pasuje, mapei-foffi jeszcze gorszy teraz robimy próbę mapei ultrakolor-orzech. i chyba też wyjdzie nieciekawie.

Kwestia koloru to Ci nie pomoge ale próba koloru winna wyschnąć min. z 2-3 dni żeby określić jaki kolor będzie docelowy.

Atlasa Ci odradzam raczej.

Marki jakie moge polecic: Mapei, Ceresit, Sopro....itd.

Pozdr.

POMOCY!!!!

Kwestia koloru to Ci nie pomoge ale próba koloru winna wyschnąć min. z 2-3 dni żeby określić jaki kolor będzie docelowy.

Atlasa Ci odradzam raczej.

Marki jakie moge polecic: Mapei, Ceresit, Sopro....itd.

Pozdr.

Konrad pamiętasz o czystości fug. To też rzutuje na kolor finalny. To co mówiłem o czyszczeniu do spodu to właśnie dodatkowy argument, równy kolor bez przebarwień

mała rada dotycząca fug... nie przejmujcie sie tak fugami, fugi i tak zapylą na jasno... i niestety trzeba będzie czyścic i myc fugi.... jasny pył zejdzie dopiero po kilku myciach...

nie chodzi o czystość spoin po zafugowaniu

Nierówna grubość (głębokość ) spoiny powoduje zmianę koloru fugi po wyschnięciu

POMOCY!!!!

Fugi Ceresit mozna kupic w LM . Dobrze sie je kladzie . Atlas zazwyczaj wychodzi odrobine jasniejszy niz na wzorniku .

Na scianie nastepnego dnia po polozeniu , kolor fugi stabilizuje sie . Na podlodze bywa roznie .

Oprocz Ceresitu takie same jak na wzorniku wychodzą fugi Sopro i Mapei .

Trzeba zdawać sobie sprawę z tego , ze fugę dobiera się w zależności od rozmiaru zastosowanego krzyżaka .

Trzeba zdawać sobie sprawę z tego , ze fugę dobiera się w zależności od rozmiaru zastosowanego krzyżaka

Vadiol, możesz sprecyzować w jaki sposób? Mniejszy krzyżyk- jaśniejsza, czy ciemniejsza? A może jakoś inaczej?

Kolego Vadiol

Pracuje kilka dni :):):) jako glazurnik ale pierwsze słyszę o zależności kolor= szerokość. Coś chyba pokręciłeś. szerokość spoiny+ typ fugi to rozumiem ale kolor to inna bajka która nie ma znaczenia dla wykonawcy. Kolor jest sprawą estetyki.