Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Według mnie ochra to ładny ciepły kolor naturalnego drewna lekko postarzonego :) jak lubisz klimaty rustykalne to będziesz z ochry zadowolony :) Brown chyba bardziej przypomina jakiś rodzaj drewna egzotycznego.

Dokładnie tak, u mnie brown daje efekt cos a;la Palisander, jak będzie skończone to zrobie kilka fotek ze statywu w oświetleniu dziennym. Mi już się podoba ;) choć jeszcze na etapie układania i bez fugi.

Pozdr.

Dzis udalo mi sie zobaczyc na zywo ochrę tzn. w sztucznym oswietleniu. Wygladala zolto i niezbyt naturalnie, chyba wezme na probe kilka kafli i rozloze obok browna w naszym salonie, bo inaczej nie sposob wybrac. Jedna rzecz tylko mnie jeszcze zaniepokoila, a mianowicie klasa ścieralnosci, brown ma 750 obrotow, ochra 1500 a bez 2100. To duza roznica i w sklepie powiedziano nam ze brown nie nadaje sie w miejsca gdzie wchodzi sie bezposrednio z zewnatrz do domu wlasnie ze wzgledu na niska klase scieralnosci :( . Chcielismy polozyc woodentica praktycznie na calym parterze z wyjatkiem kuchni i lazienki, no a teraz wyglada na to ze jesli zdecydujemy sie na brown to w wiatrolapie musi byc cos innego. Czy ktos z Was ma browna na tyle dlugo by moc ocenic jak sie "zuzywa" ???

Jedna rzecz tylko mnie jeszcze zaniepokoila, a mianowicie klasa ścieralnosci, brown ma 750 obrotow, ochra 1500 a bez 2100. To duza roznica i w sklepie powiedziano nam ze brown nie nadaje sie w miejsca gdzie wchodzi sie bezposrednio z zewnatrz do domu wlasnie ze wzgledu na niska klase scieralnosci :( . Chcielismy polozyc woodentica praktycznie na calym parterze z wyjatkiem kuchni i lazienki, no a teraz wyglada na to ze jesli zdecydujemy sie na brown to w wiatrolapie musi byc cos innego. Czy ktos z Was ma browna na tyle dlugo by moc ocenic jak sie "zuzywa" ???

Też na to zwróciłem uwagę, ale nie nie martwie...chciaż mam własnie wejście z tarasu do salonu na brown woodentic. Będzie dobrze ;), musi być.

Klasa bierze się także z koloru, ciemne kolory są słabsze (szybciej widać przetarcie - ale pozytyw może być taki, że już całkiem wyglądać będzie jak drewno przetarte - bielone ;)).Uszy do góry.

Pozdr.

Konisko napisz mi prosze ile płacisz fachowcowi za polozenie tego woodentica ???

Trudno powiedzieć bo uzgodniłem całą wykończeniówkę (posadzki, ściany, szpachlowanie, malowanie, wieszenie armatury, wklejanie luster, wieszanie grzejników, cokoły i inne). Ale był wczoraj koleś się Go pytać to krzyknął około 35-40/m2, przy większym zleceniu zawsze można potargować.

Jak skończy robotę to wrzucę fotki.

Pozdr.

Konisko napisz mi prosze ile płacisz fachowcowi za polozenie tego woodentica ???

Trudno powiedzieć bo uzgodniłem całą wykończeniówkę (posadzki, ściany, szpachlowanie, malowanie, wieszenie armatury, wklejanie luster, wieszanie grzejników, cokoły i inne). Ale był wczoraj koleś się Go pytać to krzyknął około 35-40/m2, przy większym zleceniu zawsze można potargować.

Jak skończy robotę to wrzucę fotki.

Pozdr.

Hmm, to chyba nieduzo, mi fachowiec wycenil na 50 zl/m2 i to juz cena po utargowaniu dla pow. 50 m2. Czekam na fotki, jak mozesz wrzuc juz cos teraz :D . Do nas 8 marca wchodzi fachowiec zeby teoretycznie robic lazienke, ale poniewaz nie mozemy sie zdecydowac jakie kafle wybrac to chyba zacznie od tego woodentica, tu wybor jest prostszy brown lub ochra :D

Hmm, to chyba nieduzo, mi fachowiec wycenil na 50 zl/m2 i to juz cena po utargowaniu dla pow. 50 m2. Czekam na fotki, jak mozesz wrzuc juz cos teraz :D . Do nas 8 marca wchodzi fachowiec zeby teoretycznie robic lazienke, ale poniewaz nie mozemy sie zdecydowac jakie kafle wybrac to chyba zacznie od tego woodentica, tu wybor jest prostszy brown lub ochra :D

Tak jak pisałem wcześniej, ale w składowych u mnie cena około 30-35/m2 pewnie by wyszła.

Daj priv adres to Ci puszcze fotki.

Pozdr.

edak widzę że i Ciebie Jesien2004 zainspirowała swoja łazienką ;) Ale wyszło Ci to super :-)

Ja też będę miała woodentica w łazience. Tylko byłam przekonana, że chcę woodentic brown ale teraz się zastanawiam czy jednak ochra nie będzie lepsza? Doradźcie mi proszę co będzie lepiej pasowało do takich płytek:

http://i274.photobucket.com/albums/jj260/ngel_01/fossile.jpg

a może to zupełnie bez znaczenia bo obie będą dobre?

gnel wydaje mi się że oba kolory będą pasować, tylko zależy czy chcesz uzyskać delikatny kontras, czy bardzie zależy ci na "zlaniu" się kolorów w całość

Dobrze, że ruszył temat z cenami za ułożenie płytek, u nas jeden fachowiec powiedział nam 40 zł za m do negocjacji, ale to taki pan który się wszystkim zajmuje więc bałabym się mu pozostawić do położenia woodentica, szczególnie w dużym rozmiarze

Witam !

U mnie "walka trwa", salon układają, załączam fotkę.

Niestety jestem "obarczony" wykształceniem technicznym i widzę każdy błąd na płytce i geometrii, delikatne różnice pomiędzy czołami płytek i bokami są ale nie przekraczają one 0,5mm. Szczelina na fugę 2mm.

Tak jak pisałem, wcześniej wichrowatość płytki daje znać o sobie ale wg mnie nie jest źle. Mi się podoba a żonie już całkiem ;).

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/68b981bc4172544f.html

Pozdr.

miałam mieć te płytki w waitrołapie - to Fossile Slate? ale zmieniłam na Woodentic brown :-)
dokładnie fossile- widzę, że gust mamy podobny ;)

gnel wydaje mi się że oba kolory będą pasować, tylko zależy czy chcesz uzyskać delikatny kontras, czy bardzie zależy ci na "zlaniu" się kolorów w całość
chodzi mi raczej o kontrast więc pewnie zostanę przy kolorze brown - dzięki za opinie

No to u mnie juz wybor dokonany, bedzie woodentic brown :) Tylko w wiatrolapie damy inny gres ze wzgledu na niezbyt wysoka klase scieralnosci browna. No i teraz mam pytanko dotyczace zakupu przez internet. Roznica w cenie jest spora, sklepy 128 - 135 zl/m2, internet od ok 93 zl/m2. Czy ktos z Was kupowal te kafle przez internet ? Ktos wspominal o Modnej łazience... Czy nie mieliscie problemow z tym ze kafle byly z dwoch roznych partii a co za tym idzie roznily sie kolorami ??? Jak duzo było uszkodzen ? Czy sa duze problemy ze zwrotami naddatku ??? Jakie sklepy polecacie ???Prosze o info, gdyz na dniach chcemy zamowic

No to u mnie juz wybor dokonany, bedzie woodentic brown :) Tylko w wiatrolapie damy inny gres ze wzgledu na niezbyt wysoka klase scieralnosci browna. No i teraz mam pytanko dotyczace zakupu przez internet. Roznica w cenie jest spora, sklepy 128 - 135 zl/m2, internet od ok 93 zl/m2. Czy ktos z Was kupowal te kafle przez internet ? Ktos wspominal o Modnej łazience... Czy nie mieliscie problemow z tym ze kafle byly z dwoch roznych partii a co za tym idzie roznily sie kolorami ??? Jak duzo było uszkodzen ? Czy sa duze problemy ze zwrotami naddatku ??? Jakie sklepy polecacie ???Prosze o info, gdyz na dniach chcemy zamowic

Witaj !

Ja brałem ze sklepu, który namierzyłem przez internet.

Dostałem bdb cenę + transport ich samochodem na miejsce.

Płytki nie widziały nawet ich magazynu tylko prosto ze składu fabrycznego przyjechały na fabrycznych paletach. Wszystko w porządku i na temat.

Obić praktycznie nie było, a jak dotychas trafiło się 2-3 płytki z uszczerbanym narożem to idą pod listwę lub na docinkę.

Sklep http://www.venusplytki.pl/

Pozdr.