Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

ja chciałam się zapytać, cze ktoś kładł już te płytki na terenie szkód górniczych bo wprawdzie jeszcze kilka miesięcy do położenia płytek, ale już jesteśmy zdecydowani na woodentica, kwestia tylko tego czy nie będzie pęknieć po tąpnięciach, które są na naszym obszarze dość częste?

Wydaje mi się, że temat pęknięć nie zależy od płytek lecz od właściwego wykonania posadowienia domu (ławy fundamentowe, ściany fundamentowe), potem stropy i posadzki odpowiednio przygotowane. Nie jestem budowlańcem ale ma to związek wszystko z pływającymi posadowieniami domu (na terenach szkód górniczych i wzmożonych ruchów tektonicznych ma to miejsce i projektant robiący adaptację winien się na tym znać).

i ponawiam pytanie do fachowców, jaka fuga po podłogówki, bo wiadomo, producent płytek poleca min 5mm, a większość z nas chce mieć fugę jak najmniejszą, ale czy to ma sens?

Temat wałkowany, każdy ma swoje upodobania.

Ja dałem 2mm ale szczelina pomiędzy płytkami do jastrychu czysta.

U mnie duży woodentic na podłogówce wszędzie będzie.

Pozdr.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jestem glazurnikiem i Paradyż stawiam na 1 miejscu wśród polskich producentów płytek.

Dla narzekających proponuję się zaznajomić z normami odnośnie produkcji płytek, a gdzie to znalezc?? pewnie w necie...

Kolejny problem to kalibracja plytek. Wielu wykonawców nie potrafi dobrać szerokości fugi do kalibracji płytek. Wielu inwestorów upiera się na minimalna fugę a wykonawca który nie przebiera w zleceniach godzi sie na rózne eksperymenty i strzela sobie tym samym w kolano. Proponuje dobierać sobie Fachowców z miejsca w którym sie skupiają czyli: ww.glazurnicy.pl

Są równiez i tacy którzy kupuja płytkę która ustawowo może uciekać 5 % bo jest w II gatunku i wymagają szału. Przy 60 cm jest to AŻ 3 mm co przy fudze nawet 6 mm jest totalna porażką....

pozdrawiam

:)

Ps : o prawidłowym dobraniu chemii budowlanej już nie wspominam.

Proponuje państwu analizowanie tego co mówią sprzedawcy i selekcję tych informacji, bo przecież to jest ktoś kto przede wszystkim chce !!sprzedać!!

Z własnego doświadczenia wykonawcy prac glazurniczych wiem że dobrze wykonana praca daje nastepna a z tego mam na chleb.

Juz ostatni raz... pozdrawiam

Maciek nie mieszaj z kalibracją to nie ten problem. Na naszym portalu wyślę Ci opis Tematu ON LINE wiesz o co chodzi. Na PW wyślij mi skype .

Pozdrawiam

Pablo

konisko dzięki za odpowiedź, pytałam tak z kobiecego punktu widzenia, dodatkowo z małym zakresem wiedzy na ten temat, nasz projekt został adaptowany do warunków lokalnych, wzmocnione zostały fundamenty, strop itp ale tak z ciekawości chciałam się dowiedzieć coś więcej

wiem że temat fug staje się nudny, ale chciałam podsumować wasze poglądy i wiedze, więc ponowiłam pytanie

Mam jeszcze jedno wazne pytanko do osob które kładły woodentica na duzej powierzchni. U nas bedzie on na 50 m2, sa to 3 pomieszczenia i zastanawiam sie co z dylatacją. Posadzka sama w sobie ma porobiene naciecia dylatacyjne ale co z kaflami ? w salonie wyjdzie nam tak ze dylatacja w posadzce bedzie biegla wzdluz fugi ale przejscie z salonu do przedpokoju biegnie prostopadle do kier. układania kafli. Czy w zwiazku z tym "ciąć" je w linii progu ? lepiej wygladalyby jako calosc, no ale zastanawiam sie czy przy ogrzewaniu podlogowym mozna tak zrobic ???

Mam jeszcze jedno wazne pytanko do osob które kładły woodentica na duzej powierzchni. U nas bedzie on na 50 m2, sa to 3 pomieszczenia i zastanawiam sie co z dylatacją. Posadzka sama w sobie ma porobiene naciecia dylatacyjne ale co z kaflami ? w salonie wyjdzie nam tak ze dylatacja w posadzce bedzie biegla wzdluz fugi ale przejscie z salonu do przedpokoju biegnie prostopadle do kier. układania kafli. Czy w zwiazku z tym "ciąć" je w linii progu ? lepiej wygladalyby jako calosc, no ale zastanawiam sie czy przy ogrzewaniu podlogowym mozna tak zrobic ???

Ja mam położone bez dylatacji! właśnie po całości salon kuchnia i holl, w sumie leży od listopada 2009 i póki co nie zauważyłam żadnych pęknięć, od stycznia chodzi podłogówka! Ale jest jeden fakt mam ją jeszcze niezafugowaną! bo kończymy prace gipsowe i nie chcę żeby fugi zapyliły......w części kuchennej zafugowaliśmy ze względu na meble, ale peknięć żadnych nie ma!

http://images44.fotosik.pl/274/9c4bebc02da9bf43.jpg

proszę nie zwracać uwagi na kuchenny bałagan ...my na razie pomieszkujemy. jeszcze nie mam pełnego wyposażenia...

Dylatacje raczej będą potrzebne bo zrobią się same jak Ty ich nie zrobisz.

Ruchy płyt pomieszczeń są nieuniknione, czasami nawet zakola albo wnęki w jednym pomieszczeniu lubią "zarysować" - tutaj dobry klej powinien to znieść.

Mimo wszystko dylatacje trzeba dać, pomijam względy estetyczne bo listwa zawsze to pewna "nieciągłość" w posadzce ale widziałem posadzki bez dylatacji...ostre pęknięcia ąż strach pomyśle co się może stać przy chodzeniu na boso.

Pozdr.

Ja mam położone bez dylatacji! właśnie po całości salon kuchnia i holl, w sumie leży od listopada 2009 i póki co nie zauważyłam żadnych pęknięć, od stycznia chodzi podłogówka! Ale jest jeden fakt mam ją jeszcze niezafugowaną! bo kończymy prace gipsowe i nie chcę żeby fugi zapyliły......w części kuchennej zafugowaliśmy ze względu na meble, ale peknięć żadnych nie ma!

To może być pewne wyjście (ułożeniu posadzki bez fug :)), ale pękanie to raczej na łączeniu płyt pomieszczeń powstanie. To jest mniejszy woodentic jak mi się zdaje. Co do "nieładu" w kuchni to nie zauważyłem :wink:

Pozdr.

Dylatacje raczej będą potrzebne bo zrobią się same jak Ty ich nie zrobisz.

Ruchy płyt pomieszczeń są nieuniknione, czasami nawet zakola albo wnęki w jednym pomieszczeniu lubią "zarysować" - tutaj dobry klej powinien to znieść.

Mimo wszystko dylatacje trzeba dać, pomijam względy estetyczne bo listwa zawsze to pewna "nieciągłość" w posadzce ale widziałem posadzki bez dylatacji...ostre pęknięcia ąż strach pomyśle co się może stać przy chodzeniu na boso.

Pozdr.

Jak masz zrobione dylatacje ? jakie listwy zeby "nie rzucały sie w oczy" za bardzo ? Co do kleju to chcemy kupic Mapei elastyczny Buildfix czy cos takiego. Jaki Ty dałes klej ? Pablo cos Ci doradzał w tej kwesti na priv, mógłbys podzielic sie wiedzą :D

Jak masz zrobione dylatacje ? jakie listwy zeby "nie rzucały sie w oczy" za bardzo ? Co do kleju to chcemy kupic Mapei elastyczny Buildfix czy cos takiego. Jaki Ty dałes klej ? Pablo cos Ci doradzał w tej kwesti na priv, mógłbys podzielic sie wiedzą :D

Witam !

Klej poszedł Sopro VF413 na woodentic, a na mniejsze płytki Mapei Adesilex P9.

Listwy aluminiowe mam kupione w kolorze bardzo podobnym do Brwon.

Szczelina pomiędzy płytami około 10-15mm przykryta własnie listwą (kołki i listwa wciskana z góry).

Pablo doradzał mi w kwestii kleju Sopro i technologii klejenia na podłogówce.

Jak coś Cie interesuje jeszcze to pisz, wieczorem odpowiem.

Pozdr.

Konisko, czy moglbys napisac cos wiecej na temat technologii klejenia tych kafli na ogrzew. podlogowym ? Fachowca mam teoretycznie dobrego no ale zawsze dobrze tez cos wiedziec i kontrolowac, zeby potem nie bylo niemilych niespodzianek. Jesli mozesz to przeslij mi tez fotke jak wyglada ta listwa na dylatacje.

Konisko, czy moglbys napisac cos wiecej na temat technologii klejenia tych kafli na ogrzew. podlogowym ? Fachowca mam teoretycznie dobrego no ale zawsze dobrze tez cos wiedziec i kontrolowac, zeby potem nie bylo niemilych niespodzianek. Jesli mozesz to przeslij mi tez fotke jak wyglada ta listwa na dylatacje.

Jade wlasnie na budowe, popoludniu Ci napisze.

Porobie fotosy i zalacze.

Pozdr.

Witam !

Temat technologii był przerabiany przy okazji opisywania przeze mnie reklamacji wykonania płytek na podłogówce (po konsultacji z Pablo Ica).

Ważne jest aby pod płytką było 100% kleju a nie klej i powietrze (zbyt duży grzebień lub zbyt mało kleju...). Jak będzie powietrze to sprawność podłogówki bdzie niższa...ciepło pójdzie w spód a nie do góry (powietrze izoluje).

Listwa to wiesz, klasyczna aluminiowa wkrecana na kołkach albo wklejana...ja dobrałem dość podobną do mojego Brown.

Poniżej fotki do powiększenia...

http://images43.fotosik.pl/274/1df541d7653cbdafm.jpg

Te płytki co leży na nich listwa jeszcze nie są przyklejone...8)

http://images44.fotosik.pl/274/29433bd85758f536m.jpg

Pozdr.

Konisko, jak duży masz salon ? czy tam tez zrobiles dylatacje czy tylko miedzy pomieszczeniami ? A wogóle to bardzo ładna ta podłoga, nie jest za ciemna i wyglada jak deski z połyskiem - super. O cos takiego Nam własnie chodzi :)

Nasze kafle przyjezdzaja we wtorek wiec niedługo tez bedziemy mogli sie "pochwalic" tak piekna podłogą :D

Konisko, jak duży masz salon ? czy tam tez zrobiles dylatacje czy tylko miedzy pomieszczeniami ? A wogóle to bardzo ładna ta podłoga, nie jest za ciemna i wyglada jak deski z połyskiem - super. O cos takiego Nam własnie chodzi :)

Nasze kafle przyjezdzaja we wtorek wiec niedługo tez bedziemy mogli sie "pochwalic" tak piekna podłogą :D

Salon mam w przyblizeniu 6x6.

Dylatacje tylko obwodowe i pomiedzy pomieszczeniami.

Podloga troche "tuning" bo zaraz po myciu, ale efekt podobny i na sucho jak sie dokladnie zmyje ten syf po pracach.

Zycze powodzenia z pracami z plytka.

Pozdr.

Konrad jak chcesz usunąć cały biały nalot na płytkach, to po 2-3 dniach od zafugowania kup w kauflandzie lub innym markecie najtańszy ocet i zmyj nim podłogę 2 razy. Nie uszkodzisz fugi a pozbędziesz się całego tego syfu.Przy drewniakach to najprostsza metoda na czystą podłogę.

Podeślij mi fotki z budowy.Pozdrawiam Pablo

Temat technologii był przerabiany przy okazji opisywania przeze mnie reklamacji wykonania płytek na podłogówce (po konsultacji z Pablo Ica).

Pablo, skoro to ty byłeś sprawcą :wink: zastosowania u konisko kleju Sopro VF-413, to napisz proszę, czy to jedyny klej, który bierzesz pod uwagę przy Woodenticu + ogrzewanie podłogowe, czy też dopuszczasz zastosowanie jakichś zamienników? Jeśli tak, to jakich i w jakiej kolejności byś je ustawił pod względem jakości? Myślę tu konkretnie o przyklejeniu Woodentica - jakie kleje są wystarczająco skuteczne, żeby nie było problemów?

My możemy tylko opierać się na opisach z worków i opinii sprzedawców-teoretyków. Twoje zdanie, jako wykonawcy, jest znacznie bardziej wiarygodne :wink: :D .

W sobotę szukałem innych płytek i zrobiłem zwiad w supermarketach. Widziałem Ceresit, Mapei, Atlas, Kreisel, Kerakoll, ale Sopro był chyba tylko w jednym i nawet nie wiem czy akurat VF-413. (Najwięcej było Ceresitów i Atlasa)