Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o podłogówkę i płytki to zależność wygląda tak.

1) podłoże przygotowane idealnie.

2)wypełnienie klejem 100 % powieżchni pod płytką

3) fugi czyste do samego dołu( przy klejeniu)

Jeśli chodzi o kleje to jest tak

Znam wiele produktów innych firm ale stosuje tylko sopro z kilku powodów

1) drobne ziarno kleju( wydajność)

2) mały zakres grubości tolerowanych warstwy.

3) nie jest to produkt marketowy( składowanie towaru, sami znacie akcje z enteligientnymy :) pracownikami marketów)

Jeśli klej ma być dobry nie może być zaprawą wyrównawczą .

Jeśli potrzebne są dokładniejsze informacje to służę pomocą (telefon).Bo tak to mogę pisać do rananastępnego dnia, a dzisiaj mam poligon po fachowcach:)bo klient się nie znał to zrobili chłopcy promocję i teraz rozwałka całej łazienki i sąd czeka debeściaków.

Vafel do Twojego domku to brown :) Masz ładne ciemne okna i wydaje mi się, że do nich brown będzie lepiej pasował.

Ale okna są ciemne tylko z zewnątrz. Wewnątrz są białe, więc temat otwarty.

Ja się boję ciemnych podłóg, bo jestem leniwy z natury i obawiam się, że na ciemnym będzie bardzo widoczny kurz... Ale zobaczymy jeszcze. Planuję dziś zakupić po jednej sztuce tego i tego i zobaczymy. Ostateczna decyzja należy do małżonki :-)

Pablo Ica ja wracam do tematu kleju. Cena kleju Sopro jest prawie 100 % wyzsza niz kleju elstycznego np. Mapei Buidfix ( na niego kleilismy kafle w łazience na podłogówce). Te zalety Sopro które podales jakos nie przekonuja mnie do wydania prawie 2 razy wiekszej kasy na klej. Dlaczego do woodentica akurat Sopro ? CZemu nie Mapei Buldfix ? Nie znam sie kompletnie na tych klejach a opisy niestety nie rozjasniaja mroku niewiedzy :-?

Pablo Ica ja wracam do tematu kleju. Cena kleju Sopro jest prawie 100 % wyzsza niz kleju elstycznego np. Mapei Buidfix ( na niego kleilismy kafle w łazience na podłogówce). Te zalety Sopro które podales jakos nie przekonuja mnie do wydania prawie 2 razy wiekszej kasy na klej. Dlaczego do woodentica akurat Sopro ? CZemu nie Mapei Buldfix ? Nie znam sie kompletnie na tych klejach a opisy niestety nie rozjasniaja mroku niewiedzy :-?

myslę że Pablo ma na myśli przede wszystkim klej który jest samorozpływny. A Sopro to jego wybór jako wykonawcy. Dobry majster bierze odpowiedzialność za wykonana pracę jak i dobór materiału. Sopro to wysoka półka. Uwierz mi że dobry glazurnik będzie wiedziął w jaki sposób użyć tego kleju tak aby byś zadowolony ze swojej podłogówki która odda do pomieszczenia tyle ciepla ile powinna.

Ogłupiały już od tego kleju jestem jakbym się go nawdychał, ale przeszło ośmiu dych to raczej na Sopro nie planuję wydać. Każdy tu klei na innym specyfiku i nikt nie zgłasza problemów, to chyba i ja nie muszę akurat na tym najdroższym(?) :wink:

...a może u kogoś wyszły jakieś problemy po przyklejeniu woodentica? - przyznawać się tu szybciutko! :wink:

maro74, a ty czym swoje łapałeś - przypomnij jeśli jeszcze tu zaglądasz :D

No własnie... jaki klej jeśli nie Sopro? Przydało by się coś tańszego, ale dobrego :-)

Ja wczoraj zakupiłem po jednej sztuce Woodentica beige, ochra i brown i zawiozłem do domu w celu przeprowadzenia debaty na temat: jaki kolor wybrać. Na razie wiemy, że brown jest dla nas za ciemny, więc będzie albo beige (ma ładnejszy/wyraźniejszy rysunek, ale jest trochę za jasny) albo ochra (kolor ma ok, ale rysunek jest jakiś taki mało kontrastowy, przez bo małżonka obawia się, że podłoga może być mdła)... Pewnie jutro zdecydujemy ostatecznie i będzie trzeba zamówić.

Vafel jestem zdziwiona, bo ja po obejrzeniu ochry i beżu właśnie miałam wrażenia że to beż jest mdły, a ochra jest kontrastowa, nawet na stronie jest napisane, że jest wyrazista, rustykalna.

Hmm... dziwne... może akurat te płytki, które ja dostałem takie są (przypominam, że mam tylko po 1 sztuce każdego koloru)... bo chyba nie pomyliłem ochry z brownem... :o

Ochra jest jaśniejsza niż brown, czy tak?

Vafel, proponuje nie wybierac na podstawie jednej kafelki. Kazda kafla ma inny "rysunek" , i zalezy na jaka kafle trafiles, ale to nie oznacza ze wszystkie beda takie. My kupilismy po 2 kartony z kazdego koloru i dopiero po rozlozeniu ich na tej pow. ok 2m2 widac jak to bedzie wygladalo w calosci. My wybralismy browna, i zdarzaja sie tam kafle ktore sa bardzo ciemne, inne sa jasniejsze, w zaleznosci jak sie "słoje" układają. Gdybysmy kupili 1 kafle i trafili akurat na ta ciemna to w zyciu bysmy ich nie kupili, bo byloby za ciemno, a tak wiem jak jest rzeczywiscie. Jak kupujesz w markecie to bez problemu mozna oddac, mysmy tak zrobili i potem zamowilismy wszystko juz przez internet z jednej partii.

Vafel, proponuje nie wybierac na podstawie jednej kafelki. Kazda kafla ma inny "rysunek" , i zalezy na jaka kafle trafiles, ale to nie oznacza ze wszystkie beda takie. My kupilismy po 2 kartony z kazdego koloru i dopiero po rozlozeniu ich na tej pow. ok 2m2 widac jak to bedzie wygladalo w calosci. My wybralismy browna, i zdarzaja sie tam kafle ktore sa bardzo ciemne, inne sa jasniejsze, w zaleznosci jak sie "słoje" układają. Gdybysmy kupili 1 kafle i trafili akurat na ta ciemna to w zyciu bysmy ich nie kupili, bo byloby za ciemno, a tak wiem jak jest rzeczywiscie. Jak kupujesz w markecie to bez problemu mozna oddac, mysmy tak zrobili i potem zamowilismy wszystko juz przez internet z jednej partii.

Pewnie masz rację, ale za dużo z tym zachodu, a my musimy się spieszyć z zamówieniem, bo po świętach szpece mają zacząć układanie...

No zobaczymy. Pewnie zdecydujemy się na ochrę, żeby nie popadać w skrajności :-)

Dla mnie ochra byla zbyt zólta, moze nie w dosłownym sensie ale kolor jakis taki dziwny. Wez choc 2 kartony tego koloru na ktory sie zdecydowales, bo połozysz i sie moze okazac ze nie takiego efektu sie spodziewaliscie. My zamawialismy w sklepie internetowym w piatek a we wtorek juz kafle byly na miejscu, wiec chwilke na zastanowienie jeszcze chyba znajdziesz :)

Powodzenia

Hmm... ten beż jest jeszcze bardziej żółty... a raczej słomkowy... Ochra ma takie jakieś herbaciane zabarwienie... a może mi się wydaje?

W każdym razie na brown się nie zdecydujemy (mimo wszystko za ciemny), więc wybór jest między beżem a ochrą. Musimy jeszcze wziąć pod uwagę, że chcemy mieć bardzo jasną kuchnię, która lepiej wyglądałaby na trochę ciemniejszej podłodze, więc tutaj punkt dla ochry. Z drugiej strony beż lepiej by pasował do korytarzy, bo jaśniejszy...

Od razu uprzedzam, że wolimy położyć wszędzie to samo, a nie w korytarzach beż, a w kuchni ochra. Jak położymy wszędzie to samo to będzie mniej odpadów, nie będzie problemu z tym jak połączyć ze sobą ochrę i beż, no i taka sama podłoga w całej części dziennej spowoduje, że nasz mały domek wyda się nieco większy (przynajmniej mam taką nadzieję).

A z tymi kartonami to może i spróbuję. Dzięki za radę :-)

My tez wszedzie bedziemy miec taki sam kolor. A swoja droga to kusi mnie zeby kłasc te kafle tak jak wyjdzie, tzn. niekoniecznie na przesuniecie max. do 1/3 długosci. Wtedy efekt bedzie bardziej przypominal podloge z desek gdzie kazda deska ma inna dlugosc. Sprawdzalismy z naszym fachowcem na sucho takie ulozenie i wygladaloby fajnie. Nie wiem tylko czemu producent zaleca te max 1/3 ? pewnie ze wzgledu na mozliwosc wystapienie lekkich łuków przy tej dl. kafli. Ale nasze sprawdzalismy i sa proste. Czy ktos z Was probował juz cos takiego ? :D

My tez wszedzie bedziemy miec taki sam kolor. A swoja droga to kusi mnie zeby kłasc te kafle tak jak wyjdzie, tzn. niekoniecznie na przesuniecie max. do 1/3 długosci. Wtedy efekt bedzie bardziej przypominal podloge z desek gdzie kazda deska ma inna dlugosc. Sprawdzalismy z naszym fachowcem na sucho takie ulozenie i wygladaloby fajnie. Nie wiem tylko czemu producent zaleca te max 1/3 ? pewnie ze wzgledu na mozliwosc wystapienie lekkich łuków przy tej dl. kafli. Ale nasze sprawdzalismy i sa proste. Czy ktos z Was probował juz cos takiego ? :D

szczerze to ja tez o tym mysle od dluzszego czasu ale nie wiem jak to bedzie wygladalo zeby taki nielad byl a nie jakies rown przesuniecia