Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

Vafel, upewnij się, że po zamówieniu dostaniesz ten sam odcień płytki, który wziąłeś na przymiarkę.

Ostatnio, gdy szukałem woodentica mocno się zdziwiłem. Na wystawce zmontowanej pewnie parę ładnych miesięcy do tyłu był bardzo jasny odcień woodentica beige - taki zresztą zwykle do tej pory mi pokazywano. Ale gdy sprzedawca przyniósł jedną płytkę, którą chciałem wziąć ze sobą na przymiarkę - dostałem coś, co kolorem bardziej zbliżone było do ochry z tej wystawki niż do beige.

Podobno teraz taki właśnie "beige" jest produkowany.

Nie wiem jak jest z ochrą - ja zdecydowałem się na beige, ale może być podobnie.

Każda partia płytek ma swój nr seryjny. Przy woodenticu odcień oznaczany jest chyba trzema wydzielonymi cyframi po myślniku, np. -000

Jeśli chodzi o tą asymetrię w układaniu płytek, to też się nad tym zastanawiałem, ale zrobię przepisowo - właśnie ze względu na to, żeby ewentualne dołki z końców płytek nie sąsiadowały z wybrzuszeniami w ich połowie w rzędzie obok.

Ale tak na marginesie: podłoga z desek wcale nie jest układana "jak popadnie".

Asymetria wynika tam z różnej długości desek, ale nie z ich przypadkowego przesunięcia względem siebie. Deski są nabijane na legary, które są rozkładane w tych samych odstępach, np. co 70cm. Długości desek mogą więc być różne, ale zawsze są wielokrotnością tych np. 70cm.

Myślę, że przesuniecie na "chybi trafi" przy naszej metrowej "desce" może wyglądać nienaturalnie. A już na pewno każdy "fachowiec od desek" kapnie się, że coś tu nie tak :wink:

Inaczej mówiąc: gdy patrzy się na typową podłogę z desek, to gwoździe są zawsze ułożone w równoległych do siebie liniach, a prostopadle do kierunku dech. Linie tych gwoździ wyznaczone są właśnie ułożeniem legarów pod podłogą.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja chyba zaryzykuje i zrobie nieprzepisowo. Płytki sa proste, wiec mozna sprobowac. Pewnie i tak niewiele trafi sie przypadkow gdzie koniec płytki trafi na srodek kafli z rzedu sasiedniego. mam nadzieje ze nie bedziemy sie potem potykac na podłodze :D . Ukladalismy na sucho i wg mnie taki układ wyglada ciekawie a poniewaz nasz fachowiec jutro konczy łazienke to pewnie w piatek zacznie tego woodentica. Jak juz cos bedzie widac to wstawie zdjecia. Wiadomo ze na deske to te kafle nigdy wygladac nie beda, ale skoro trzeba bylo zrezygnowac z wymarzonych desek (podłogówka), to moze to bedzie jakas namiastka :wink:

U nas Woodentic (ten mniejszy rozmiar) nie wszędzie jest układany przepisowo czyli z przesunięciem o 1/3. Ja wolałabym mieć je wszystkie tak samo ułożone, ale płytkarz miał problemy z ich "równością" (wybrzuszenia itd.) więc układał tak jak tego płytka wymagała. Tak więc raz mamy przesunięcie o 1/3, raz o 2/3, raz o połowę itd. Nie rzuca się to w oczy (ja to po jakimś czasie dopiero zauważyłam :wink:), ale i tak nie to czasem denerwuje :wink:

Jednak będzie beż, a nie ochra. Ze względów estetycznych (rysunek na beżowym jest jakiś taki ładniejszy, bardziej kontrastowy niż na ochrze) i praktycznych (wszystkie płytki leżały kilka dni obok siebie - na brownie i ochrze widać już było kurz, na beżowym jeszcze nie :-). Teraz już tylko zastanawiam się jaki klej do tego kupić. Zdałoby się jakiś rozpływny, ale ceny zabijają. Znalazłem w necie, że WIM ma klej rozpływny za około 50 zł. Myślicie, że się nada? Tańszego rozpływnego elastycznego nie znalazłem...

I u mnie beż:) Już częsciowo położony.....jak tylko będę miała fotki to na pewno wrzucę....

Wstępnie (czyli kuchnia i część salonu) podoba mi....kurcze nawet bardzo:)

Dziś też muszę wybrać kolor fugi:(.....

Mam 2mm...."pan od płytek" z bólem serca poszedł na kompromis...chciał 3-4mm.

No i ja też musiałam iść na kompromis bo chicałam 1-1.5:)

I u mnie beż:) Już częsciowo położony.....jak tylko będę miała fotki to na pewno wrzucę....

Wstępnie (czyli kuchnia i część salonu) podoba mi....kurcze nawet bardzo:)

Dziś też muszę wybrać kolor fugi:(.....

Mam 2mm...."pan od płytek" z bólem serca poszedł na kompromis...chciał 3-4mm.

No i ja też musiałam iść na kompromis bo chicałam 1-1.5:)

Witam !

To tak jak u nas bedzie, tez 2 mm.

Ja wybrałem fuge Ceresit kolor Siena.

Jak skoncza prace to wrzuce fotki, wyglada na to ze praktycznie nie bedzie widac fugi ...zleje sie w calosc a oto szło.

Pozdr.

U mnie tez juz praca trwa, ale na razie mało widac bo fachowiec mial 3 dni przerwy. Fuga tez 2 mm, a kolor wybierzemy po swietach. Chcemy zeby tez zlala sie z kaflami. Mylimy raczej o jakiejs Mapei, bo Ceresit mamy z łazience i fachowiec narzekal ze nie najlepiej sie ja naklada, a dodatkowo miala zle rozprowadzony pigment (fuga jasno beżowa, a zdarzały sie brylki pigmentu brazowego, ktore rozpuszczaly sie dopiero przy kladzeniu na kafle i powstawaly ciemne smugi ). No ale jak z Mapei nie bedzie takiej idealnie komponujacej sie z brownem to poszukam czegos innego.

U mnie tez juz praca trwa, ale na razie mało widac bo fachowiec mial 3 dni przerwy. Fuga tez 2 mm, a kolor wybierzemy po swietach. Chcemy zeby tez zlala sie z kaflami. Mylimy raczej o jakiejs Mapei, bo Ceresit mamy z łazience i fachowiec narzekal ze nie najlepiej sie ja naklada, a dodatkowo miala zle rozprowadzony pigment (fuga jasno beżowa, a zdarzały sie brylki pigmentu brazowego, ktore rozpuszczaly sie dopiero przy kladzeniu na kafle i powstawaly ciemne smugi ). No ale jak z Mapei nie bedzie takiej idealnie komponujacej sie z brownem to poszukam czegos innego.

Pierwotnie tez mialem dawac Mapei/Cynamon ale nie bylo pod reka i wzialem Ceresita. W sumie Ceresit wydaje sie dobra fuga, pakowany w wiaderka. A moze zdarzajace sie brylki byly z powodu niedostatecznego rozmieszania (nie podejrzewam fahhmana o brak doswiadczenia...), te fugi po wymieszaiu i odczekaniu pewnego czasu miesza sie ponownie, moze o tym zapomnial.

Pozdr.

Pierwotnie tez mialem dawac Mapei/Cynamon ale nie bylo pod reka i wzialem Ceresita. W sumie Ceresit wydaje sie dobra fuga, pakowany w wiaderka. A moze zdarzajace sie brylki byly z powodu niedostatecznego rozmieszania (nie podejrzewam fahhmana o brak doswiadczenia...), te fugi po wymieszaiu i odczekaniu pewnego czasu miesza sie ponownie, moze o tym zapomnial.

Pozdr.

Jesli o tym zapomnial to spartolił całe fugowanie. Zaprawa elastyczna a o takiej mowa MUSI byc wymieszana dwa razy. Pierwsze mieszanie jest po to aby uzyskac odp konsystencję. Następnie zaprawa dojrzewa, wydziela się chemia która zaczyna "pracować". W związku z tym iż cząsteczki owej "chemii" sa najcięższe to osiadają na spód wiaderka. Drugie mieszanie daje nam zaprawę o pożądanych właściwościach. Jeśli masz ogrz podłogowe to juz masz odp na pytanie które najprawdopodobniej zadasz za jakisz czas czyli : czemu moja fuga pęka:/

Do mnie też już mój beige dotarł, ale nim się ułoży to jeszcze trochę poleżakuje. No i ja wybrałem długą deskę - 98,5x21,5cm.

Płytkarz już widział. Twierdził, że ...tfffu, tfffu, odpukać, żeby nie przechwalić... - są prościutkie :)