Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

Do mnie też już mój beige dotarł, ale nim się ułoży to jeszcze trochę poleżakuje. No i ja wybrałem długą deskę - 98,5x21,5cm.

Płytkarz już widział. Twierdził, że ...tfffu, tfffu, odpukać, żeby nie przechwalić... - są prościutkie :)

U nas tez te płytki czekają. Od jutra kafelkarz zaczyna pracę.

Napisz jaką dajesz fugę tzn jaki kolor i ile mm ???

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wracajac do tematu nierownomiernego koloru fug to na pewno byly one mieszane 2 razy.Poniewaz rownolegle malujemy sufity wiec czesto jestesmy na budowie i wlasciwie caly czas mamy okazje obserwowac prace kaflekarza wiec widzielismy na wlasne oczy jak pracowal. Te grudki ciemnego pigmentu zdarzaly sie rzadko ale byly. Dzis wlasnie kupilismy fuge do naszych brownow, najpierw Mapei cynamon ale zupelnie nam nie pasowala, wiec teraz jest Mapei czekolada, ale jeszcze nie zrobilismy proby. Nie tak latwo wybrac fuge ktora "zniknie" przy kaflach :(

Ja do beżu poszukam chyba takiej fugi, żeby była jak najbardziej podobna do tych ciemniejszych partii na płytce. I muszę się pospieszyć, bo wczoraj szpece położyli połowę salonu i niewiele zostało im do końca.

Wrażenia mam mieszane. Gdzieniegdzie jest idealnie, ale w niektórych miejscach są wyraźne nierówności - płytka do płytki mają różnice około 1-1,5 mm. Jest to wyczuwalne palcami i widoczne pod światło. Mam nadzieję, że jak będzie fuga to nie będzie tego tak widać i czuć. Szpec powiedział, że nie da się tego lepiej ułożyć, bo płytki są powyginane w łódeczki (końce niżej, środek wyżej), a dodatkowo posadzka też nie jest najrówniejsza.

U nas tez te płytki czekają. Od jutra kafelkarz zaczyna pracę.

Napisz jaką dajesz fugę tzn jaki kolor i ile mm ???

No jeśli u ciebie kafelkarz "od jutra zaczyna pracę", to raczej ty mnie napiszesz wcześniej o kolorze fugi:D.

Ja jeszcze nawet nie przymierzałem się do wyboru. Wiem tylko że szerokość będzie 2-2,5mm

Do BEIGE fugę starałam się dobrać do tych ciemniejszych smug na płytce. Najlepiej pasował toffi z mapei.(próbę robiłam z 3 kolorów). I nie można sugerować się wzornikami w sklepach - często są brudne ( 3 wzorniki i w każdym inny kolor! ). Najlepiej zrobić próbę na własnej podłodze... Edytowane przez magnolia_5

magnolia: z nieba mi spadasz. Muszę dziś kupić fugę właśnie do beżowych i chciałem znaleźć jakąś taką pasującą do ciemniejszych smug na płytce i zastanawiałem się właśnie czy uda mi się to zrobić na podstawie wzornika... teraz przynajmniej będę wiedział, że w razie wątpliwości lepiej wziąć toffi z mapei, bo już to jest sprawdzone przez Ciebie :-D

Vafel - nie sugeruj się aż tak bardzo moim wyborem. Wiedz, że każda partia płytek może różnić się odcieniem... Oprócz toffi próbowałam jeszcze beżową z Atlasa i orzech z Mapei - na wzornikach wyglądały super, wręcz idealnie - na podłodze koszmarnie.... Toffi też nie jest idealne, fuga mogłaby być trochę ciemniejsza. ale już jest i ogólnie jestem bardzo zadowolona.

Klodziki - podłogi zrobione, ale na czas porządkowania, malowania i robienia łazienki przykryte folią. Myślę, ze za tydzień, dwa zdjęcia mogą się pojawić :)

Guliwerka - gdzieś na forum czytałam, ze ktoś kładł na tarasie, więc pewnie się nadają..... zresztą - zadzwoń do Paradyża....

Pozdrawiam

Vafel - nie sugeruj się aż tak bardzo moim wyborem. Wiedz, że każda partia płytek może różnić się odcieniem... Oprócz toffi próbowałam jeszcze beżową z Atlasa i orzech z Mapei - na wzornikach wyglądały super, wręcz idealnie - na podłodze koszmarnie.... Toffi też nie jest idealne, fuga mogłaby być trochę ciemniejsza. ale już jest i ogólnie jestem bardzo zadowolona.

Klodziki - podłogi zrobione, ale na czas porządkowania, malowania i robienia łazienki przykryte folią. Myślę, ze za tydzień, dwa zdjęcia mogą się pojawić :)

Guliwerka - gdzieś na forum czytałam, ze ktoś kładł na tarasie, więc pewnie się nadają..... zresztą - zadzwoń do Paradyża....

Pozdrawiam

Dzięki. Aż tak bardzo się nie zasugerowałem... :-)

Pojechałem wczoraj po fugę, zabrałem ze sobą kilka kawałków płytek i tak próbowałem co będzie najlepiej pasować i to Twoje toffi odrzuciłem jako zbyt ciemne i zbyt... "czerwone"? Ostatecznie wybrałem karmel z Sopro (który był trochę ciemniejszy od karmelu Ceresitu - przynajmniej na dwóch wzornikach jakie widziałem). Dzisiaj odbywa się u mnie fugowanie, więc jutro będę mógł dać znać jakie są efekty :-)

A tymczasem postaram się dziś zamieścić u mnie w dzienniku kilka fotek ukończonej już podłogi z Woodentica (tyle, że bez fug).

Edit: czy ktoś wie czemu smileye w moich postach są jakieś takie inne i brzydsze od tych w Waszych postach ??? :o

My tez mamy problem z doborem fugi ale do browna, carmel z mapei na wzorniku wygladal idealnie, po probie na kaflach nieciekawie, jakis taki wisniowy czy rudawy odcien zupelnie niepasujacy do kafli. Byla tez proba z czekolada Mapei i ta z kolei bardzo ciemna, i tez srednio pasuje. Jutro jedziemy kupic jeszcze cos z ceresitu, bo Sopro niestety u nas nigdzie nie widzielismy. W najgorszym wypadku zostaniemy przy tej czekoladzie, ale efektu zlania sie z kafla pewnie nie uzyskamy :(

Wybralismy w koncu fuge Mapei brąz czy jasny braz - nie pamietam nazwy dokładnie. Sienna Ceresitu byla za jasna. Poniewaz pechowo zabraklo nam 3 kartony kafli i musielismy dokupic to okazalo sie ze znacznie roznia sie odcieniem. Te co dokupilismy sa troche jasniejsze i w takiej chlodnej barwie brązu i do nich pewnie pasowalaby ta sienna, natomiast pozostale mamy w ciepłym odcieniu brązu. Na szczescie te dokupione kafle beda w takim miejscu ze roznica nie powinna byc zauwazalna