Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

Teraz już rozumiem żale na kafelkarzy którzy nie poradzili sobie z płytkami drewnopodobnymi :mad: Mój kafelkarz ułozył je w cegiełkę (myślałam też nad przesunięciem o 1/3). Znalazłam kilka płytek które po prostu wystają np jedną strone nad powierzchnię (będę zahaczać podeszwą :bash:) . Kazałam poprawić i prawdopodobnie teraz je skuwa :bash: Niestety w jednym miejscu już zafugował i boje się czy nie pogorszy sprawy.

Przyznaję że wiedziałam, że te płytki wymagają sprawnej ręki, ale nie wiedziała, że aż tak :eek:

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z własnego doświadczenia wiem, że te płytki musi położyć naprawde kumaty glazurnik, a te krzywizny można zniwelować sposobem. Ja teraz układałem podłogę na spoinie 1,5 mm przy płytkach dużych i wyszło gładko bez zadziorów. W razie pytań zadzwoń to może pomogę

Pozdrawiam

Pabo

Dziękuję

Na pewno skorzystam i zadzwonię ale dopiero bliżej realizacji ( szykuję się na marzec ).

Teraz szukam fachowca - jeśli możesz kogoś polecić z wawy i okolic to daj znać na priva.

wreszcie domyłam mojego woodentica ochra mniejszy, prezentuje się tak:

Obraz 146..jpg

Obraz 147..jpg

domywanie brązowej fugi po kurzu gipsowym doprowadzało mnie do obłędu, jakoś poszło, choć jeszcze wychodzą łatki a paznokci brak

pomógł środek z castoramy do zmywania starych powłok farby

zastanawiam się, ponieważ najlepiej podobają mi się te płytki na mokro, czy impregnujecie je czymś?

są niewielkie nierówności wyczuwalne pod ścierą ręczną, mopowi tam wszystko jedno ;) ale mi nie przeszkadzają,

też poszczerbiły mi się niektóre te docinane, może to kwestia braku odpowiedniego sprzętu u glazurnika, nie rzuca się to jakoś w oczy no może jak na kolanach jestem ;)

Obraz 146..jpg

Edytowane przez KamaG

Najwygodniej jest machnąć to epoksydem i po problemie. Jeden kłopot z epoksydem na tej płytce to dobry glazurnik, jak nie domyje podłogi to będzie problem. Co do sidoluxu to trzeba pamiętać o zmywaniu go co jakiś czas bo będzie paskudnie wyglądać. Generalnie ta płytka jest szkliwiona więc impregnat tu nie działa

Jeden kłopot z epoksydem na tej płytce to dobry glazurnik, jak nie domyje podłogi to będzie problem.

masz na myśli resztki fugi? czy cuś inne? bo jakoś z każdym dniem mam mniejsze zaufanie do mojego glazurnika

bo jak fugi to może sama je dałam radę domyć szorując tą podłogę już kilka razy na kolanach? czy naiwna jestem i to że nie widać to nie znaczy że nie ma?

Dokładnie. Resztki fugi psują estetykę tej płytki. A wiele razy widziałem takie akcje. Drewniak ( tak nazywam tą płytkę) jest porowaty i matowy więc się wrednie fuguje epoksydem. Trochę dokładności i będzię pięknie.

Pozdrawiam i spokoju życzę :) z glazurnikiem. Jedna ważna sprawa na podłogówce 100 % kleju pod płytką bo będzie bolało w zimie. Jeden kolega już zrywał drewniaki to zna to z autopsji

Edytowane przez Pablo lca
błąd literowy

• 2 weeks później...

Mój Woodentic beige duży już chyba się położył. Byliśmy wczoraj zobaczyc to zostal do skonczenia mały korytarzyk i kawałek salonu. Ciemno, bo włącznik światła w holuj ale coś tam za pomocą latarki widziałam. Wygląda całkiem fajnie i na razie krzywizn nie widać. Fugę mamy 2,5mm. Nie wyobrażam sobie małego rozmiaru. Dla mnie mógłby być jeszcze większy. Przesunięcie robiliśmy gdzieś na 1/4 do 1/3 bo płytka była z jednej strony wygięta w jedną stronę, a na drugim boku w drugą.

Na razie zakaz wchodzenia, a mąż pojechał do casto po listwy i fugę. Jutro ma być położony na 3 schodkach do holu prowadzącgo do garażu. Bałam się że mogą na kantach się utłuc i dlatego damy listwy.

Położony wygląda o niebo lepiej niż w kartonach. Ja też mam ten ciemniejszy odcień. Widocznie teraz taka partia wychodzi. Choc ten jasny bardziej by mi pasował bo był bardziej neutralny.

W wiatrołapie będzie Arkesia beige satyna. I trochę sobie pluję w brodę, że trzeba było po całości dać.

No i mam problem jakie meble do kuchni. Chodzi mi o kolor oczywiście. Biały byłby idealny moim zdaniem, ale całą białą kuchnię otwarta na salon i jadalnię trudniej dopasować do reszty.

Wrzućcie jakieś nowe zdjęcia woodenticów z kuchniami.

Zdjęcia mojej podłogi oczywiście wkrótce.