Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj mój majster oglądał zakupione płytki woodentica beige i stwierdził, że są krzywe i nie da się ich równo ułożyć tak by nie powstawały zadziory " ostre krawędzie". Trochę mnie to zdenerwowało. Majster sprawdzał równość płytek poprzez przyłożenie jednej do drugiej i naciskał boki płytek. Sprawdzał czy nie są lekko wygięte, czy nie dostają "huśtawki" i płytkę można było lekko docisnąć z obu boków na zmianę.

Robiliście takie sprawdzanie płytek ? Mieliście podobne wygięcia płytek? Jak to niwelować ? Na co zwracać uwagę aby "magik majster" położył to po ludzku. Założyłem spoinę 3mm.

mi to wygląda na kiepskiego majstra, moje my waye do prostych też nie należą (delikatna łózdka, grab na środku czy podwinięte do góry końce) ale na 1,20 metra długości nie ma czemu się dziwić, układałem sam po raz pierwszy taki format i wyszło - jak dla mnie, a wybredny bywam;) - ok, jedynie tam gdzie zaczynałem nie jest idealnie, ale tak zawsze jest z początkami, aha, i to na fudze 1,5mm, takze na 3 myślę, że dużo więcej można ukryć

Dziękuję za szybkie i konkretne odpowiedzi. Jutro majster dostanie odpowiedni feedback :)

Z jakim przesunięciem układaliście woodentica ? Max może być 1/3 długości płytki zgodnie z zaleceniami, ja zaproponowałem majstrom układanie z przesunięciem 11 cm -12 cm.

gladiq, kiedyś ten wątek nosił tytuł: "Woodentic-Tragedia!!!!!!". Dopiero później adminy coś zmieszały i połączyli go w jeden temat z innymi płytkami drewnopodobnymi. Długo zastanawiałem się czy ryzykować układanie tych płytek wobec tak niepochlebnych pierwotnie opinii - tym bardziej, że ja brałem pod uwagę wyłącznie ten dłuższy rozmiar płytek.

(link do pierwotnego początku wątku pt.: Woodentic-Tragedia!!!!!! )

Dzisiaj mam już je na podłodze i nie żałuje.

Musiałem tylko przeprowadzić rozmowę instruktażową z moimi fachowcami;). Nie powiem, lekko nie było, bo początkowo traktowali moją (wyłącznie teoretyczną przecież) wiedzę jak fochy rozkapryszonego inwestora - ja coś tam sobie mówiłem, a oni z milczącą ignorancją puszczali kazanie mimo uszu i robili swoje.

Dopiero w połowie trzeciego rządka argumenty dotarły, bo płytki klejone "ich sposobem" coraz mocniej klawiszowały (wystawały po 2-3mm względem siebie) i nie udawało im się ich wyrównać. Oczywiście mieli wówczas gotowe wytłumaczenie tego stanu rzeczy - udowadniali mi, że płytki, które wcześniej uznali za proste, są jednak krzywe i nie uda się ich ułożyć równo.

A jednak udało się:rolleyes: ...ale dopiero po zastosowaniu moich wskazówek, ...a raczej rad maro74;)

Radzę poczytać jego posty - zaczynają się od str.5

maro74 dzięki za "instrukcję obsługi" tych płytek!!!:):D:)

Edytowane przez Yeti

• 2 weeks później...
kochani, jestem załamana, mąż stosując sie dowaszych podpowiedzi walczył z ułkadaniem woodentica u nas w domku , przykleił juz jakieś 20 metrów i jest ok, słów na k....juz nie słyszę, ale pojawił się inny problem, jak umyłam podłogę okazało sie że na płytkach widać wewnętrzną strukturę płytki, - odbijaję sie spodnie krateczki , czy to mokry klej wsiąka w pytkę i za nim niewyschnie to tak jest .... liczę na was czy ktoś spotkał sie z takim problemem....

• 1 month później...

cześć:)

widzę,że należę do szerokiego grona amatorów "udawanego" drewna;) co do gresu decyzję zdaje się już podjęłam ( Cisa seria Xilema http://www.ceramichecisa.it/xilema/collection_it_284983.aspx ) Mam natomiast dylemat innego rodzaju:wszyscy układają płytki wzdłóż lub wszerz a ja się zastanawiam na położeniu ich pod skosem. Nie wiem, czy jest to w ogóle możliwe ale jakos

tak moze mniej nudno by było;) tak maniej więcej wyglada pomieszczenie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/50df140bf4872ed7.html Bardzo proszę o rady:)

...a! zapomniałam zapytać o optymalną szerokość fugi.

Edytowane przez Czarna Owca

• 2 weeks później...

Witam:) My jesteśmy zdecydowani na beige na cały doł-wiatrołap, korytarz, salon i kuchnia.. co do wielkości jeszcze się zastanawiamy. Mąż będzie kładł sam, więc wszystkie rady mam już 'obczytane' od ponad roku:) Dzięki Liwko i wszyscy inni!!!

Mam pytanie do tych, którzy woodentic łączyli z jasnymi płyteczkami.

Czy ktoś ma odcień beige połączony z czymś jasnym polerowanym?

Widziałam łazienkę z woodeticiem brown i płytkami delicate beige, innych połączeń jakoś nie umiem znaleźć..

Chodzi o malutką łazienkę..

Liwko, czy ochra będzie do jakiegoś polerku pasowała?

Wkurzam się w marketach, bo od 2 tygodni próbujemy coś dopasować, ale albo nie ma woodentica wcale, albo wszystkie płytki są ufixowane i nie można jednej do drugiej przymierzyć;/

Pozdrawiam!

cześć:)

widzę,że należę do szerokiego grona amatorów "udawanego" drewna;) co do gresu decyzję zdaje się już podjęłam ( Cisa seria Xilema http://www.ceramichecisa.it/xilema/collection_it_284983.aspx ) Mam natomiast dylemat innego rodzaju:wszyscy układają płytki wzdłóż lub wszerz a ja się zastanawiam na położeniu ich pod skosem. Nie wiem, czy jest to w ogóle możliwe ale jakos

tak moze mniej nudno by było;) tak maniej więcej wyglada pomieszczenie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/50df140bf4872ed7.html Bardzo proszę o rady:)

...a! zapomniałam zapytać o optymalną szerokość fugi.

Jakoś "nie widzę" woodentika kładzionego po skosie :(

Ja mam dużego wodentica brown kładzionego z przesunięciem 1/3-wygląda fajnie.Większośc osób dotyka podłogi pytając jakie to drewno :D

Płytki,parkiet po skosie,terakota w karo-kojarzy mi sie z 80,90 -tymi latami ubiegłego stulecia ;) :D