Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Mam zamiar polozyc lazienke w Bambusie. Jest az tak zle? Mam Paradyza plytke drewnopodobna - Quercia i jest dobrze. Sa roznice w szerokosci plytki, ale calosc wyglada ok.

Wymiarami roznia sie minimalnie jesli chodzi o szerokosc, ale wszystko w granicach normy wypisanej na kartonie, innych wad nie stwierdzilam. Wygladaja przyjemnie.

opinia z poczatku strony, nic nie zmienilo sie jesli chodzi o moje odczucia

Myślałam , że to ja mam pecha co do Paradyża, ale widzę , że nie. Kładę ICĘ na 65 m i też jakość tych płytek nie jest najlepsza. Ale gorzej jest z podłogą serii BAMBUS, płytki mają 1-2 mm różnicy. Mam przyklejone ok 4 m i wygląda fatalnie. Pani w salonie mówi , że można reklamować tylko nie przyklejone. Tracę czas i pieniądze, nie wspomnę o nerwach.

ja tez mam położoną ICĘ i u mnie to samo, jakość nie najlepsza, płytki krzywe :evil: , także uważajcie na Paradyż

Hehe swietnie, ja wlasnie wybralam te dwa modele i jeszcze z serii Gabes i Floor ale po Waszych opiniach sama nie wiem co robic :)

A moze sa osoby, ktore maja polozne te plytki i sa z nich zadowolone?

(...)Następne relacje za jakiś czas .

Czy na Pomorzu minął już "jakiś czas"? :D . Jaki wygląda wynik tej nierównej walki z Woodentic'iem? :wink:

Tak na marginesie rozmawiałem nie dawno z kumplem o jakości ułożonych u niego importowanych płytek drewnopodobnych, których obecna cena (wyjściowa :wink: ) to 480zł/m2. Twierdził, że kafelkarz narzekał okrutnie, a efekt końcowy też nie jest zadowalający (wystają podobnie jak Woodentic).

Daje to do myślenia... :-?

(...)Następne relacje za jakiś czas .

Czy na Pomorzu minął już "jakiś czas"? :D . Jaki wygląda wynik tej nierównej walki z Woodentic'iem? :wink:

Tak na marginesie rozmawiałem nie dawno z kumplem o jakości ułożonych u niego importowanych płytek drewnopodobnych, których obecna cena (wyjściowa :wink: ) to 480zł/m2. Twierdził, że kafelkarz narzekał okrutnie, a efekt końcowy też nie jest zadowalający (wystają podobnie jak Woodentic).

Daje to do myślenia... :-?

Układanie płytek skończyłem w zeszłym tygodniu. Muszę przyznać że nie taki diabeł straszny jak mówią. Po niezbyt udanym początku zerwałem co nie wyszło i uozyłem ponownie i jest git. Reszta salonu poszła prawie jak bułka z masłem płytki układały się niemal idealnie, że gdybym nie miał podłogówki mógłbym stosować max 1mm fugi i mozna by monetę puszczać i nie podskoczyła by. Te płytki wymagają jednak całkowicie innego podejścia niż typowy gres o popularnych rozmiarach np 40x40 50x50 ogólnie kwadratowych. Przy długości 1m woodentic poddaje się i normalnie ugina w czasie klejenia nie ma poprostu tej sztywności. I jesli ktoś ma nierówną posadzkę to od razu niech sobie te płytki odpuści, a jesli sie uprze to bedzie kafelkarz klął i musi się wykazać anielską cierpliwością i musi przede wszystkim MYSLEĆ, Tutaj nie wystarczy nasmarować i przyłozyć. Nalezy bezwzględnie pamiętać o zasadzie 1/3 przesunięcia i ani centymetr więcej. Ja własnie na początku o tym zapomniałem i dochodziło do 40 cm i pierwsze klika rzędów tak mam ale w tym są pierwsze które własnie wyszły brzydko, zawiniła tez posadzka ale sytuację opanowałem. Podczas układania aby wyszło idealnie trzeba było czasami stosowac pewne patenty i "oszustwa" jesli płytkę przeważnie na końcówce za mocną się docisnęło i już powstał uskok w stosunku do drugiej to odsuwałem ją i takimi malutkimi klinikami glazurniczymi ją podbijałem jakies 1-2 mm do odpowiedniej wysokości i dosuwałem , klinik został sobie w kleju a płutka równiótko licowała, czasami trzeba było podwazyć i jeszce raz kleić. Dociskanie płytki nalezy zacząć od środka i w miejscu przesuniecia a potem końcówki. Najlepiej stosować grzebień 8mm i klej nie moze być za gęsty. Generalnie glazurnik musi się z tą płytką dobrze oswoić i nie może się śpieszyć bo wtedy jest durze prawdopodobieństwo że coś się nie uda. Postaram się wrzucic fotki na których zrobiłem zbliżenie styku płytek po przyklejeniu gdzie widać jak idealnie przylegają. Nie mam jeszcze fug bo te planuje zrobić na sam koniec po pracach malarskich i mam jeszcze troche miejsc do porawki gładzi. A dlatego fugi na końcu bo wiem że na 100 % się zasyfią tym białym swiństwem z gładzi a potem to ciężko czyścić.

Link do fotek puszczę osobno pod tym postem.

Witaj Maro77!

Dajesz nam nadzieję! My mamy ok 70 m. tych płytek do położenia. Po przeczytaniu informacji o krzywiznach rozglądaliśmy się za innymi 3 razy droższymi ale prawda jest taka że Woodentic jest naprawdę ładny, a reszta jakaś taka lenteksowata. Czekamy na dalsze efekty i zdjęcia oczywiście :wink: Jak bedzie ok to na wszelki wypadek kupimy te mniejsze i chyba damy radę.

Pozdrawiamy

Dzięki maro za fotki z instruktażem. Gdybyś jednak zatęsknił za układaniem, to odezwij się koniecznie :wink: :lol: .

Jeszcze jedna prośba: mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie z widokiem ogólnym salonu po doczyszczeniu płytek (najlepiej przy świetle dziennym)? Też chcę kupić tego najciemniejszego Woodentica, ale cały czas zastanawiam się jak to będzie wyglądać. Szczególnie na tych jaśniejszych wzorach widoczne są takie wyraźnie jaśniejsze fragmenty i zastanawiam się jaki to daje efekt na dużej powierzchni. Mnie zależy na uzyskaniu efektu zwykłej deski podłogowej. Idealna byłaby płytka z wyraźnym regularnym rysunkiem słojów. Widziałem taką po ułożeniu (każdy nabiera się, że to drewno), ale cena jest zaporowa...

Może ułożony Woodentic daje wrażenie starego drewna? Jakbyś opisał efekt uzyskany na swojej podłodze.

(Spytaj może o wrażenia kogoś, kto widzi twój salon po raz pierwszy, bo tobie już pewnie się opatrzyły :wink: :lol: )

Z fotkami doczyszczonego może być problem bo salon mam ciagle zastawiony jakimis klamotami w tym dwie stare kanapy, i cały czas jeszcze nosi się syf z innych pomieszczeń, ale jak uda mi się zrobic chociaż jakąś większą cześć to podrzucę fotki. Jesli chodzi o wrażenia gości to każdy kto przychodził nie dowierzał że to gres. Wszyscy mysleli że albo deski albo panele i każdy był pozytywnie zaskoczony i chwalił wygląd. Mi ososbiście bardzo się ta płytka podoba i nie załuję decyzji co do jej kupna.

Oglądałam te płytki w Cermagu. Poprosiłam Pana, żeby przyniósł mi kilka i przymierzyłam. Niestety są nierówne. tzn.jedne wystaje względem drugiej. Jednak sa tak ładne, że i tak je kupię. Mam doskonałego kafelkarza i będę układać tak jak radzisz. Nie znalazłam alternatywy dla tych płytek. :roll:

Ona jest krótsza o połowę, więc i problemów o 50% mniej :wink:

Ja muszę znaleźć jeszcze płytkarza (którego zawlokę do sklepu i wymuszę na nim obietnicę, że ułoży porządnie :wink: ) oraz opracować ostateczną i spójną wizję wystroju całego domu :wink: i... kupuję tą długą :D

witajcie - szybko przejżałam Wasze wpisy i opisy. Mam tydzień, aby zamówić 80m2 płytek a la deska.

Czy możecie napisać jakie płytki się sprawdzają?

Jak na teraz to wynalazłam w necie

Paradyż: Floor; Legno

Cersanit: Imatra

Hiszpańskie Gaya Fores: Alpino; Roble - te nie wiem ile kosztują.

+ te, o których poczytałam na forum...

a Woddentic'a nawet jakbym chciała to nie kupię, bo mnie nie stać - dobrze wiedzieć, że są do niczego :roll:

kajetana, nie pocieszaj się. Żadne z tych co wymieniasz, wizualnie niestety nie równają się, moim zdaniem z woodenticem. Te naprawdę wyglądają naturalnie jak drewno. :-?

Co z tego, że wyglądają jak same reklamacje na nie są :wink:

Po 10.00 będę miała cenę na GayaForest - to doniosę ile kosztują :-?

kochani....

Poznań nie jest dobrym miastem na kupowanie płytek (opis u mnie w dzienniku)

Co do cen:

paradyż legno kosztują od 57 do 74 zł; paradyż Querica - 67 do 91 zł; paradyż Floor - około 70; Cersanit Imatra - od 60 do 70 zł

Wszystkie, które wymieniłam są okropne i nie nadają się na podłogę!!

Natrafiliśmy na bardzo ładne płytki (dziś jadę oglądać) - hiszpańskie z GAYA FORES.

http://www.gayafores.es

Niestety tylko Giant je ma (i to nie wszystkie), a cenę mają zaporową, więc napewno nie zamówimy u nich.... tylko w Szczecinie. :roll:

Wydaje mi się, że Giant nie ma płytek na magazynie - zamawiają pod klienta. Co oznacza, że przeliczają ceny po aktualnym Euro i dlatego mają TAAAAKIE CENY.

Jeśli ktoś z Was buduje koło Czerwonaka, to podam na priva telefon do sklepu, który pomaga z płytkami. I dowozi gratis...