Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam ochrę kładzioną bez fug (one nie są idealnie proste, więc i tak wychodzą takie fugi od 0-1mm) i moim zdaniem tak jest najładniej :) Jeśli oczywiście komuś zależy na tym by te płytki wyglądały jak panele :) Fuga brąz mapei na części wokół schodów, reszta nie dofugowana, ale ja tam nie widzę różnicy...

http://www.bajkowydworek.mojabudowa.pl/pliki/bajkowydworek/image/dsc09093.jpg

http://www.bajkowydworek.mojabudowa.pl/pliki/bajkowydworek/image/dsc09089.jpg

Format 21x90cm, na drugim zdjęciu oryginalny kolor ;)

Witam

To mój pierwszy post na tym forum i od razu mam prośbę o pomoc. Czy ktoś orientuje się ile fugi trzeba zakupić do Woodenticów. Bedę miała położone 100 m2 płytek. Już zostały zakupione ale będą kładzione za jakiś czas. Muszę treż zakupić fugę ponieważ wplątaliśmy się w Kasę Mieszkaniową i wszystkie zebrane na niej pieniądze musimy wydać do końca grudnia. Przepis bez sensu bo wszystko trzeba zrobić na raz i mało jest czasu na szukanie więc jakby ktoś był w stanie doradzić to będę bardzo wdzięczna. Potrzebuję też ilość kleju ale to już łatwiejsze do oszacowania bo jakieś wytyczne są na opakowaniu.

Globul, mi przy małym woodenticu , fuga 2 mm idzie 5 kg na ok 20 m2

Sama kładę, więc nie wiem.. dobrze, czy źle.. ale tak wychodzi. I fuga , jak w końcu dobrałam kolor, wyszła mi dobrze.

Nie wiem, jak z dużym woodentikiem, powinno wyjść mniej fugi.

Co do kleju, to zależy od fachowca. Zapytam męża jak wróci , ile mu wyszło. Ale wiem, że znacznie mniej kleju używał, niz nasz fachman robiacy łazienke .

Edytowane przez anagat

U nas glazurnik mimo szkolenia i tłumaczenia położył te płytki ze schodkami. Na oko 2 mm może w kilku sztukach 3. Kładł z przesunięciem zalecanym przez producenta. Właśnie przy tych przesunięciach najbardziej widać problem. Wcześniej kładł u sąsiada i wyszło sporo lepiej co każe mi przypuszczać że to kwestia raczej partii płytek niż zdolności glazurnika. Z góry jak się spojrzy nie widać żadnych nierówności tylko pod słońce i z wysokości powiedzmy metra. Jeżeli ktoś też ma tak położone płytki proszę napisać jak z utrzymaniem czystości.

Ponieważ u mnie płytki nie wyszły tak całkiem idealnie zadzwoniłem do Paradyża z zapytaniem o normy. "Schodki" które niekiedy powstają mogą mieć do 3 mm. U mnie na szczęście w dużej większości płytek jest sporo mniej ale i tak pytanie czy było warto. Kładłem 50m czyli ponad 4000zł. W garażu płytki po 25zł- równiutkie.