Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

Mam do was pytanie

Schody będę miał dębowe pomalowane bezbarwnym. Natomiast na półpiętrze chciałby dać płytki drewnopodobne.

Tu mam pytanie jakie będą najbardziej zbliżone do takich schodów?

Ja mam woodentic beige i olejowane debowe parapety. Prawie ten sam odcień:)

tutaj troche widacIMG_5203.JPG

Edytowane przez anagat

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponieważ u mnie płytki nie wyszły tak całkiem idealnie zadzwoniłem do Paradyża z zapytaniem o normy. "Schodki" które niekiedy powstają mogą mieć do 3 mm. U mnie na szczęście w dużej większości płytek jest sporo mniej ale i tak pytanie czy było warto. Kładłem 50m czyli ponad 4000zł. W garażu płytki po 25zł- równiutkie.

Właśnie cały czas mnie zastanawia czy woodentic jest wart swojej ceny (jeszcze myślę czy kupić czy nie), wygląda pięknie ale nie ma chyba osoby na tym forum która by nie pisała że są krzywe. Za taką cenę to chyba tych "schodków" być nie powinno. Tak jak piszesz ja mam w części domu płytki za 30zł i były idealnie proste.

Właśnie cały czas mnie zastanawia czy woodentic jest wart swojej ceny (jeszcze myślę czy kupić czy nie), wygląda pięknie ale nie ma chyba osoby na tym forum która by nie pisała że są krzywe. Za taką cenę to chyba tych "schodków" być nie powinno. Tak jak piszesz ja mam w części domu płytki za 30zł i były idealnie proste.

Inka, ja tez sie zastanawiam.. chyba drugi raz wybralabym cos innego,,,

Warto też wiedzieć parę rzeczy o których ja nie wiedziałem. Na opakowaniu jest napis „Przed ułożeniem płytek sprawdzić ich powierzchnię, odcienie i wymiary poprzez porównanie płytek z różnych kartonów. Po ułożeniu reklamacje odnoszące się do tych pozycji nie będą uwzględniane”.

Zatem po zakupie płytek woodentic należy odpakować wszystkie opakowania. Sprawdzić ich wymiary, odcień. W razie wątpliwości przyjedzie Pan z Paradyża (no maksymalnie w ciągu 14 dni). I powie że płytki są ok bo są sprawdzane automatycznie a oto w/g jakich norm (informacja z firm Paradyż: "Wymagania według normy PN-EN 14411 są następujące:

- Odchylenie, w procentach, średniego wymiaru każdej płytki (2 lub 4 boki) od wymiaru roboczego ±0,5%.

- Odchylenie od linii prostej w procentach, odniesione do odpowiednich wymiarów roboczych ±0,5%.

- Odchylenie od kąta prostego w procentach, odniesione do odpowiednich wymiarów roboczych ±0,6%.

- Krzywizna środka w odniesieniu do długości przekątnej obliczonej z wymiarów roboczych ±05%.

- Krzywizna boków w odniesieniu do odpowiedniego wymiaru roboczego ± 0,5%.

- Wypaczenie odniesione do przekątnej obliczonej z wymiarów roboczych ± 0,5%."

Nie jest istotne czy kupimy płytki za 300zł/m2 czy za 25 zł/m2- normy są te same.

Jak pisałem u mnie płytki za 25 zł są lepsze pod względem wykonania od tych za 80.

Spodziewać by się można że wraz ze wzrostem ceny firma Paradyż ustawia na maszynach bardziej restrykcyjne parametry zapewniając lepszą jakość produktu finalnego.

Edytowane przez Jan761

Fajne całkiem , Inka.. Ale nie widziałam nigdzie i u nikogo na FM jeszcze.. Mają inne odcienie? Bo ten to dość ciemny.. I jaki wymiar?

Jest jaśniejszy odcień nr 520, na żywo też nie widziałam tylko znalazłam w necie, rozmiar 15x50cm . Niestety podobno też do prostych nie należą ;) Znalazłam sklep stacjonarny który je sprzedaj, jak będę po wizycie to wpiszę więcej informacji :)

[ATTACH=CONFIG]155229[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]155230[/ATTACH]

Ja dałam mapei brąz ( 142) , ale teraz zdecydowałabym sie na czekoladę ( 144).

Anape, po fotkach wnioskuje, ze masz jeszcze zapylone fugi.. albo odbarwione.. Liwko moze potwierdzic, ze braz mapei powinien byc ciemniejszy.. Mi zapylił w kuchni.. na korytarzu nie.. i twój wyglada jak ten u mnie w kuchni.

Nie wiem czy akurat tutaj uzyskam odpowiedź, ale spróbuje.

Podobają mi sie płytki woodentic brow 16x 65,5 ale cenowo mnie na nie nie stać. Znalazłam gres Alaska 33,3x66,6 w Castoramie. Mamy zamiar je ciąć wzdłuż i uzyskać podobny efekt. Czy ktoś sie już tak bawił, lepiej cią kontówką z tarczą diamentową, czy lepiej ręczną maszynką do cięcia płytek? Jak gres sie zachowuje, czy nie odpryskuje? Jaki będzie efekt końcowy, nie będą sie odróżniały cięte strony po położeniu fugi?

Malwina, nie dowiesz sie , dopóki nie spróbujesz..

Ogólnie woodentic (gres) niestety odpryskiwał nam zarówno jednym, jak i drugim sposobem.

Pan kafelkarz próbował i tak i siak i woodentic brown mu odpryskiwał. Stawiamy na to, że na Beige po prostu nie było tak widać i nie było aż tak dużo cięcia.

• 2 weeks później...
anagat - zawsze szukam zanim zapytam... Twoją realizację łazienki widziałam i bardzo mi się podoba, ale nie pisałaś, że na ścianie też jest woodentic, więc nie znalazłszy żadnej innej realizacji wolałam zapytać. Dziękuję za potwierdzenie. Czy na ścianie też widać te nierówności, o których piszą forumowicze? Na zdjęciu wygląda to świetnie - czy jesteś zadowolona?

Na ścianie wygląda to rewelacyjnie , ogólnie gdyby nie fugi (przekleństwo jakieś z tymi fugami na mojej budowie) to byłabym w 100% zadowolona z łazienki. Podłoga też wyszła równo (prócz zamierzonego spadku w stronę odpływu liniowego).

Jest jeszcze kilka realizacji z woodentikiem na ścianie. Na pewno na łazienkach..

Wstawiam fotki z forum- lazienka forumowicza jesien2004

http://img230.imageshack.us/img230/1619/obraz008d.jpg

http://img137.imageshack.us/img137/7142/obraz006m.jpg

To była moje inspiracja:)

Tu link do tematu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100130-%C5%81AZIENKI-NASZE-!!!!!!/page108

tu woodentic brown (wystarczy googlać)

http://4.bp.blogspot.com/__ANzGC0RGQE/S77zU0ik9zI/AAAAAAAAAIM/yvaLkYibhC4/s1600/IMG_0024.JPG

kolejna moja inspiracja- tez z forum

http://images50.fotosik.pl/331/edb51ef56faa2546med.jpg

I forumowicz Ngel

http://i274.photobucket.com/albums/jj260/ngel_01/15-2.jpg..

Edytowane przez anagat

Fajnie ten woodentic wygląda na ścianach.

Ja mam w kuchni i wiatrołapie i niewielkie krzywizny da się "odczuć" jak np odkurzam. Wybrałam brown ale teraz wzięłabym coś jaśniejszego.

W planach mam górną łazienkę.

Wstępnie wybrałam BAYUR CENIZA 17,5X50, znacie?

http://vertino.pl/71-bayur