Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Qrcze, a ja kupiłam 2 gat. spodziewałam się najgorszego bo to był mój pierwszy zakup pozagatunkowy w dodatku przez internet. I mam całkowicie odmienne zdanie. Płytki są równe i śliczne! W dodatku bardzo łatwe w utrzymaniu. Może mam szczęście, albo w fabryce mylą im się opakowania ;)

Czyli masz szczęście bo ja w I gat. mam krzywe ;)

witajcie, czy jest tu ktoś z Białegostoku / okolic? może polecicie gdzie najtaniej i największy wybór takich płytek drewnopodobnych można znaleźć?

czy mieliście styczność z gresem szkliwionym ALASKA AMARENA? jakieś opinie?

Edytowane przez lajn

• 2 weeks później...

Jeżeli zastanawiacie się, jaki klej wybrać pod płytki naśladujące drewno, zapraszam do zapoznania się z wynikami przeprowadzonego niedawno internetowego badania popularności klejów do płytek:

http://www.chemiabudowlana.info/pliki/raport/1635_raport_ranking_klej_roku_2012.pdf

Pozdrawiam

Saymon

dwa lata temu położyliśmy w domu 80m2 woodentic ochra 65cm. Czytałam na forum różne opinie i podeszliśmy do tego z dużą obawą.\

Płytki układał mój mąż, w dodatku pierwszy raz w życiu :)

wyszło równiutko i bez żadnych niespodzianek, po prosu pilnował właściwego przesunięcia i robił to starannie.

dwa lata temu położyliśmy w domu 80m2 woodentic ochra 65cm. Czytałam na forum różne opinie i podeszliśmy do tego z dużą obawą.\

Płytki układał mój mąż, w dodatku pierwszy raz w życiu :)

wyszło równiutko i bez żadnych niespodzianek, po prosu pilnował właściwego przesunięcia i robił to starannie.

Po niemal czterech latach mogę o nich powiedzieć, że są bardzo mocne. Wiele rzeczy już na nie spadło, wiele się rozbiło ale na płytkach żadnego śladu czy odprysku. Moim zdaniem to był dobry wybór :)

Mam do Was pytanie, co do płytek woodentic. Chcę położyć w większości domu te największe 21,5x98,5 płytki, resztę domu ciut mniejsze 65,5x15,5. Zastanawiam się ile w zapasie kupić, tak aby starczyło i w razie co na ewentualne pęknięcia zostało? Edytowane przez mordka007

Mam do Was pytanie, co do płytek woodentic. Chcę położyć w większości domu te największe 21,5x98,5 płytki, resztę domu ciut mniejsze 65,5x15,5. Zastanawiam się ile w zapasie kupić, tak aby starczyło i w razie co na ewentualne pęknięcia zostało?

Bardzo niewiele. Dolicz sobie z 5%

U mnie też zerowy odpad z dłuższego woodentika - jedynie z co szóstej płytki musiałem odciąć ok. 2cm przy ścianie :). Ja wyliczyłem płytki na styk i... brakło 5sztuk. Dokupione różnią się nieco odcieniem, ale i tak położone zostały w niewidocznym miejscu.

Planujcie właśnie tak klejenie, żeby zakończyć pod komodą, kanapą lub w najciemniejszym kącie pokoju ;).

Hej !

A ja prosze o poradę, jak ułożyć swojego woodentica. Projekt domu to Afrodyta z pracowni DobreDomy.

Pierwotne założenie jest takie że Woodentic ten większy będzie w tylko w salonie. Na pozostałej czesci (kuchnia, jadalnia, przedpokoj) bedzie gres, np Milo Storm bianco, krem...

http://imageshack.us/a/img94/150/70893983.jpg

Ale jesli udałoby mi sie kupic tanio woodentic, tzn taniej niż gres to wtedy moze polozylbym go wszedzie oprocz kuchni. Tylko jak lepiej bedzie wygladac, położony wzdluż czy wszerz?

http://imageshack.us/a/img687/473/47481777.jpg

http://imageshack.us/a/img29/1450/65379578.jpg

Edytowane przez Liakon

Liakon, ułożenie to kwestia gustu, a wiesz, że o tym się nie dyskutuje ;).

Ilość m2 nie zmieni Ci się niezależnie od ułożenia - kup, a później rozłożysz ze 3 paczki i zobaczysz jak Ci lepiej pasuje.

U mnie układ domu bardzo podobny do Twojego - woodentik położony w salonie i jadalni w kierunku: jak na projekcie nr2 (z tym, że kuchnia, korytarze i wiatrołap, to już właśnie inna płytka - kwadratowa)

...a jak goście z wiatrołapu wejdą, to będzie im się wydawało, że wasz salon jest bez końca ;):lol2:

Gorzej, gdy przyjdzie wam samym wynosić tacę z herbatką z kuchni na taras, ale najwyżej będziecie to robić w formie sztafety, albo z odpoczynkiem na kanapie :rotfl:

Dzieki za wesołe odpowiedzi. Moze ktos jeszcze chce coś dodac.

Chyba ta wersja z ulozniem rownolegle do wykuszu bedzie lepsza. Na korytarzu przy pokojach plytki beda tez polozone wzdluz korytarza. Szeroosc korytarza miedzy szafą a przeciwległą ścianą to ok 1,5 metra więc plytki o dlugosci prawie 1 metra ulozone wpoprzek korytarza mialyby praktycznie niewidoczną fugę z przesunięcia.