Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa

Które kupić?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które kupić?

• Marcon Legno Rosso
    • Serenissima Timberland

Recommended Posts

Tak jak pisaliśmy wcześniej parametry naszych produktów są zgodne z normą Unii Europejskiej EN 14411 „Płytki i płyty ceramiczne. Definicje, klasyfikacja, charakterystyki i znakowanie”. Norma ta definiuje następujące parametry w zakresie krzywizny dla grupy płytek , do której należy kolekcja Woodentic:

- Maksymalna krzywizna środka w odniesieniu do długości przekątnej obliczonej z wymiarów roboczych ± 0,5%, co w przełożeniu na mm przy formacie płytki 215x985 mm wynosi 5,04mm, natomiast w przypadku 160x655 mm – 3,37 mm.

- Maksymalna krzywizna boków w odniesieniu do odpowiedniego wymiaru roboczego ± 0,5%. Podobnie jak wyżej maksymalne odchylenia dla poszczególnych boków wynoszą odpowiednio 160 – 0,8 mm; 215 – 1,07 mm; 655 – 3,27 mm; 985 – 4,92 mm

Płytki te dostępne są w dwóch formatach:

- 21,5cm x 98,5cm (długość przekątnej -1008,19mm)

- 16cm x 65,5cm (długość przekątnej – 674,26mm)

Mając na uwadze format płytek Woodentic - wąski i długi, wyżej wymienione tolerancje normowe zawężone zostały przez producenta do dużo niższych poziomów i jest to np. dla formatu 215x985 odpowiednio:

max krzywizna boku 21,5cm wynosi ± 0,6mm

max krzywizna boku 98,5cm wynosi ± 1,2 mm

max krzywizna środka w odniesieniu do długości przekątnej 1008,19 mm wynosi ± 1,2 mm

Wszystkie odchylenia liczone są od idealnie prostej płaszczyzny. Wyniki na „+” oznaczają, że jest to odchylenie powyżej wzorcowej płaszczyzny, natomiast na „–” poniżej. Biorąc wcześniejsze wyniki pod uwagę maksymalna różnica odchyleń w stosunku do wzorcowej powierzchni między poszczególnymi płytkami nie będzie większa niż 2,4 mm.

Ekspert Paradyż

Bardzo dziękuje za to wyjaśnienie. Teraz staje się jasne dlaczego na rożnych forach było tyle sprzecznych opinii na temat tych płytek - jak ktoś pisze klika postów wyżej zakres tolerancji w klasie I był duży i mieścił w sobie zarówno tych zadowolonych jak i nie zadowolonych.

To dobrze, że Państwo zmniejszyliście ten zakres, szkoda, że po tylu latach. Mam nadzieje, że w ramach przyszłych reklamacji nie będą się Państwo posługiwali normą na którą się co chwila powołujecie. Klientowi zależy na dobrym produkcie a nie zgodnym z normami.

Mam też nadzieje że doczekam się informacji którą Państwo zamieściliście w poście powyżej na stronie Paradyża.

Nowym klientom radzę kupowanie płytek z data produkcji jak najbardziej zbliżoną do bieżącej gdzie, mam taką nadzieje, płytki będą na tyle dobre, że do ich położenia nie będzie trzeba brać wirtuoza glazurnictwa ;) który będzie tak dobry, że położy krzywe płytki prosto z 2mm fugą.

Ja zrezygnowałem z drewna czy paneli na rzecz glazury ze względów praktycznych. Szczeliny pomiędzy jedną płytką a drugą niestety nie będą sprzyjały utrzymaniu czystości.

Drugi raz nie kupowałbym tego typu płytek. Z zachowaniem właściwych wymiarów mają w zasadzie problemy wszyscy producenci w Polsce.

Do łazienki gdzie kupowałem płytki innej firmy 60x30 także był podobny problem. Dekory były wygięte w jedną stronę a płytki w drugą. Tam glazurnik zastosował szerszą fugę i jakoś to wyszło. Tyle, że płytki były po 40 zł więc cudów się nie spodziewałem.

Proszę zwrócić uwagę, że Pan Ekspert podaje dopuszczalne odchyłki w procentach i odnosi je do wymiarów płytek. Dlatego pewnym rozwiązaniem na w miarę tanie i proste płytki jest kupowaniem po prostu mniejszych, raczej kwadratowych.

Pozdrawiam

Edytowane przez Jan761

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Woodentic Brown leży już w naszym salonie prawie dwa lata i mogę potwierdzić kilka faktów. Brown jest ładny, ale wymaga chyba najwięcej troski o czystość. W dużych pomieszczeniach z oknami, szczególnie tarasowymi, widać będzie praktycznie każdy ślad po przejściu z tarasu w wilgotnych klapkach, każdy kurz po obsłudze kominka i po prostu niesprzątniętą podłogę. Daliśmy f2,5mm fugę brązową i dzisiaj dobierałbym bardziej coś w szarym kierunku pomimo negatywnych odczuć do tego pomysłu. Po prostu fuga dzisiaj gdzieniegdzie nadaje się do odnowienia, bo ma odcień szary, ale trzeba zaznaczyć że wyjście na taras jest używane bardzo często, nawet zimą. Na pewno zalecam impregnację ciemnych fug w salonie : ). Teraz wytrzymałość. Mamy dwa odpryski, ale to efekt pechowego upadku pionowo noża na krawędź płytki. Gdy coś spadnie w centralną część, płytka trzyma się tam dzielnie. Krzywizny - tutaj muszę przyznać, że nam się chyba udało bo na 30m2 mamy może jeden ledwozauważalny ząbek, na który tylko ja zwróciłem uwagę. Podpowiem, że pomimo tego, że jest to twardy gres, to przy długiej płytce jest ona w pewnym stopniu elastyczna. Jak to wykorzystać w przypadku ewidentnej krzywizny to już rozmowa z fachowcem. Warto na pewno kupić dobry klej. Cokoły mamy również z woodentica i wpuściliśmy je w ścianę, co było może pracochłonne, ale uniknęliśmy brzydkich krawędzi lub zakończeń z profili alu. Podsumowując, płytka przy jej dzisiejszej cenie, tej oczywiście w internecie, warta do zastosowania gdy nie ma się wygórowanych design'erskich oczekiwań i sporego portfela na piękne, ale piekielnie drogie inne imitacje deski podłogowej.

"Krzywizny - tutaj muszę przyznać, że nam się chyba udało bo na 30m2 mamy może jeden ledwozauważalny ząbek, na który tylko ja zwróciłem uwagę. Podpowiem, że pomimo tego, że jest to twardy gres, to przy długiej płytce jest ona w pewnym stopniu elastyczna. Jak to wykorzystać w przypadku ewidentnej krzywizny to już rozmowa z fachowcem. Warto na pewno kupić dobry klej. "

Biorąc pod uwagę to co wyjaśnił Pan Ekspert wygląd podłogi będzie zależał od akurat dobrej partii płytek która się tafii. Jeśli trafi się gorsza żaden glazurnik nie pomoże. No chyba że znajdzie się jakiś który wyprostuje dla przykładu: maksymalna krzywizna środka w stosunku do wzorcowej powierzchni wynosiła 6,74 i 10,08 mm dla większej. To trzeba by mu zapłacić chyba podwójną stawkę za takie umiejętności.

Takie płytki była w gatunku I.

Kupując te płytki w pewnej mierze kierowałem się opiniami z tego forum ale nie wnikałem zbytnio w temat. Polak mądry po szkodzie. Dlatego jeśli będzie ktoś kupował polecam poprosić kartę techniczną z podaniem kupowanej serii i nowych norm które podaje Pan Ekspert.

I jeszcze jedna uwaga. Większość ludzi która buduje dom daje kasę i wybiera wykonawce. Nie jest w stanie kontrolować i znać się na wszystkim. Glazurnik po dostaniu glazury może zrobić wszystko co się da żeby było ułożone równo. Po położeniu zasadniczo można mu nie zapłacić jeśli uzna się że jest krzywo. Tylko przy takich normach które są być może że nikt by tego równo nie położył. Producenci glazury zdają sobie sprawę, że praktycznie ich odpowiedzialność kończy się wraz z użyciem materiału. Zresztą i tak praktycznie wszystkie płytki są w klasie I więc moment reklamacji nie jest ważny.

Co pozostaje klientowi?

W/g mnie czytać fora, zobaczyć normy które podaje producent, przynajmniej dwukrotnie sprawdzić glazurnika jak sobie radzi.

To ja Ci napiszę co bym zrobił gdybym przy pierwszych kładzionych płytkach zauważył takie krzywizny. Sprawdziłbym szybko pozostałe i ewentualnie reklamował. Ja jednak zrobiłem to już przed klejeniem. Twój fachman powinien 1. sprawdzić odcienie 2. złożyć na próbę kilka płytek górnymi powierzchniami do siebie i zerknąć w ewentualne szpary. Jak masz śmigło to jakim cudem ono zniknie na podłodze? Odrobinę zgubisz przesuwając płytki wg zaleceń producenta. Jak układasz jedną obok drugiej to feler wyjdzie na bank. Daj zdjęcia. Jestem ciekaw jak to wygląda.

http://imageshack.us/a/img16/1571/rne135.jpg

Nie będę umieszczał zdjęć bo naprawdę nie ma się czym chwalić. W całej tej sprawie nie wygląd mojej podłogi jest zresztą najważniejszy. Najważniejsze moim zdaniem jest to co sprzedają nam producenci glazury w klasie I powołując się na normy. Szczegóły we wcześniejszych postach.

Compi- powiedz mi co by dała reklamacja skoro płytki NA PEWNO są zgodne z normą ? Rozumiem poza tym że płytki po położeniu z klasy np drugiej dostają awans na pierwszą? Poza tym jak producent podchodzi do reklamacji skoro mylą mu się odcienie ( położyłem beige dostałem dokumenty na brown). Na tym forum było mnóstwo porad które można wrzucić do kosza bo jak zdroworozsądkowo piszesz krzywa płytka nie wyprostuje się na podłodze.

W/g mnie uczciwe podejście producenta to takie że sprzedaje płytki w różnym przedziale cenowym/ klasie. Nie może być tak że jedni mają takie płytki jak ty a inni płacą tyle samo mają 1cm różnicy na płytkach (co nam Pan Ekspert jasno wyjaśnił).

Jak mi się wydaje takie normy stosują wszyscy producenci płytek, jeśli tak naprawdę warto pomyśleć nad panelem , drewnem lub płytkami zdecydowanie mniejszymi.

Ja już kończę swoje wywody może tylko odezwę się w kwestii użytkowania po wprowadzeniu. Mam nadzieje że ktoś kto będzie robił zakupy dokona bardziej świadomego wyboru niż ja.

Edytowane przez Jan761

Przyznaj, czytałeś o krzywiznach Woodentica przed zakupem? Bo jesli tak to trzeba było być ostrożnym, uczulić majstra, wręcz płytki kupić w necie i z ewentualną stratą za transport zwrócić je w ciągu 7 dni. O nr partii, odcieniach, krzywiznach, braku kątów w płytkach nie będę pisał bo masz rację. Ale to chyba tak jak z wszystkim. Jak trafisz na auto z poniedziałku to wiesz jak jest. Na całym świecie ma to podobno wpływ na jakość.

Przyznaj, czytałeś o krzywiznach Woodentica przed zakupem? Bo jesli tak to trzeba było być ostrożnym, uczulić majstra, wręcz płytki kupić w necie i z ewentualną stratą za transport zwrócić je w ciągu 7 dni. O nr partii, odcieniach, krzywiznach, braku kątów w płytkach nie będę pisał bo masz rację. Ale to chyba tak jak z wszystkim. Jak trafisz na auto z poniedziałku to wiesz jak jest. Na całym świecie ma to podobno wpływ na jakość.

Czytałem. Więcej widziałem jak glazurnik kładł u sąsiada. To nie chodzi o to że w poniedziałek wyszła gorsza partia. Chodzi o to że jakość ocenia się przez pryzmat najgorszej płytki jaka może wyjść z produkcji. I ta kiepska moim zdaniem jakość jest zakładana a nie przypadkowa (ustawienia na maszynach które odrzucają wadliwe płytki miały taki zakres tolerancji że moim zdaniem jest to niedopuszczalne i tyle). Co do aut ja mam fiata i wiem że są lepsze samochody na świecie. Ale kupując woodentica miałem nadzieje na co najmniej opla dostałem zaporożca. Pozdrawiam

Czytałem. Więcej widziałem jak glazurnik kładł u sąsiada. To nie chodzi o to że w poniedziałek wyszła gorsza partia. Chodzi o to że jakość ocenia się przez pryzmat najgorszej płytki jaka może wyjść z produkcji. I ta kiepska moim zdaniem jakość jest zakładana a nie przypadkowa (ustawienia na maszynach które odrzucają wadliwe płytki miały taki zakres tolerancji że moim zdaniem jest to niedopuszczalne i tyle). Co do aut ja mam fiata i wiem że są lepsze samochody na świecie. Ale kupując woodentica miałem nadzieje na co najmniej opla dostałem zaporożca. Pozdrawiam

Jan, ja Ci współczuję, ale też nie wiem czemu nie sprawdziłeś tych płytek. Jeśli termin gonił i zaryzykowałeś to ok, ale jeśli po prostu zapomniałeś lub liczyłeś na łut szczęścia to był to błąd. Wspomniane auto odbierałeś jakoś? Oglądałeś je?

witam,

probowalam przebrnac przez caly temat od piczatku - naprawde!- chcialam polozyc w korytarzu i kuchni woodentic ochra, jednak tyle sie naczytalam, ze teraz zastanawiam sie nad woodhaven rowniez paradyz. widzialam wystawke w sklepie i calkiem spoko wyglada. macie moze jakies doswiadczenia z woodhaven? co waszym zdaniemlepsze? klopot niemaly bo nie chcialabym problemow z krzywiznami itp, kolor ochra cieplejszy niz naturale w woodhaven....

prosze o wasze opinie, dodatkowo jak ktos ma woodhaven naturale na podlodze, to serdecznie prosze o zdjecie

pozdrawiam!

Jan, ja Ci współczuję, ale też nie wiem czemu nie sprawdziłeś tych płytek. Jeśli termin gonił i zaryzykowałeś to ok, ale jeśli po prostu zapomniałeś lub liczyłeś na łut szczęścia to był to błąd. Wspomniane auto odbierałeś jakoś? Oglądałeś je?

Dzięki za wyrazy współczucia. Nie o to chodzi naprawdę . Rzucę sobie w salonie wielki dywan i już.

A w korytarzu i w kuchni płytki były trochę lepsze (inna paleta) więc może się nie będę potykał;)

Auto - jasne że sprawdzałem bo było używane ! do tego fiat nie najnowszy bynajmniej.

Tu kupowałem produkt w klasie pierwszej, nowy. Sprawdzasz nowe samochody przy kupnie? Nawet jak robią przegląd zerowy to raczej pro forma.

Twój pomysł żeby kupować w internecie następnie sprawdzać i ewentualnie odsyłać nie jest głupi. Jeśli ktoś oczywiście może się pogodzić ze stratą za transport w dwie strony plus ewentualnie stratą pudełka czy dwóch sprawdzanych płytek razem może wyjść 500 zł albo więcej.

Tylko czy to jest to o co nam chodzi. Taka kontrola jakości w warunkach domowych połączona z opóźnieniami (glazurnik na pewno będzie czekał na kolejną dostawę).

Mimo wszystko polecam to rozwiązanie. Innego zresztą chyba nie ma.

Gdybym kupował nowe auto i zauważył, że drzwi odstają w obrysie to nie przyjąłbym go. Wracając do zakupów necie. Nie wiem jaki masz salon czy pomieszczenia z tą płytką na podłodze. Ale kwota 3000 za płytki daje zazwyczaj transport gratis. Tak więc w jedna stronę nie płacisz.

Masz racje chyba że takie drzwi byłyby w standardzie w klasie I :) Wtedy Pan ci wyjmuje specyfikacje samochodu i pokazuje że w tym modelu krzywe drzwi to normalka. :) A że już kupiłeś nie doczytałeś no to trudno. Dlatego pokazałem dobitnie jakie są stosowane normy żeby ktoś się potem nie zdziwił jak ja. Pozdrawiam