goda15 09.04.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 JAK SIĘ TEGO POZBYĆ !!! http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/0/5/8/23248479_d.jpg Zajechaliśmy po zimie do domku nad jeziorem i oto co zastaliśmy. Jest tego pełno... Podobno nazywa się ZŁOOTOK DRAPIEŻNY. Paskudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezno 09.04.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Musisz gdzieś na ogrodniczych forach szukac. W gruncie rzeczy "one" są te dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.04.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 A po co. To nie gryzie. Zimowało. Ociepli się, to same wylecą. Bardzo pożyteczne stworzonko. Larwa zjada mszyce. Złotook. I nie paskudnie, a pożytecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goda15 09.04.2007 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 No tak złotook, tylko tak nie miło jak w nocy chodzi po czole A dlaczego akurat u mnie zimowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.04.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Nie tylko u Ciebie. Dopóki nie ociepliłem i wykończyłem poddasza, na wiosnę zawsze było tego wiele. Można im nawet budować specjalne schrony do zimowaniaDojrzałe osobniki odżywiają się wszelkimi owadami wysysającymi sok z roślin oraz pyłkiem i nektarem. Natomiast dla ich larw podstawowym menu są mszyce. Samica złotooka składa około 40 sztuk jajeczek, najczęściej w pobliżu kolonii mszyc. Jajeczka te przytwierdzane są do podłoża na około 6-milimetrowych ogonach utworzonych z krzepnącej na powietrzu wydzieliny specjalnego gruczołu. Po 4-5 tygodniach wykluwają się z nich larwy o ciele pokrytym drobnymi włoskami i szczecinkami, z trzema parami odnóży i silnie rozwiniętym aparatem gębowym. Przy jego pomocy chwytają one mszyce wstrzykując w nie wydzielinę rozkładającą w przeciągu minuty jej wnętrze i tak powstałą miksturę wysysają smakowicie. Dojrzewanie larw trwa od 4 do 5 tygodni, a każde z nich w tym czasie zjada 200 do 500 mszyc. Łatwo więc policzyć ilu mszycom da radę jedno pokolenie jednego złotooka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 09.04.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Witam Ciesz się, że masz złotooki a nie stado much tak jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 09.04.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Można im nawet budować specjalne schrony do zimowania Jak sie buduje takie schrony? Chcialbym miec tych owadow jak najwiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goda15 10.04.2007 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Dzięki, to teraz jestem już mądrzejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.04.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 GMP, zobacz bodaj tuhttp://www.muratordom.pl/6526_3416.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts