jarkotowa 09.04.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Aktualnie moja ściana szczytowa wygląda tak: http://www.jaknet.pl/zuzia/szczyt01.jpg Jest tymczasowo zabita dechami. Docelowo będzie tam balkon, częściowo "wchodzący" do pokoju a część wystająca będzie wsparta na dwóch/trzech? drewnianych slupach. Czy możecie mi podpowiedzieć jakie wstawić tam okna? Może jakieś fotki? Będzie do jedyny otwór okienny w pokoju. Ale nie chcę takiego rozwiązania, jakie jest w mieszkaniach, czyli drzwi balkonowe+dwa okna. Dodam, że to kierunek pólnocny . Może ktoś natknąl się na jakieś ciekawsze rozwiązanie. Zupelnie nie mam koncepcji. Dodam, że po drugiej stronie domu też będą wstawiane okna w szczycie, już bez balkonu, więc może i na tę ścianę jakaś podpowiedź. To ten drugi szczyt, od poludnia: http://www.jaknet.pl/zuzia/szczyt02.jpg Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 09.04.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Wiesz tak sie przygladam Twojej chalupce i jednak zrobila bym jedno okno identyczne jak bedziesz miala w innych scianach i dala zrobic takie same drzwi balkonowe... cos w ten desen, moze dom nie jest parterowy ale z drewniana elewacja i ma tak wlasnie dobrane okna. Oczywiscie zamiast tych duzych okien po bokach dasz takie same jak to jedno mniejsze przy drzwiach balkonowych. http://www.homesolute.com/typo3temp/pics/9a302517fe.jpg http://www.homesolute.com/typo3temp/pics/7021cb70ae.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 09.04.2007 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 U nas, niestety , wszystkie okna nie mogly być w tym samym stylu. Na dolnej fotce (tej od poludnia) są widoczne stare okna, ale nowe będą wyglądaly tak samo (dwie szyby pionowe i nad nimi poprzeczna). A od pólnocy - i w tej części domu - okna musialy być takie "normalne" z pionowymi szybami, bo jest nisko (niewiele ponad 2m) i nie dalo się zrobić ani wyższych, ani w innym fasonie. (Sień dzieli dom na dwie części - tę z "normalnymi oknami" i tę z "innymi"). Stąd też moje dylematy, czy robiąc okna w szczytach trzymać się danej strony, części domu czy robić okna na górze wszystkie takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 09.04.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 O stronach polnoc-poludnie mi nie mow bo i tak nie wiem o co chodzi hihiCzyli jest tak, od wejscia i z prawej strony szczytowej, patrzac na wejscie sa okna "stylowe"... od tylu sa okna normalne a z lewej strony szczytowej jest ten dylemat z oknem i wyjsciem na taras ? Jezeli jest tak jak mysle, to albo bedziesz kierowac sie wygladem domu od zewnatrz i zrobisz z lewej strony szczytowej takie same okna jak z prawej i strony wchodzacej, a tyl zostawisz inny.... albo kierujac sie rozmieszczeniem wewnetrznym pomieszczen zrobisz inne okna z jednej i inne z drugiej strony zeby pasowaly od srodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 09.04.2007 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 ..Czyli jest tak, od wejscia i z prawej strony szczytowej, patrzac na wejscie sa okna "stylowe"... - tak ..od tylu sa okna normalne.. - Nie. ..a z lewej strony szczytowej jest ten dylemat z oknem i wyjsciem na taras ?.. - tak Sień dzieli dom na pól w poprzek czyli po drugiej stronie domu też są drzwi wejściowe . Okna lecą ciurkiem: jedna strona domu jest "stylowa" a druga strona domu jest "normalna". Fotka z drugiej strony, tak dla ulatwienia: http://www.jaknet.pl/zuzia/chata01.jpg Ale się zapultalyśmy. Wnioski moje są takie, że: okna w szczytach powinny się trzymać stylistycznie okien w ścianie pod nimi. Czyli jeden szczyt "stylowy" a drugi szczyt "normalny". Co ty na to? [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 09.04.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 A to juz teraz wszystko jest jasne... poprostu na tej drugiej focie z pierwszego postu nie bylo widac ze to okno w glebi jest inne Czyli jeden szczyt "stylowy" a drugi szczyt "normalny". Co ty na to? To i tak optycznie nie masz innego wyjscia hihi musisz tak zrobic, przeciez szczytowych scian nikt nie bedzie porownywal ze soba, tylko beda porownywane do pierwszego okna na wejsciowych scianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 09.04.2007 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Więc dylemat już rozwiązany. W sumie to bylo takie proste. Ze też sama na to nie wpadlam . Pozostaje dokonanie wymiarów tu i ówdzie. Dzięki za wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 09.04.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 e tam nie ma za co wiesz ja sie przekonalam ze stojac z boku widzi sie lepiej niektore rzeczy. Osoby "zainteresowane" troche za bardzo zaczynaja kombinowac zeby bylo dobrze, rozkladaja niektore sprawy na czynniki pierwsze i pozniej nie mozna sie z tego wygrzebac dlatego wlasnie cenie sobie to forum, bo mozna uslyszec opinie osob trzecich ktore trzezwym okiem popatrza na nasz "problem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts