Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie....

Zaczynamy budowę za tydzień więc teraz jestem na etapie rozmyślań o zakupie czego zapomniałam??? Chodzi o stan surowy zadaszony.

Więc jest tak:

-budynek wytyczony,

-garaż blaszak kupiony, sławojka stoi,

-beton z gruchy prawie zamówiony,

-stal kupiona,

-bloczki fundamentowe kupione,

-beton komórkowy na ściany zewnętrzne, pustak na ściany wewnętrzne kupiony,

-nadproża kupione ,

do kupienia i załatwienia:

kopara do wykopu fundamentów (z tym ciężko), papa izolacyjna na chudziak, styropian na docieplenia nadproży, cement i piach na zaprawę, piach do zasypania fundamentów, cegła pełna na komin , więźbę zamówimy w tym tygodniu, dachówkę zamówimy za jakiś miesiąc-dwa, okna dachowe.

I zastanawiam się o czym zapomniałam???

https://forum.murator.pl/topic/76321-materia%C5%82y-na-budow%C4%99-czyli-o-czym-jeszcze-zapomnia%C5%82am/

na strzemiona....stal? stal na cały dom wyliczał nam architekt.... kazałam mu wziąc pod uwagę całą stal....z tym zestawieniem poszłam do firmy i zamówiłam....więc mam nadzieję , że na strzemiona też będzie :roll:

dzięki za spostrzeżenia....siedzę i notuję.... coś jeszcze trza?....acha, piwo musowo....dla nas bo ekipa ponoć bezalkoholowa :D

rozumiem...do izolacji fundamentów....ale w którym miejscu (bo nie wiem jak przeliczyć i ile zamówić)....bo tak: na wierzch chudziaka to myślałam o takiej zwykłej papie izolacyjnej sprzedawanej w rolkach, po bokach wykopu to myślałam o takiej grubej osłonie...takiej folii z takimi wytłaczanymi nibystożkami.... a ten dysperbit to w którym miejscu sie smaruje?

bardzo wielkie dzięki kubaimycha :D

czy ktoś jeszcze ma jakieś spostrzeżenia w kwestii "czego zapomniałam" :roll:

Jaki masz mieć strop? Wylewany czy terivę?

Stemple mają być Twoje czy ekipy?

Kanały w kominie będą murowane czy systemowe np. schidla?

Jakie ma być wykończenie części kominów wystającej ponad połacie dachu? Tynkowane, cegła klinkierowa czy jeszcze coś innego?

bardzo wielkie dzięki kubaimycha :D

czy ktoś jeszcze ma jakieś spostrzeżenia w kwestii "czego zapomniałam" :roll:

deski szalunkowe,gwozdzie, gril :wink: reszta wyjdzie w praniu, na pewno masz 95% tego co potrzebujesz do budowy bomu, te 5 % to wlasnie ta reszta ktora wyjdzie w praniu. :wink:

Pozdrawiam i zycze powodzenia

Jeśli chcesz wyliczyc dysperbit, to musisz wziąśc pod uwagę fakt, że malujesz nim najpierw tzw. grunt (pół na pół rozrobiony z wodą), na to jeszcze min. 2 warstwy normalnie. Wtedy taka izolacja ma sens. Zamiast dysperbitu możesz zastosowac np. papę termozgrzew. (koszt podobny).

Przede wszystkim zapomniałaś o GWOŹDZIACH!!! Cemencie i piachu na zaprawę do bloczków fundamentowych i na ściany, folii budowlanej, stemplach... Długo by jeszcze wymieniac!!! :D :D :D Samo wyjdzie po drodze... ;)

no tak....po kolei...strop będzie wylewany..... już wiem że zapomniałam o deskach do szalunków :oops: ...jutro zamowię ....o gwoździach....wszystko co piszecie notuję...jutro jadę do castoramy....co będzie to pokupuję....

kanały w kominie murowane...co trza?

jeszcze cuś?

:lol:

dobra, a styropian do fundamentów pod chudziak- grubość taka jak do nadproży czyli 10 cm wystarczy?