Gość zuk 17.06.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Jak postępować z pociętym w zimie drewnem sosnowym na deski 38mm. Obecnie jest ono pod przykryciem, poprzekładane na świeżym powietrzu, ale przy tak wysokich temperaturach zaczyna mi ono pękać. Szerokość desek ok. 25-30cm. Czy zostawić tak jak jest, czy też polewać je wodą w celu spowolnienia procesu wysychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.06.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 najlepiej gdyby lezalo pod dachem na polnocnej stronie domu w przewiewnym miejscu. jesli nie masz takiej mozliwosci przykryj je posztaplowane folia zostawiajac u dolu 30cm wolne aby drewno bylo przewietrzane. ja mialem przykryte drewno papa tylko z wierzchu. przez zime zamokly jedynie koncowki ale nie popekalo. nie jestem jednak w stanie powiedziec ci czy ma wieksza wilgotnosc niz gdyby lezalo bez papy. szkoda mi troche brzegow ktore musze teraz troche oczyscic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 17.06.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Dobrze jest końcówki pomalować farbą, najlepiej białą. Drewno powinno poleżeć na dworze. Po jakimś czasie tj. 3 - 4 miesiące(im dłużej tym lepiej) można je przenieść do zamkniętego pomieszczenia i suszyć dalej.A to co pęknie teraz to lepiej niż w czasie gdy będzie położone jako deska podłogowa. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts