Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Przytulnego III Reny i Toma

Recommended Posts

OK, dzięki za odpowiedzi.

Widzę z tego, że część zmian mamy podobne, tylko my mamy jeszcze garaż z boku (jak w wersji D12a) i w nim małe pomieszczenie gospodarcze (na pralkę i kocioł c.o.).

Zlikwidowaliśmy pomieszczenie gospodarcze przy przedsionku i zrobiliśmy tam miejsce na szafę wnękową oraz przejęcie do pokoju (okno także od frontu).

Przy drugiej sypialni zlikwidowaliśmy korytarzyk, szafę i dojście do frontowego pokoju - w ich miejsce zrobiliśmy małą garderobę przy naszej sypialni; także powiększyliśmy łazienkę, likwidując miejsce przewidziane na szafy w sypialni.

Także pod schodami zrobiliśmy schowek, zrezygnowaliśmy z przeszklenia w ścianie przy schodach (jest okno połaciowe w dachu nad schodami).

Część tzw. dzienną otworzyliśmy maksymalnie - jest szeroki otwór (od ściany do ściaany) pomiędzy salonem i holem oraz pomiędzy jadalnią a salonem; kuchnię otworzyliśmy na jadalnię.

W jadalni również zrezygnowaliśmy z drzwi przesuwnych i zrobiliśmy okno na ścianie frontowej.

W salonie mamy dwoje drzwi balkonowych jedne dwuskrzydłowe i drugie trzyskrzydłowe.

Na poddaszu nie podnosiliśmy ściany kolankowej - baliśmy się o wygląd budynku. Ścianek działowych nie zrobiliśmy, będą w zabudowie lekkiej więc decyzję o aranżacji przestrzeni poddasza zostawiamy na później (poddasze nie będzie teraz wykończone). Zdjęcia z naszej budowy są w galerii "Tu mi przytulnie" na muratordom.pl

My też wciąż nie możemy się wprowadzić (pierwotny plan zakładał koniec tego roku), bo gazownia nie kwapi się z przyłączeniem gazu...

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

www.muratordom.pl/galeria_budowa_i_remont.htm

już znalazłam :lol:

O przepraszam chwilową absencję i brak odpowiedzi. Widzę jednak, że i bez mojego udziału udało się galerię odnaleźć.

Niestety obecnie nic więcej się nie dzieje. Zatem kolejne zdjęcia zapewne dodam dopiero wiosną...

a szkoda :( tak lubię oglądać zachodzące zmiany w PRZYTULNYCH :lol:

zwłaszcza wykończeniówkę :lol:

U nas też chwilowy przestój wynikający z braku ogrzewania, z tą różnicą że u nas jest ono zależne od podłączenia prądu. Co prawda mamy już poskładane wszystkie dokumenty, ale ponoć wszystko wymaga czasu, tak więc czekamy. Nie bezczynnie oczywiście, zajęliśmy się teraz zakupami. Kupiliśmy już wełnę na ocieplenie poddasza, tylko brakuje nam czasu żeby zabrać się za jej kładzenie :roll: . Kupiliśmy już też płytki do kotłowni i wybraliśmy te doprzedpokoju, salonu, jadalni i kuchni. Sporo tego :roll: :wink:

To tyle na chwilę obecną u nas. Postaram się niebawem zamieścić jakieś fotki.

Pozdrawiam Rena :lol:

My także kupiliśmy już wełnę na ocieplenie poddasza i także wciąż brak czasu żeby to zrobić.

Płytki wewnątrz domu mamy już dawno zrobione. Ostatnio kupiliśmy jeszcze płytki na garaż i na taras, ale te będą przyklejane ok. późnej wiosny.

Musimy jeszcze podłączyć zbiornik na szambo do instalacji kanalizacyjnej oraz połączyć studnię z hydroforem, ale to już chyba zostawimy na wiosnę.

Zatem jak widać dopadło nas zimowe lenistwo!

Wściekłość mnie bierze, że zdjęcia nie oddają w 100% tego jak jest w rzeczywistości.

Mnie również :x np. kolor domu- zależnie od pogody , ale i tak zawsze jest inny ..

Te płytki też wyglądają trochę inaczej , ale generalnie chodzi o to, że są jakby wyszczerbione, a przez to dają wrażenie "postarzonych".

płytki fajne :D nie będzie na nich tak bardzo znać brudu, kurzu ....kolorek ładny :lol: a wyszczerbienia są widoczne :lol:

...nie będzie na nich tak bardzo znać brudu, kurzu ....

A to jest bardzo istotna sprawa. Nie chodzi przecież o to żeby po przeprowadzce cały czas biegać z odkurzaczem, ściereczką i sprzatać.

Jest wiele innych przyjemniejszych rzeczy :lol: :lol: :lol: chociażby sama radość z mieszkania w naszym Przytulnym, prawda?!

...nie będzie na nich tak bardzo znać brudu, kurzu ....

A to jest bardzo istotna sprawa. Nie chodzi przecież o to żeby po przeprowadzce cały czas biegać z odkurzaczem, ściereczką i sprzatać.

Jest wiele innych przyjemniejszych rzeczy :lol: :lol: :lol: chociażby sama radość z mieszkania w naszym Przytulnym, prawda?!

Masz słuszną rację :lol: też tak myślę :lol:

• 4 weeks później...

Witam serdecznie w gronie "Przytulnych" :lol: :lol: :lol:

Dla mnie to wielka radość jak widzę, że przybywa zwolenników budowy tego właśnie domku.

Życzę jak najszybszego rozpoczęcia budowy, a następnie szybkiego wprowadzenia się :lol:

Pozdrawiam gorąco, Rena

Wiadomość o kosztach przesłałam na priva.

• 2 weeks później...
:)

Mam pytanie o pompe ciepla. Ja jak narazie jestem na etapie szukania wykonawcow i sprawdzania cen. I skoro ta ekipa taka solidna tomoze jakies namiary na nich :)

I jak, udało Ci się skontaktować z panem od pompy ciepła. Ciekawa jestem czy uzyskałaś informacje, które Cie interesowały, a co najważniejsze czy ewentualna cena zadowalającą?

Pozdrawiam gorąco, Rena :lol:

Oj tak. Skontaktowalam sie z nim. Dziekuje raz jeszcze. Juz mi przedstawil oferte ale jeszcze nie do konca doszlismy do porozumienia. Narazie przebijam sie przez gaszcz papierow. Pozwolenie dla Michaela i kredyt . To tyle trwa. Juz niby wszystko zalatwione ale jeszcze jeden papierek i jeszcze jeden i jeszcze jeden..... konca nie widac. Ale na szczescie w pitek lecimy do Polski to zrobimny pierwsze zdjecia - narazie samej pustej dzialki :). Zazdroszcze Wan , ze juz tak daleko jestescie.

Pozdrawiam cieplo z deszczowej Irlandii.

• 1 month później...

alez tu u ciebie teraz cichutko. :)

Tak jak napisalam w moich komentarzach nie mozemy ruszyc bo czekamy na jeden papierek a wykonawcy juz poumawiani buuuu.....

Ale u ciebie widze , ze prace wykonczeniowe sie rozpoczely. Po polozeniu tynkow wasz domek od wyglada na bardzo obszerny. A poczatkowo wydawal sie taki niepozorny. Wstaw wiecej zdjec bo jestem ciekawa jak wygladaja pozostale pokoje. Jak ja wam zazdroszcze!!!!!!!!!