ja14 21.12.2009 02:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Witaj.Jak sprawuje sie Twoj piecynek przy prawdziwych mrozach? Jak dlugo palisz zeby naladowac bufor? Na ile godzin wystarcza wody w buforze? Pisales kiedys, ze duzo ciepla ucieka przez szybe. Czy cos z tym robiles? (podwojna szyba etc.)No i jak z oczyszczalna? Zloze zamarzlo?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 22.12.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, Zielonej choinki i wędzonej szynki, Prezentów kupę, i rózgi na pupę, Życzy Arnika z chłopakami http://www.pifpaf.pl/news/761/Fotolia_10662126_XS.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 23.12.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 http://www.michaelwarth.com/web%20images/artwork%20detail%20pages/original/Christmas%20Collection%202006%20Chillicothe%20Series%20Giclee.jpg Samych radosnych chwil w te święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 24.12.2009 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Witaj. Jak sprawuje sie Twoj piecynek przy prawdziwych mrozach? Jest trochę za mały, docelowy będzie ponad 2 razy większy. Mrozy u mnie sięgały -19C, przez te dni zużyłem oprócz drewna 180 kWh prądu - tak po 20-30 kWh na dobę Jak dlugo palisz zeby naladowac bufor? Na ile godzin wystarcza wody w buforze? Jak na zewnątrz jest około 0 C to palę 6 ostro lub 10 godzin słabo, i to wystarcza na dobę. Bufor wystarcza nawet w największy mróz jaki był - ogrzałbym samym prądem ładując tylko w II taryfie. Pisales kiedys, ze duzo ciepla ucieka przez szybe. Czy cos z tym robiles? (podwojna szyba etc.) To będzie w docelowym kominku No i jak z oczyszczalna? Zloze zamarzlo? Brzegi trochę zamarzły, reszta jest pokryta obfitą roślinnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 28.12.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Brzegi trochę zamarzły, reszta jest pokryta obfitą roślinnością. Nie miało łatwo, bo przed mrozami nie zdążyło napadać śniegu. Czyli Twoje założenia były poprawne - gratuluję! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akselek 31.12.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Z ciekawostek: na drzewie kilka metrów od domu mam dwójkę takich lokatorów: http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/Dom/2grudnia2009P1020890.JPG http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/Dom/2grudnia2009P1020892.JPG Zaglądają mi całymi dniami przez okna do salonu i sypialni. Na noc znikają a rano są ponownie dokładnie w tym samym miejscu. Ale piekna ta sowa uszatka. Sowy sa super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonar 21.02.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witaj Jerzy, Czy mógłbyś podzielić się szczegółami na temat ilości zużytego prądu i drewna do ogrzewania Twojego domu podczas ostatnich miesięcy? Bardzo jestem tego ciekaw, bo w najbliższym czasie zamierzam przystąpić do montażu bufora i instalacji ogrzewania podłogowego wraz z kominkiem w oparciu na podobnych rozwiązaniach, jakie zastosowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 01.03.2010 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witaj Jerzy, Czy mógłbyś podzielić się szczegółami na temat ilości zużytego prądu i drewna do ogrzewania Twojego domu podczas ostatnich miesięcy? Bardzo jestem tego ciekaw, bo w najbliższym czasie zamierzam przystąpić do montażu bufora i instalacji ogrzewania podłogowego wraz z kominkiem w oparciu na podobnych rozwiązaniach, jakie zastosowałeś. Zużyłem około 4800 kg drewna - różnej jakości, ponad 1/3 mokrego. Zużycie prądu małe - mniej niż tydzień, gdyby całośc zebrać - mniej niż 1000 kWh. Ogólnie zapotrzebowanie na paliwo dokładnie pokryło się z obliczeniami teoretycznymi. Na przyszły sezon zamierzam mieć wyłącznie suche drewno lub brykiety drzewne, większy i dużo lepszy kominek z lepszym sterowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 02.03.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witaj!Fajnie, ze sie znowu pokazales:-)Jak sprawuje sie oczyszczalnia podczas roztopow?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 02.03.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Jerzy, chciałbym spróbować wykonać wg twojej receptury lakier do drewna. Pisząc o puszce pokostu i puszce lakieru alkidowego, jakie dokładnie pojemności miałeś na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 16.03.2010 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Oczyszczalnia działa bez zmian - ponieważ była pokryta zeschniętymi roślinami i śniegiem, w tym roku nie zamarzła. Pokost jest w puszkach 1 l, alkid kupowałem Hartzlack - coś 0,7 litra. Dokładne proporcje nie mają aż tak istotnego znaczenia. Do zagruntowania można użyć sam rozcieńczony pokost, do kolejnych warstw dodając coraz więcej alkidu. Po 2-3 tygodniach jak to wyschło pokryłem pastą z mieszaniny pół-na-pół wosku pszczelego i carnauba, rozpuszczonego na gorąco w terpentynie. Teraz po zimie jak śnieg całkiem zniknie umyję taras i ponownie napastuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 23.03.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Jerzy - pamietam, ze zrobiles osadnik 3-komorowy w swojej oczyszczalni. Czy w trzeciej komorze cos jeszcze sie osadza? Pytzm dlatego, ze rozwiazania komercyjne zwykle ograniczaja sie do max 2 komor.Ja wkrotce bede wykonywal podzial na komory w kregu betonowym, ktory kupilem i zastanawiam sie nad czy nie wystarcza 2 komory. Znacznie ulatwiloby mi to wykonanie rewizji. Z drugiej strony jezeli u Ciebie w 3 komorze cos sie jeszcze osadza to zrobie 3 komory.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 24.03.2010 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Jerzy - pamietam, ze zrobiles osadnik 3-komorowy w swojej oczyszczalni. Czy w trzeciej komorze cos jeszcze sie osadza? Pytzm dlatego, ze rozwiazania komercyjne zwykle ograniczaja sie do max 2 komor. Ja wkrotce bede wykonywal podzial na komory w kregu betonowym, ktory kupilem i zastanawiam sie nad czy nie wystarcza 2 komory. Znacznie ulatwiloby mi to wykonanie rewizji. Z drugiej strony jezeli u Ciebie w 3 komorze cos sie jeszcze osadza to zrobie 3 komory. Pozdrawiam. Jak się kiedyś przyglądałem to była wyraźna różnica w przejrzystości wody pomiędzy 2 i 3 komorą. Oczywiście w pierwszej najgorzej. U mnie komory są jednakowe, ale można zrobić pierwszą na 1/2 pojemności a drugą i trzecią po 1/4 - łatwiej wykonać. Jeśli robisz z kręgów i dasz pokrywę centralnie, nie będziesz miał problemu z rewizją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 25.03.2010 02:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 OK - zrobie tak jak piszesz, wielkie dzieki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 01.04.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Jerzy.... Wszystkiego dobrego na te Święta Wielkiej Nocy, wiele uśmiechu i radości, miłości, szybkiego przemeldowania i meblowania oraz reszty przeprowadzania. Co by Ci w ogródkach wszystko rosło i trawą świeżą porosło , aby zające latały i kury na jajkach siadały... http://www.blogi.szkolazklasa.pl/privefiles/blog-3238/zajac.jpg Życzy Arnika z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 26.04.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Jerzy - bacznie czytam twoje poczynania i planowałam tak jak ty zrobić bufor plus kominek. Mam domek o pow 144m2 i z audytora wyszło mi zapotrzebowanie na ciepło roczne 8800 KWh i teraz się zastanawiam jak bym grzała tylko bufor w 2 taryfie czy by się to opłacało czy raczej nie? ( w domu wszędzie podłogówka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 30.04.2010 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Przy tym zużyciu i aktualnych cenach prądu ogrzewanie wyszło by Cię blisko 3000 zł - a czy to się opłaca to nie wiem - zależy z jakim innym nośnikiem energii porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natti123 18.05.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Hej jerzy możesz mi powiedzieć w jakim tartaku kupowałeś korę?Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 18.05.2010 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Korę kupowałem w Krzykawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariosaint 09.02.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Uruchamiania jeszcze nie zrobiłem ale dzisiaj zrobię. Kabelki od wszystkich gniazd mam poprowadzone do miejsca gdzie stoi odkurzacz. Podłączę zasilacz 12V i przekaźnik do tych kabelków, a do przekaźnika 230V i odkurzacz - to będzie wersja podstawowa - włożenie węża w gniazdo włącza odkurzacz. Jeśli będę chciał mieć włącznik na wężu to zastosuję najprostsze sterowanie na pilota, bo cena węża z włącznikiem jest powalająca. Witam! Przeczytałem dziennik i gratuluję zdrowego podejścia do budowy jak i wszystkich działań "zrób to sam". Zainteresowałem się wykorzystaniem odkurzacza przemysłowego jako centralnego i proszę - są już ludzie, którzy to zrealizowali. Mógłbyś NJerzy zdradzić jak po latach sprawuje się to rozwiązanie? I dodatkowo podpowiedzieć czy używałeś do instalacji rur dedykowanych OC czy wykorzystywałeś inne (nie umiałem tego doczytać) ? A może jakieś spostrzeżenia co zrobiłbyś inaczej lub nie robił wcale (oczywiście ciągle w tematyce odkurzacza)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts